Türkiye'de büyük bir sorun haline dönüşen asılsız haberler, toplumun vicdanını yaralamaya devam ediyor. Son olarak Ordu'da bir savcı yalan haberlerle linç edilerek, toplum nezdinde itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Görüntülerin tamamına ulaşılamasaydı, savcı kendini savunamayacaktı. 'Bir savcının bile bunlar başına geliyorsa sıradan vatandaş kendini nasıl savunacak?' sorusunu ve yaşanan tüm gelişmeleri Av. Emir Akpınar'a sorduk.

''BU DURUMU TASVİP ETMİYORUZ'

Yaşanan olayın 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu'  olduğunu belirten Akpınar, ''Ülkemizde yaşanan bu olaydan bir hukukçu olarak maalesef ki büyük üzüntü  duymaktayız. Yalan haberler neticesi halkımız önce mağdur olan savcımızı büyük eleştiri yağmuruna tutmuş ardından olayın perde arkası öğrenilince geçmiş olsun dileklerini sunmuşlardır. Ülkemizde medyanın halkı galeyana getirip olayları devasa boyuta taşıyarak aslında medyanın ne kadar büyük rol oynadığını bir kez daha görmüş olduk. Olay daha taze iken, olayın üzerinden saatler geçmeden sırf bir kesimi "hedef" göstermek için böyle yalan bir haber yapmak kınadığımız ve eleştirdiğimiz bir durumdur. Ama ülkemizdeki bazı medya grupları her zaman bir kesimin , bir grubun yaşadığı kriz anını "fırsata" çevirerek kendilerine pay çıkarmak istemişlerdir. Bu durumu tabi ki tasvip etmemekteyiz.'' ifadelerini kullandı.

''AMAÇLARI İNSANLARI BİLGİLENDİRMEK DEĞİL HALKI PROVOKE ETMEK''

Açıklamalarına devam eden Akpınar, ''Haberin başlığına ve içeriğine bakıldığında amacın aslında halkı bilgilendirmek değil de halkı provoke ederek insanları eleştiri yağmuruna tutup ,hakaretler edip halk arasında kin ve düşmanlığı sağlamak olduğu görülecektir. Bazı sosyal medya hesapları sırf daha fazla etkileşim almak için ülkemizin gündemindeki olaylardan kendine pay çıkarıp yanlış bilgiler sunup ,yanlış haberler yapmaktadır. Bizim halkımızdan isteyeceğimiz tek şey lütfen bu ve buna benzer olaylarda olayın aslını öğrenmeden bu tarz yalan haberlere itibar etmemeleridir. Savcımızın ve ailesinin başına gelen bu olaydan dolayı geçmiş olsun dileklerimizi iletir, şiddetin her türlüsüne karşı çıktığımızı belirtmek isteriz. Ülkemizin başına bir daha böyle bir üzücü olayın gelmemesini temenni ederim.'' ifadelerini kullandı.

HALKI YANILTICI BİLGİYİ ALANEN YAYMA SUÇU NEDİR?

Yalan haber, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu'nu oluşturmakadır. Türk Ceza Kanunu'nda şu şekilde düzenlenmiştir: MADDE 217/A - (1) : Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

Yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre; 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu' değerlendirilirken ifade özgürlüğünün demokratik bir toplum için en temel gereklilik olduğu doğru bilgi ve habere ulaşmanın bu kapsamda değerlendirildiği ancak anonimlik söz konusu olduğunda yalan veya yanlış bilgilerin yaygınlaştığı bu sebeple haber ve bilgi güvenirliliğinin yahut demokratik ortamın zedelendiği vurgulanmıştır.

NE OLMUŞTU?

Ordu'nun Ünye ilçesinde savcı olan Mücahit Şamil Koca, ailesiyle yemek yemek için 'Güleç Izgara' adlı restorana gitti. Savcı Mücahit Şamil Koca, işletme çalışanlarına yemeklerinin kaç dakikada hazır olacağını sordu. İddiaya göre, çalışanlar tarafından savcıya 20 dakika ile bir saat arasında farklı zaman aralıkları söylendi, bunun üzerine aralarında tartışma çıktı.

