1946 yılında Sudan’ın güneydoğusundaki Sennar eyaletinde dünyaya gelen Fatih Ali Hasaneyn, Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Eğitimini tamamladıktan sonra hayatını İslam dünyasının önemli meselelerine adamaya başladı.,

Hasaneyn, Doğu Avrupa İslami Hareketi'nin kurucusu olarak bilinir. 1990’lı yıllarda, yakın arkadaşı ve Bosna-Hersek Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç’in danışmanlığını yaptı. Bu süreçte, Bosna savaşında önemli roller üstlendi.

Nwoq Gnl Ahv

Hasaneyn’in kurduğu "Üçüncü Dünya Ajansı", Bosna-Hersek’in bağımsızlık sürecinde büyük bir katkı sağladı. Aynı zamanda Doğu Avrupa’daki İslami varlığın güçlendirilmesinde ve desteklenmesinde de etkili oldu.

Türkiye'de de önemli çalışmalar gerçekleştiren Hasaneyn, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski dostlarındandı. Hasaneyn'in "Drina Köprüsü", "Şeytan Adası Belene" ve "Foça'ya Giden Yol" gibi eserleri Türkçeye kazandırıldı.

Türkiye-Sudan ilişkilerinin gelişmesinde büyük rol oynayan Hasaneyn, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’yü Arap dünyasına tanıtmak amacıyla "Türkiye'nin Lawrence'ı Fetullah Gülen" kitabını yazdı.

G V U7G Sp Wk A Ai Sjf

2018 yılında tedavi amacıyla özel bir uçakla Sudan'dan Türkiye’ye getirilen Dr. Fatih Ali Hasaneyn, 2024 yılında rahatsızlanarak İstanbul’da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Dr. Fatih Ali Hasaneyn’in cenaze namazı, 20 Ağustos 2024'te Eyüp Sultan Camii'nde kılındı.