Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konuta düzenlenen bir saldırısı sonucu şehit olmuştu. Hamas ve İran saldırıdan İsrail'i sorumlu tutarken, Tel Aviv yönetimi resmi olarak suikasti üstlenmedi. Fakat İsrail, kendilerine yöneltilen suçlamaları da reddetmedi.

KATAR'DA DEFNEDİLDİ
Haniye için ilk tören, başkent Tahran'da yapılmış, cenaze namazını İran dini lideri Hamaney kıldırmıştı. Haniye'nin naaşı daha sonra Katar'ın başkenti Doha'ya gönderilmişti.

Hamas'ın şehit siyasi lideri için ikinci tören Doha'daki İmam Abd al-Wahhab Camii'nde yapıldı. Cenaze namazının ardından Haniye'nin naaşı, Doha'nın 15 kilometre kuzeyindeki Lusail kentinde bulunan mezarlığa defnedildi.

ABBAS CENAZEYE KATILMADI
El Fetih Hareketi'nin lideri, aynı zamanda Filistin Devlet Başkanı olan Mahmud Abbas ise, Haniye için düzenlenen ne İran'daki ne de Katar'daki cenaze törenlerine gitmedi.

Amerikan basını İsrail’in Eygi yalanını ortaya çıkardı Amerikan basını İsrail’in Eygi yalanını ortaya çıkardı

Törene El Fetih cephesinden, Devlet Başkan Yardımcısı Mahmoud Al-Aloul liderliğinde bir heyet katıldı.

Aynı Abbas, 2016 yılında ölen Şimon Peres'in cenaze törenine katılmış, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla görüşmüştü.

TBMM'DE KONUŞACAK
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 14-15 Ağustos tarihlerinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) konuşma yapacak.

İsrail Başkanı Netanyahu'nun, ABD Kongresi'nde konuşma yapması ve ayakta alkışlanması sonrası Ankara harekete geçmiş ve Abbas'a "Gel TBMM'de konuş." teklifinde bulunmuştu. Ancak Filistin lideri, bu teklifi kabul etmemişti. O günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abbas'ın Türkiye'nin davetine icabet etmediğini ve bu nedenle özür dilemesi gerektiğini belirtmişti. Erdoğan'ın meseleyi kamuoyuyla paylaşmasının ardından Abbas, Türkiye'ye gelerek konuşma yapmayı kabul etmişti.