Tartışma anları, iş yerinin güvenlik kamerasına kaydedildi. Görüntülerde savcı Koca'nın restorandaki diğer kişilerle mekan dışında arbede yaşadığı görüldü. Olayın ardından jandarmayı çağıran Savcı Koca, aralarında mekanın sahiplerinin de bulunduğu kişilerden şikayetçi oldu. Jandarma tarafından gözaltına alınan 15 kişiden 12'si adliyeye çıkarılmadan serbest bırakıldı. Savcı Koca, kendisi ve yakınlarının darbedildiği iddiasıyla mekan sahipleri Erkan Güleç, Ercan Güleç ve çalışan Abdussamed Arpacı'dan şikayetçi oldu. Jandarmadaki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen Erkan Güleç tutuklandı, Abdussamed Arpacı hakkında adli kontrol kararı verildi, Ercan Güleç ise ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Fatsa Cumhuriyet Başsavcılığı savcının lokantada darp edilmesi ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Bazı sosyal medya hesaplarında ve medya organlarında ‘mekanda boş yer olmamasına sinirlenen Cumhuriyet Savcısı mekanın sahibi ve çalışanlarını gözaltına aldırdı’ şeklinde paylaşım ve haberlerin yapıldığı görülmekle, olaya ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla basın açıklaması yapılması uygun görülmüştür. Olaya ilişkin Aybastı Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile kamera kayıtları ve tanık beyanlarından olaya karıştıkları tespit edilen 3 şahsın gözaltına alındığı, soruşturma işlemlerinin usul ve yasa çerçevesinde hassasiyetle yürütüldüğü hususu, kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur” ifadelerine yer verildi.

Saldırıya uğrayan savcı Koca, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; Olayın ardından videolar ortaya çıkınca kendi kendime ‘bu olay çarpıtılır’ diye düşündüm ve öyle de oldu. Basında ‘sipariş geç kaldı diye 15 kişiye gözaltına aldı’ ya da ‘yer bulamadığı için 15 kişi gözaltına aldı’ gibi yalan haberler çıktı. Sadece güvendiğim insanlara olayın fotoğraf ve videolarını atıp olay bu şekilde oldu diye açıklama yaptım. Herhangi bir şekilde bu söylenenlerle alakalı bir durum gelişmedi.

Böyle bir linç bekliyordum ama bu kadar olacağını beklemiyorum. Şok halindeyim. Telefondan başımı kaldıramıyorum. bilgisayarımı dahi açamadım. 400-500 tane mesaj geldi,

300 tane arama var belki de hiçbirisine dönemiyorum. Kimseyi tehdit ya da hakaret etmedim. Sadece sinirle masalarına vurarak kızgın bir şekilde ‘yazıklar olsun’ minvalinde söylemlerde bulundum. ‘Demin masumlara savunmasızlara vurmak kolaydı hadi şimdi vurun’ şeklinde serzenişte bulundum.

Cumhuriyet Savcısı Mücahit Şamil Koca’nın hakkında yalan haber yapan gazeteci ve yayın kuruluşlarından şikayetçi olma kararı aldığını ve ilerleyen günlerde suç duyurusunda bulunacağını da belirtti.

C Oaea (1)

BAKAN TUNÇ’TAN “GEÇMİŞ OLSUN” MESAJI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumhuriyet Savcısı’na yönelik saldırıyı kınadı. Tunç’un açıklaması şöyle: “Ordu’nun Aybastı ilçesindeki bir restoranda fiziksel saldırıya uğrayan Ünye Cumhuriyet Savcısı Mücahit Şamil Koca ve ailesine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kime olursa olsun ve boyutu ne olursa olsun şiddet asla kabul edilemez. Cumhuriyet Savcımız’ın uğradığı saldırıyı kınıyor, bir daha böyle üzücü olayların tekrar etmemesini diliyorum.”

