İsrail'in işgal ettiği Golan Tepeleri'nin eteklerine yer alan Mecdel Şems adındaki Dürzi kasabasındaki bir futbol sahasına saldırı düzenlendi. Roket saldırısı sonucu genç ve çocuklardan oluşan 12 Dürzi hayatını kaybetti.

Whatsapp Image 2024 07 28 At 15.38.19

İsrail, saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutarken; siyonist rejimin sözde Başbakanı Netanyahu, saldırının hemen ardından Hizbullah'a karşı misilleme sözü vererek grubun "ağır bir bedel ödeyeceğini" söyledi.

  • Saldırının bir siyonist kumpası olduğu, İsrail'in saldırıdan hareketle Lübnan'ı meşru bir hedef haline getirerek küreye yayılabilecek bölgesel bir savaşı fitillemek istediği de değerlendiriliyor. 

Hizbullah ise söz konusu saldırıyı reddettiklerini belirtirken; hareketçe düzenlen misilleme saldırılarında yalnızca askeri unsurların hedef alındığı kaydedildi.

Saldırı sonrası kimi Dürzi gruplar, Siyonist rejimi Lübnan'a karşı harekete geçmemekle suçlayarak Beyrut'a saldırılması talebinde bulunurken; kimi Dürziler ise saldırıda kaybettikleri canlarından Siyonist rejimi sorumlu görüyor.

Hamas, Netenyahu'nun öldürdüğü İsrailli esirlerden birinin daha mesajını yayımladı Hamas, Netenyahu'nun öldürdüğü İsrailli esirlerden birinin daha mesajını yayımladı

Smotrich İsrail Protesto

  • Dünyadaki nüfusları yaklaşık 2 milyon olduğu belirtilen Dürziler, İsrail'in yanı sıra işgal altındaki Golan Tepeleri'nde, Lübnan, Ürdün ve Suriye'de yaşıyor.
  • İsrail'de Dürziler askerlik yapan nadir azınlıklardan biri ve İsrail vatandaşı her Dürzi zorunlu askerlik hizmetine tabi

İŞGALCİ İSRAİL: SALDIRI HİZBULLAH YAPTI, MEŞRU MÜDAFAA HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ

İşgalci İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oren Marmorstein, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems beldesine yönelik roket saldırısının Hizbullah tarafından yapıldığını savundu.

Saldırıda “İran roketi kullanıldığı ve bunun Hizbullah’ın cephaneliğinde bulunduğunu” öne süren Marmorstein, “Cumartesi günkü katliam Hizbullah'ın tüm kırmızı çizgileri aşması anlamına geliyor. İsrail meşru müdafaa hakkını ve görevini kullanacak ve katliama yanıt verecektir.” ifadelerini kullandı.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI KATZ: TOPYEKÜN BİR SAVAŞLA KARŞI KARŞIYAYIZ
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, saldırının ardından “Topyekün savaşla karşı karşıyayız.” ifadesini kullandı. The Times of Israel gazetesinin haberine göre, saldırı sonrası İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşen Katz, Mecdel Şems bölgesine Hizbullah’ın düzenlediğini iddia ettiği saldırı konusunda basına açıklama yaptı.

“Hizbullah’ın tüm kırmızı çizgileri aştığından şüphe yok” ifadesini kullanan Katz, “Topyekün bir savaşla karşı karşıyayız” dedi. İsrail’in “şüphesiz” bir bedel ödeyeceğini belirten Katz, Hizbullah’ın ödeyeceği bedelin ise daha ağır olacağını savundu. Ülkesinin ABD ve Avrupa’dan “tam destek” alacağını ifade eden Katz, İsrail’in atacağı adıma ilişkin detay vermedi.

WSJ: ABD, SAVAŞI ÖNLEMEK İÇİN YOĞUN ÇABA SARF EDİYOR

Wall Street Journal: ABD'nin İsrail-Lübnan arasında savaşı önlemek için yoğun diplomatik çaba sarf ettiğini yazarken; ABD'nin  İran'a geniş bölge savaşını onlemek icin mesajlar aktardi.

