Malazgirt Zaferi, 26 Ağustos 1071 tarihinde, günümüz Türkiye’sindeki Muş iline bağlı Malazgirt bölgesinde yapılmıştır.

Selçuklu Sultanı Alp Arslan’ın öncülüğünde, Bizans İmparatoru IV. Romanos Diogenes’in ordusuyla yapılan savaşın amacı, Selçuklu Devleti’nin Anadolu’daki topraklarını genişletmek ve Bizans İmparatorluğu’nun bölgedeki etkisini kırmaktı.

Savaşta Alp Arslan, Bizans ordusuna tarihe geçecek bir taktik uygulamıştır: Turan taktiği.

Bu taktik, düşmanı çevreleyerek ve izole ederek, onların ana kuvvetlerini etkisiz hale getirmeyi hedefler.  Bu stratejiyle düşmanın ikmal hatları kesilir ve geride kalan kuvvetler ya teslim olur ya da etkisiz hale gelir.

Alp Arslan’ın ordusu, Bizans’ın geniş ve dağılmış kuvvetlerini başarıyla kuşatarak, Bizans İmparatoru IV. Romanos Diogenes’i esir almıştır.

Bu zafer, Bizans İmparatorluğu’nun Anadolu üzerindeki egemenliğini büyük ölçüde sona erdirmiş ve Selçukluların Anadolu’da kalıcı bir varlık göstermelerine olanak sağlamıştır.

Savaşın ardından, Anadolu’da Türklerin siyasi ve kültürel etkisi artmış, bölgeye Türk nüfusunun akını başlamıştır.

Malazgirt Zaferi, Türk dünyası için büyük bir dönüm noktası olup, Anadolu’nun Türkleşme sürecini hızlandırmış ve Selçuklu Devleti’nin Anadolu’daki egemenliğini pekiştirmiştir.

Alp Arslan’ın Malazgirt’teki zaferi, sadece askeri bir başarı değil, aynı zamanda Anadolu’nun kapılarını Türkler için ardına kadar açan tarihi bir dönüm noktasıdır.

Ayrıca Malazgirt zaferi ile birlikte, ilerleyen dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulacağı toprakların temeli atılmıştır.

Bugün Malazgirt Zaferi için Bitlis’in Ahlat ilçesinde etkinlikler düzenlendi.

Etkinlikler Van Gölü kıyısında bulunan Çarho mevkisindek, Sultan Alparslan Otağı’nın da kurulduğu Recep Tayyip Erdoğan Ahlat Millet Bahçesi’nde sürüyor.

Etkinliklerde görev alan Jandarma ekipleri ve alp kıyafeti giyen bazı katılımcılar kutlamalara renk kattı.

Etkinlik kapsamında Ahlat’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şu ifadelerle başladı:
“Ahlat’ı Ahlat yapan, Ahlat’ı vatan yapan, Ahlat’ı sanat yapan, dünyada benzeri olmayan şaheserleri mühür misali bu topraklara tek tek nakşeden büyüklerimizi minnetle yad ediyorum. Yiğitlerin serdarı Sultan Alparslan’ı ve o gün gazaya katılan her askerini rahmetle anıyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlk gazilerden ve ilk şehitlerden bu yana Ahlat’ın tarihimizdeki büyük yolculuğuna şahitlik eden Selçuklu mezarlığında yatan, her biri sanatımızın, devlet teşkilatımızın, kültür ve edebiyatımızın mümtaz temsilcileri olan ecdadımızı manevi huzurlarında rahmetle yad ediyorum.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, etkinlik alanında bulunan han çadırına geçerek bir süre burada kaldı.

Cinayette 18 dakikalık sır perdesi! Narin'i kim nasıl öldürdü? Cinayette 18 dakikalık sır perdesi! Narin'i kim nasıl öldürdü?

Etkinlik alanında ziyaretlerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, program sonunda Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile Ahlat’ta düzenlenen Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışmasında derece alanlara ödüllerini verdi.

Ahlat’ta düzenlenen Malazgirt Zaferi etkinliklerine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki ziyaretini tamamladıktan sonra Muş’ta düzenlenen etkinliklere katılmak için yola çıkacak.