Yeni Filistin haritasını gördünüz mü? Yeni Filistin haritasını gördünüz mü?

SAVCI, DOLU OLDUĞU İÇİN YEMEK YİYEMEDİĞİ LOKANTANIN SAHİPLERİNİ GÖZALTINA ALDIRDI! BAŞLIKLI YALAN HABER İLE TÜM HALKI YANLIŞ BİLGİ VEREN HALK TV PAYLAŞIMINI HÂLA SİLMEDİ !!

İsmail Saymaz'ın haberine göre: Ordu'nun Perşembe yaylasındaki bir işletmeye ailesiyle birlikte gelen Ünye Savcısı Mücahit Koca, sıra bekleyeceğini öğrenince olay çıkardı. İddiaya göre Cumhuriyet Savcısı Mücahid Şamil Koca, "Ben savcıyım, hepinizin burnundan getireceğim" dediği iddia edildi. Dün akşam Ünye savcısı Mücahit Koca eşi ve çocuğuyla buraya geliyor. Yer bulamıyor. Çıkıp bir süre sonra tekrar geliyor. Diyor ki "Bir sipariş vereceğiz" Çalışanlar da 45 dakika bir saat içerisinde gelir diyor. Savcı da "Siz benimle dalga mı geçiyorsunuz" diyor ve lokanta sahibi ve çalışanlarla tartışma yaşanıyor. Bunun üzerine savcı dışarı çıkarılıyor. Mekan sahibi Yücel Güleç'in bana aktardığına göre savcı "Benim kim olduğumu biliyor musunuz" diye bağırıp sinkaflı küfürler ediyor. Ardından Jandarmayı çağırıyor. Jandarma gelip burada Ercan ve Erkan Güleç kardeşler ile garsonu savcıya hakaret ve darp iddiasıyla gözaltına alıyorlar. Jandarma mekana gelip gözaltı yapıyor. Bir kez daha maalesef yine kahramanının hakimler savcılar olduğu, kimi kamu görevlilerinin kanunun kendine verdiği yetkiyi kişisel amaçları için kullandığı bir hadise ile karşı karşıyayız. Normal bir vatandaş olarak yapamayacağı işleri savcılık yetkisi kullanarak bir vatandaşı gözaltına aldırabiliyor, gözaltında tutabiliyor ve azılı bir katil gibi adliyelerde süründürebiliyor. Bunu da savcılık yetkisiyle yapıyor" şeklinde haber yapmıştır.

Halk TV tarafından “Savcı, dolu olduğu için yemek yiyemediği mekânın sahiplerini ve çalışanlarını gözaltına aldırdı” şeklinde yapılan haberde savcının ve çocuğunun darp edilmesine yer verilmemesi dikkat çekti.

İsmail Saymaz olayın gerçek yüzü ortaya çıkınca şu açıklamayı yaptı: ''Bugün Ünye Savcı Mücahid Şamil Koca ile ilgili habere ilişkin bir açıklama yapmam gerekir. Görüntüler ilk olarak Ordu yerel sitelerine düştü. Bugün başka gazetecilerle birlikte benim elime ulaştıktan sonra lokanta sahibini aradım. Sonra Ünye Adliyesi’ni arayarak, savcıya not bıraktım, dönmedi. Telefonunu bulup aradım, açmadı. Bu esnada görüntüler başka mecralarda haberleştirildi. Biz savcı beyin dönmeyeceğini düşünerek, haberi eksik şekilde girmek zorunda kaldık. Sonradan kapı önü görüntüleri ve ifadeler bize ulaştı. Derhal ilk haberi kaldırdık, yenisini girdik. Değerli okurlarımızdan, savcı bey ve ailesinden özür dilerim.''