HİZBULLAH'IN AÇIKLAMASINDA 'ASKERİ HEDEF' VURGUSU

Hizbullah, İsrail'in işgali altında olan Golan Tepeleri'ne operasyon düzenledi. Hareket bu operasyonun İsrail'in Lübnan'ın güneyine saldırılarına bir misilleme olduğunu belirtti.

Açıklamada, İsrail'in Golan Tepeleri'nde yer alan Hermon Tugayı'na bağlı Zibdin askeri üssü, Beyrt Hillel'deki Sehl Tugayı ile Maali Golan Kışlası'ndaki Hermon Tugayı karargahının vurulduğu kaydedildi.

‏Hizbullah daha önce İsrail'in Lübnan'ın güneyine yönelik hava saldırısında 4 mensubunun hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Ayırca; Hizbullah yetkilileri Reuters'a, İsrail kuzeyindeki Mecdal Şems'e düzenlenen saldırının sorumluluğunu reddettiklerini iletti.

LÜBNANLI DÜRZİ LİDERLER ''SİYONİST FİTNESİ''NE KARŞI UYARDI

İsrail'in "Lübnan Hizbullahı'nın bir Dürzi köyüne saldırdığı iddiası" dünyada "abes" olarak karşılanırken; "siyonistler IDF'de görev yapan Dürzileri de kullanarak Lübnan'a karşı bölgede bir ateş çemberi mi oluşturmaya çalışıyor" sorusu akıllara geldi.

Aralarında suikastte vefat eden Lübnan Dürzi lideri Kemal Canbolat'ın oğlu Velid Canbolat'ın da bulunduğu Lübnanlı Dürzi liderler, halkları İsrail fitnesine karşı uyardı.

Lubnanli Durzi Liderlerden Israi

Lübnan İlerici Sosyalist Partisi eski lideri Velid Canbolat


Lübnan İlerici Sosyalist Partisi eski lideri Canbolat, herkesin, İsrail işgalinin nifak tohumları ekme girişimlerinin farkında olması gerektiğini belirtti.

Canbolat, Lübnan'daki ve işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki herkesi “düşmanın yıkıcı gündemi dahilindeki her türlü provokasyon ve kışkırtmaya” karşı dikkatli olmaya çağırdı.

Velid Canbolat, İsrail rejiminin uzun süredir çatışmaları körüklemek, bölgeyi parçalamak ve bileşenlerini hedef almak için çalıştığının altını çizdi.

Dürzi lider, “İsrail'in planlarını daha önce boşa çıkardık, ancak yeniden ortaya çıktılar ve biz direniş ve tüm özgürlük savaşçılarıyla birlikte onlara karşı koymaya hazırız” dedi.

D19F8E69 7818 4Fb4 Bb8F 2F221Bda

Dürzi Lübnan Demokratik Partisi’nin (LDP) başkanı ve eski milletvekili Talal Arslan


Dürzi Lübnan Demokratik Partisi’nin (LDP) başkanı ve eski milletvekili Talal Arslanda Mecdel Şems'te yaşananların İsrail rejiminin “Golan'ı doğal coğrafi ve ailevi bağlarından koparmak” için yaptığı “aşağılık ve başarısız bir girişimden başka bir şey olmadığını” belirtti.

Dürziler kimdir?
Kendilerini Müslüman olarak nitelendiren Dürziler, Dürziliği 11’inci yüzyılda Kahire’deki Fatımi imamların oluşturduğu felsefe ve tasavvuftan etkilenen mezhep olarak tarif ediyorlar.

Tasavvufi öğretiler üzerinde bina edildiği dile getirilen Dürzilikte ibadetler, tahsis edilen özel mekanlardaki meclislerde ifa ediliyor. İbadetlerini son derece gizlilik içerisinde yerine getiren Dürzilerin, içeriğini açıklamayı reddettikleri "hikmet" dolu bir kitaba sahip olduğu söyleniyor.

Dürziler, Golan'ın yanısıra İsrail, Lübnan, Ürdün ve Suriye'de de yaşıyor.