Yorumsuz (!) Yorumsuz (!)

1918, 1947, 1960, 2017 ve şimdi de 2024, yıllar içerisinde sistematik bir şekilde yerlerinden edilen Filistin halkı, günümüzde tekarardan zorla yurtlarından edilmektedirler.
İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu basın toplasından Batı Şeria'nın "ilhak edildiği" bir haritayı gösterdi.
Yeni̇ Fi̇li̇sti̇n Hari̇tasi
Netenyahu'nun gösterdiği sözde yeni Filistin haritası.


Haritada ilhak altındaki Batı Şeria, tamamen İsrail topraklarına dahil edilmişti. Netenyahu, Batı Şeria'nın ilhakının İsrail için bir zorunluluk olduğunu vurgulayarak bu adımın ülkesinin güvenliği açısından hayati önem taşıdığını belirtti. Aynı toplantıda Mısır ile Gazze arasındaki Philadelphi Koridoru'nda işgalin süreceğinin de altı çizildi. 
Filistinli esirlerin serbest bırakılması durumunda Hamas'ın bölgeyi kontrol edeceğini iddia etti.

Netenyahu harita üzerinde şunları söyledi;

"Büyüterek baktığınızda bu sınırların hepsini görüyorsunuz; deniz sınırı bizim kontrolümüzde. Kırsal sınır tamamen kontrolümüzde. Aşkelon, Sderot, Kibbutzlar, Kerem Şalom ve aşağıda Philadelphi Koridoru ve Refah geçişi hepsi bizim kontrolümüzdeydi."
 Netenyahu'nun bu açıklamaları, Filistin ve uluslar arası toplumda tepkiye yol açtı. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne "bu hamlelerin uluslar arası kararları ihlal ettiğini belirtti, ayrıca bu politikaların bölgeye istikrar ve güven getirmeyeceğini belirtti."
Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne
Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne


"Bunlar ayrıca İsrail'in işgali sağlamlaştırarak ilhak ve yerleşimleri duyurma yönündeki niyetlerinin açık göstergesidir."

Netenyahu daha önce Birleşmiş Milletler genel kurulu'nda da benzer bir haritayı göstermişti. "Yeni Orta Doğu" başlıklı haritasında İşgal altındaki doğu Kudüs, Batı Şeria ve abluka altındaki Gazze Şeridi'nin de İsrail toprağı olarak gösterildiği dikkati çekmişti.

İsrail 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Sina yarım adasını işgal etmişti. 1982'de Sina yarım adasından çekilen İsrail, Batı Şeria'daki işgalini 57 yıldır sürdürüyor.
İşgal ve İlhak planlarını çizdiği gerçek dışı haritalarla göstermeyi tercih eden Netenyahu ise, Eylül 2023'te gösterdiği bu haritanın peşinden 7 Ekim 2023'te başladığı soykırıma tüm gücüyle devam ediyor.
Yeni Orta Doğu Haritası
2023'te Netenyahu'nun gösterdiği "Yeni Orta Doğu" adlı sözde harita.