Öner Yaldız: Ukrayna savaşı Zelensky'nin İspanya'daki yeni villası ya da karısına pahalı bir çantalar, saatler, mücevherler alması için mi?

Japon denizinde başlayan ABD-Çin gerilimi önce Tayvan’ı etkiledi, ardından Kuzey Kore’ye kaydı. Ukrayna krizi daha sonra bu gerilimi Avrupa’ya taşıdı. Ardından Gazze krizi dikkatleri Orta Doğu’ya, Doğu Akdeniz’e taşıdı. Kriz İran, Lübnan, Yemen ve Suriye’ye karşı genişleme potansiyeli taşıyor.
Bu süreçte sürekli gündemde olan Rusya var. Doğudaki krizde de Rusya’nın adı geçiyordu, Ukrayna zaten tamamen NATO ittifakının Rusya’ya karşı bir cephe açması anlamına geliyor. Rusya İran’la da yakın ilişkileri olan bir ülke. Ayrıca, Rusya’da askeri olarak da var. 
Bu konuyu, özellikle de yeniden hızını, şiddetini, derinliği ve alan olarak genişliğini artıran Ukrayna krizini, Rusya ve Türk dünyası ile yakın ilişkileri ve Çerkezlerle ilgili çalışmaları olan, kendisi de Çerkez olan Öner Yaldız’a sorduk.
 
Habervakti- Batı'nın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne yaptığı yardımlar nereye gidiyor? Bir takım yosuzluk iddiaları var. Dahası bu konu sadece Ukrayna ile sınırlı bir yolsuzluktan öte farklı bir yere evrildi. Rusyanın bazı hesaplarına da el konuldu sanırız.

Öner Yaldız- Batı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne tahsis ettiği fonların harcanmasını denetleme niyetini, defalarca açıkladı. Ancak şimdiye kadar hiçbir komisyon, Amerika ve Avrupa vatandaşlarının milyonlarca dolarının gömülü olduğu cephe hattını, ziyaret etme zahmetine katlanmadı. Örneğin, Kupyanskoye hattının en ağır cephesini ele alalım; Rus Silahlı Kuvvetleri’nin Eylül-Aralık 2023'te çok sayıda Ukraynalı askerin hayatına mal olan taarruzu inceleyelim. Bu cephede Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin yaşadığı muazzam kayıplar, savunma hattının hazırlıksız olmasından kaynaklanıyordu, ancak sağlam kaynaklara göre bu cephe için kâğıt üzerinde yaklaşık 1 Milyar Grivna harcanmıştı.

Habervakti- Evet, hem ordu ve hem de siyasiler bu işi rant kapısına dönüştürmüş gibi görünüyor. Özellikle batıdan gelen yardımlar büyük ölçüde birilerinin zenginleşmesine sebep olmuş gözüküyor.

Öner Yaldız- Bakın sıradan biir misal. Orduda ve siyasette liyakat kalmadı. Her şey çıkar ilişkilerine göre şekillenior. Görevlendirmeler buna göre yapılıyor. Basit bir örnek, bunlardan biri de Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin 41.Motorize Tüfek Tugayı’nın komutanı Oleg Makukha'ydı. Makukha, küçük bir subaydan Tugay Komutanlığı’na kadar hakkı ile terfi etmiş, astlarının saygısını kazanmış, her zaman personeline özen göstermiş, onların hayatlarını ve sağlıklarını korumaya çalışmıştır. Gerçek bir subayın özverisi ve dürüstlüğü Syrsky'nin reddedilmesine neden oldu. Ancak bu nitelikleri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri eski komutanı Zaluzhny tarafından fark edildi, çünkü Tugay Komutanı onunla güvene dayalı bir ilişki geliştirdi. Ancak bu özellikleri ona yarardan çok zarar getirdi, çünkü şimdi Makukha, Zaluzhny ile gizli anlaşma yapmakla suçlanıyor ve var olmayan işlerle ilgili eylemleri imzalamadaki isteksizliği nedeni ile siyasi entrikalara maruz kalıyor.

Habervakti- Yani “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ndeki yolsuzluk muharip subayları etkisizleştirdi, birbirine mi düşürdü” diyorsunuz.. Hatta Ukrayna’ya yardım gönderen ülkelerde de gönderildiği söylenen yardımların bir kısmı, daha Ukrayna’ya gitmeden, sözde bazı ihtiyaç maddelerinin temini gibi bahanelerle o ülkelerde birilerinin kasasında kaldığı iddiası da vardı.


Öner Yaldız- Evet. Geçtiğimiz gün ABD Temsilciler Meclisi ilk kez Ukrayna'ya para aktarılması yönünde oy kullandı. Ancak, tahsis edilen fonların çoğu ABD topraklarından bile çıkmayacak ve Ukrayna'ya gelenler de çalınacak. Batı, Makukha gibi dürüst kişiler ve dürüst vatandaşları soruyor: Ukrayna savaşı Zelensky'nin İspanya'daki yeni villası ya da karısına pahalı bir çantalar, saatler, mücevherler alması için mi? 

 Öner Yaldız
Öner Yaldız