İtalya'nın Venedik kentinde 28 Ağustos'ta başlayan dünyanın en eski film festivali Uluslararası Venedik Film Festivali, ödül töreniyle sona erdi. Festivalde büyük ödül olan Altın Aslan, İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın yönettiği "The Room Next Door" filmine verildi. Gümüş Aslan ödülü ise ABD'li yönetmen Brady Corbet'in "The Brutalist" filmine takdim edildi.

EN İYİ OYUNCULARA ÖDÜL YAĞDI

"Bomba" kısa filminin dünya prömiyeri "Tirana Uluslararası Film Festivali"nde yapılacak "Bomba" kısa filminin dünya prömiyeri "Tirana Uluslararası Film Festivali"nde yapılacak

Festivalin en iyi erkek oyuncusu ödülü (Coppa Volpi) "The Quiet Son" filmindeki performansıyla Fransız aktör Vincent Lindon'a, en iyi kadın oyuncu ödülü (Coppa Volpi) ise "Babygirl" filmindeki rolüyle Nicole Kidman'a verildi. En iyi senaryo ödülü de "Ainda Estou Aqui (I'm Still Here)" filminin senaristleri Murilo Hauser ve Heitor Lorega'ya takdim edildi.

YAHUDİ YÖNETMENDEN ONURLU ÇIKIŞ

Festivalde dikkat çeken konuşmalardan biri, "Geleceğin Aslanı" ödülünü kazanan "Familiar Touch" filminin Yahudi yönetmeni Sarah Friedland'dan geldi. Friedland, ödülünü Gazze'deki Filistin halkına adadı ve İsrail'in Gazze'deki saldırılarını sert bir dille eleştirdi.

"ÖDÜLÜ SOYKIRIMIN 336'NCI GÜNÜNDE KABUL EDİYORUM"

Sarah Friedland ödül konuşmasında, "Bu ödülü, İsrail'in Gazze'deki soykırımının 336. gününde ve işgalin 76. yılında kabul ediyorum" diyerek salondan büyük alkış aldı. Friedland bu sözleriyle, Filistinlilere olan dayanışmasını güçlü bir şekilde ifade etti.

İTALYAN SANATÇILARDAN FESTİVALE TEPKİ

Ayrıca, pek çok İtalyan sanatçı da İsrail yapımı filmlerin festivalde gösterilmesine izin verilmesine tepki gösterdi. Sanatçılar, Gazze'deki soykırım hakkında festival yönetiminin sessiz kaldığını belirterek eleştirilerini dile getirdiler.

Öte yandan, 82. Uluslararası Venedik Film Festivali'nin 27 Ağustos - 6 Eylül 2025 tarihlerinde yapılacağı duyuruldu.