Türkiye Cumhuriyeti tarihinde "Kemalist askeri vesayet" birçok kez halkın iradesini yok sayarak "demokrasiye ayar" verdi, cuntalarda birçok insan canından, işinden, özgürlüğünden oldu.

Hamas, Netenyahu'nun öldürdüğü İsrailli esirlerden birinin daha mesajını yayımladı Hamas, Netenyahu'nun öldürdüğü İsrailli esirlerden birinin daha mesajını yayımladı

22 yıllık AK Parti iktidarı Türkiye için atılımlar yaparken bir yandan da "askeri vesayet"i devirmek için mücadele verdi. Bugün yaşananlar ise "neler oluyor" sorusunu gündeme getirdi.

NE OLMUŞTU?

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştirilen Millî Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Mezuniyet Töreni'nde bir grup teğmenin kılıçlarını çekerek "laikçi, Kemalist" çizgide alternatif bir yemin metni okumaları ve "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" şeklinde sloganlar atmaları; "Türkiye Yüzyılı kazanımlarından rahatsız bir grubun provokasyonu mu?" sorusunu akıllara getirdi.

Köklü geleneğe sahip Kara Harp Okulu'nun yemin metninin dışında teamüllere aykırı olarak farklı bir metni okuyan bir kısım teğmenin bu tavrı soru işaretlerine neden oldu.

"Maksatları ne" "Bu tavır kime" şeklinde sorulara yol açan bu durum "Bir eylem mi yapılıyor" "Kimlere gönderme yapıyorlar" sorularını da beraberinde getirdi.

Bazı teğmenlerin provokasyonu için "tarihin karanlık sayfalarına gömülmek istenen askeri vesayetin son çırpınışları", "kimin riyasetinde kime meydan okuyorlar", "bu korsan gösterinin amacı nedir" gibi yorumlar yapıldı.

Bu eylemle alakalı Milli Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığının yapacağı açıklamalarda merak konusu oldu.

Bazı teğmenlerin teamüllerin be geleneğin dışına çıkarak okudukları alternatif metin şu şekilde:

"And içerim ki, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk Ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak. Kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk İstikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacağız ve şerefimizle öleceğiz. Ne mutlu Türk'üm diyene." 

Grubun disiplinsiz tavrının yanı sıra, organizasyonda yüksek rütbeli bir subayın bulunmaması da dikkat çekti.

Yemin töreninin başını çeken bir kadın teğmenin ise kim olduğu bilinmiyor.

Özellikle laikçi, militarist ve militarist Kemalist hesaplar, bu eylemi alkışlarken, birçok imalı darbe içerikli mesajlar da yayınladıkları görüldü.

Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu'nun resmi sitesinde yer alan yemin metni şu şekilde:
HARBİYELİ ŞEREF YEMİNİ
ŞEREF, NAMUSUM;
DÜRÜSTLÜK, KARAKTERİM;
SEVGİ, İNSANLIĞIM;
VAZİFE, AMACIM;
VATAN, HER ŞEYİMDİR;

BU SÖZLERİME HAYATIM BOYUNCA BAĞLI KALACAĞIMA, HARBİYELİ OLARAK TEMİNAT VERİR,
ASİL TÜRK MİLLETİNİN HUZURUNDA AND İÇERİM.