Erdal Beşikçioğlu yönetimindeki CHP Etimesgut Belediyesi’nde tartışma yaratan gelişmeler oluyor. Belediye yönetiminin, veteriner hekim olmayan bir kişiyi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne atamasına, sözleşmeli veteriner hekimlerin haksız yere işten çıkarılmasına ve belediyede görevli veterinerlerin Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde görevlendirilmesine Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden (TVHB) tepki geldi. TVBH, “Etimesgut Belediyesi’nde yaşanan son derece endişe verici gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Halk sağlığı, çevre sağlığı, hayvan sağlığı ve refahı için büyük tehdit oluşturmaktadır.” sözleriyle açıklama yayınladı.

TVHB: ENDİŞE VERİCİ GELİŞMELER
TVHB’nin açıklamasında şu cümleler yer aldı:

Özgür Özel en büyük vaadini açıkladı: Bir litre rakı 140 lira olacak Özgür Özel en büyük vaadini açıkladı: Bir litre rakı 140 lira olacak

“Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, Etimesgut Belediyesi’nde yaşanan son derece endişe verici gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Veteriner hekim olmayan bir kişinin Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne atanması, sözleşmeli veteriner hekimlerin haksız yere işten çıkarılması ve meslektaşlarımızın Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde görevlendirilmesi; halk sağlığı, çevre sağlığı, hayvan sağlığı ve refahı için büyük tehdit oluşturmaktadır.

‘VETERİNER HEKİM OLMAYAN BİRİNE DEVREDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ’
“Belediyelerde sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve aşılanması gibi görevleri yanı sıra halk sağlığının korunmasında kilit rol oynarken, meslektaşlarımızın asli görevlerinden uzaklaştırılarak farklı müdürlüklere atanması her şeyden önce liyakat ilkesinin açıkça göz ardı edildiği anlamına gelmektedir. Kamu kaynaklarının keyfi şekilde kullanılmasının önüne geçilmesi, uzmanlık gerektiren pozisyonlara ilgili mesleki yeterliliğe sahip kişilerin atanması bir zorunluluktur. Ayrıca söz konusu belediyede Veteriner İşleri Müdürlüğü gibi teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren bir pozisyonun, veteriner hekim olmayan birine devredilmesi kabul edilemez bir durumdur. Meslektaşlarımızın Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne atanarak görevlerinden uzaklaştırılması ise ancak veteriner hekimlik mesleğinin bilinmemesi, toplum sağlığı ve hayvan sağlığının ciddiye alınmamasıyla açıklanabilir. Yerel yönetimlerin el değiştirmesi elbette yeni yöneticilerin idari ve sahada bazı kararları alıp uygulama hakkı verir. Ancak bu adımlar atılırken, liyakat, bilimsel gereklilikler, kamu kaynaklarının doğru harcanması gibi birçok etkenin birlikte değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

‘YANLIŞTAN DERHAL DÖNÜN’
“Veteriner hekimler, sadece sağlık hizmeti sunan profesyoneller değil, aynı zamanda demokratikleşme sürecinin önemli bir bileşenidir. Demokratik bir toplumun tüm kesimleri gibi, veteriner hekimlerin de hukuka uygun şekilde, liyakat temelli olarak görevlerini sürdürmesi esastır. Kimden gelirse gelsin bu türden görevden alma ve görevlendirmelerin karşısında olduğumuzu açıkça bildiriyoruz.

“Sokak hayvanları konusunun bu kadar önemli ve güncel olduğu bir süreçte, veteriner hekimlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Meslektaşlarımızın bu gerçek göz ardı edilerek ve haklı bir gerekçe olmaksızın Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne atanması kabul edilemez. Veteriner hekimlerin kendi uzmanlık alanlarında, liyakat esasına göre görevlerine iade edilmelerini talep ediyoruz. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu ve bu yanlıştan derhal dönülmesini beklediğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

SEÇİMLERDEN SONRA HAYVAN HASTANESİNDEKİ VETERİNERLER ÇIKARILDI
Erdal Beçikçioğlu’nun veterinerlere ilgili tartışma yaratan eylemleri seçimleri kazanmasından hemen sonra başladı. Etimesgut Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan hayvan hastanesi, yerel seçimler öncesi 19 Mart 2024 tarihinde açılmıştı. Tam teşekküllü modern hastane 8 hekimle hizmet vermeye başlamıştı.

09 Manset Erdal Besikcioglu Lxmw

31 Mart 2024 tarihinde yapılan belediye seçimlerini kazanan CHP’li Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu’nun iş başına gelmesiyle birlikte hayvan hastanesi ile ilgili işler ters gitmeye başladı. İlk Önce 7/24 saat hizmet vermesi için planlanan hayvan hastanesine işe alınan 4 uzman veteriner hekim ile 3 yardımcı personelin iş akitleri feshedildi. Veteriner hekimlerin işten çıkarılması sonucu 3 vardiya çalışan hayvan hastanesi tek vardiya hizmet vermeye başladı. Bunun üzerine mevcut veteriner müdürü Ömer Faruk Sarı görevinden istifa etmişti.