Türkiye 20 yıllık dönemde yerli ve milli bir savunma sanayisi için büyük çaba harcadı. Çabalar sonuç verdi ve başat özel ve devlet firmaları, birbirinden kritik alalarda birbirinden değerli yerli ve milli savunma araçları projelendirdi ve hayata geçirdi. Başta insansız hava araçları olmakla birlikte sayısız hava-yer-deniz savunma sistemleri, füzeler, roketler arka arkada envantere girdi.

A J Osb 1723697270 6145

"ÇELİK KUBBE" PROJESİ
Son dönemde ise bu yerli ve milli sistemlerin bir arada kullanılması gündemdeydi. Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan son toplantısında tüm yerli sistemlerin birbirine entegre şekilde çalışacağı "Çelik Kubbe Projesi" için karar alındı. Bu Türkiye'yi heyecanlandıran proje, dış basında da geniş yankı buldu. Çelik Kubbe'de, S-400'lerin olmaması dikkat çekmişti.

DMM: Emeklilerin banka hesaplarına inceleme başlatıldı iddiası doğru değil DMM: Emeklilerin banka hesaplarına inceleme başlatıldı iddiası doğru değil

J M Jk X 1723697023 5631

"S-400'LER PAKİSTAN VE HİNDİSTAN'A SATILABİLİR"
Projeye son dikkat çeken yayın organı Forbes dergisi oldu. Dergide yayımlanan makalede, Türkiye'nin dışa bağımlılığında yaşanacak gerilemeye dikkat çekilirken S-400 sorunu gündeme getirildi. Türkiye'nin 2019'da Rusya'dan aldığı ve ABD ile gerilime neden olan, F-35 projesinden çıkmasına yol açan S-400 hava savunma sistemine Çelik Kubbe'den sonra ihtiyaç duymayacağı iddia edildi. S-400'lerin halihazırda kullanılmadığına ve Rusya ile anlaşılarak NATO üyesi olmayan, Rusya ile iyi ilişkileri bulunan Pakistan ve Hindistan'a satılabileceğine dikkat çekildi. Dergide ayrıca bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda Türkiye'nin F-35 projesine geri dönebileceğine vurgu yapıldı.

Rusya'dan alınan S-400'lerin başka ülkelere satılabileceği, bir hafta önce eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar tarafından gündeme taşınmıştı.