Hamas, İsmail Haniye'nin suikasta şehit olmasının ardından örgütün siyasi büro şefliğine Yahya Sinvar'ın getirildiğini açıkladı.

2017'den bu yana Hamas'ın Gazze'deki liderliğini yürüten Sinvar, o dönem bu görevi de Haniye'den devralmıştı.

Tam adı Yahya İbrahim Hasan Sinvar olan Yahya Sinvar 1962 yılında, Gazze Şeridi'nin Mısır yönetimi altında olduğu dönemde Han Yunus mülteci kampında dünyaya geldi. Kendisi hayatının ilk yıllarını burada geçirdi. Ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Al-Majdal Asqalan'da (Aşkelon) mülteci durumuna düştü ve Gazze Şeridi'ne sığındı. Liseyi Han Yunus Erkek Ortaokulu'nda bitirdikten sonra Gazze İslam Üniversitesi'ne devam etti ve burada Arapça Çalışmaları alanında eğitim gördü.

Sinvar ilk olarak İsrail tarafından 1982 yılında yıkıcı faaliyetler nedeniyle tutuklandı ve birkaç ay Far'a hapishanesinde yattı; burada Salah Şehade de dahil olmak üzere diğer Filistinli aktivistlerle tanıştı ve kendini Filistin davasına adadı. Bu tarih Sinvar'ın hayatı için dönüm noktası oldu. 1985'te tekrar tutuklanan Sinvar, serbest bırakıldıktan sonra Rawhi Mushtaha ile birlikte, diğerlerinin yanı sıra Filistin halkı arasında İsrail ile işbirliği yapanları tespit etmek için çalışan ve 1987'de HAMAS'ın polis teşkilatı haline gelecek olan Munazzamat al Jihad w'al-Dawa (Majd) adlı örgütü kurdu.

G U Ubtzm Xo A A Y Jq X

SERBEST BIRAKILAN EN KIDEMLİ FİLİSTİNLİ MAHKUM
1989 yılında dört kez kurduğu örgütün faaliyetleri neticesinde İsrail'de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Birkaç kez hapishanede firar etmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. 2008 yılında hapis cezasını çekerken beyninde olan tümör nedeniyle doktorlar tarafından ameliyat edildi. Sinvar cezasının 22 yılını çekmiş ve HAMAS tarafından beş yıldır rehin tutulan IDF askeri Gilad Shalit için 2011 yılında yapılan esir değişimi kapsamında 1.026 kişi arasında serbest bırakıldı. Sinvar, serbest bırakılan en kıdemli Filistinli mahkumdu.

Yahya Sinvar

2017'DEN BERİ HAMAS'IN GAZZE LİDERİ
Şubat 2017'de Sinvar, Başbakan İsmail Heniyye'den görevi devralarak Gazze Şeridi'ndeki HAMAS teşkilatının lideri olarak seçildi. Eylül 2017'de Mısır'da Batı Şeria'yı yöneten Filistin Yönetimi ile HAMAS arasında yeni bir müzakere turu başladı ve Sinvar HAMAS'ın Gazze idari komitesini feshetmeyi kabul etti.

E Cvtx 1722967780 371

Mart 2021'de, gizli yapılan bir seçimde HAMAS'ın Gazze şubesinin başkanı olarak ikinci bir dört yıllık döneme seçildi. Gazze'deki en üst düzey HAMAS yetkilisi ve Gazze'nin "de facto" yöneticisi olmasının yanı sıra Heniyye'den sonra HAMAS'ın en güçlü ikinci üyesi olarak kabul edilmiştir.

Heniyye'nin İran'da şehit edilmesinden sonra Sinvar, 6 Ağustos 2024 tarihinde HAMAS Siyasi Büro Başkanı seçilmiştir.

Sinvar'ın 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı Operasyonu'nun arkasındaki kilit isimlerden biri olduğuna inanılıyor. İsrail tarafından başına 400 bin dolar ödül konan Hamas yöneticisinin, Gazze'deki tünellerde yaşamına devam ettiği düşünülüyor.

1962'de Han Yunus mülteci kampında dünyaya gelen Sinvar, Hamas'ın kurucusu Ahmet Yasin'e yakın isimlerden biriydi. 1980'lerin sonunda örgüte katılan Yahya Sinvar, kısa süre içerisinde askeri kanat içinde önemli roller üstlendi ve örgütün şekillenmesini sağlayan isimlerden biri oldu.

1989 yılında, iki İsrailli askerin öldürülmesi ve Filistinli muhbirlere karşı suikastlar düzenlemekle suçlanan Sinvar, dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 

22 yıl boyunca İsrail hapishanelerinde kalan Sinvar, 2011 yılında rehin alınan İsrailli asker Gilad Shalit'e karşılık serbest bırakılan isimlerden biri oldu.

Sinvar'ı Haniye'den ayıran en önemli farklardan biri saha deneyimine sahip olması. Bu fark Sinvar'ın örgütün askeri kanadı üzerinde daha fazla etki sahibi olması anlamına geliyor. Sinvar ayrıca, Haniye'ye oranla çok daha uzlaşmaz ve agresif bir politika izlenmesi taraftarı.

7 Ekim'deki saldırıların ardından bir daha kamuoyunun önüne çıkmayan Sinvar'ın buna karşın Gazze'deki tünellerden esir değişim anlaşmalarını yönettiği ve müzakerelerde son sözü söyleyecek isim olarak görüldüğü iddia ediliyor. Yeni göreviyle birlikte Sinvar'ın müzakere masasındaki ağırlığının artması da kaçınılmaz.

Reuters'a göre, Lübnan'da yaşayan bir Hamas yöneticisi Sinvar'ı "inanılmaz dayanma gücüne sahip olan bir tutucu" diye tanımlıyor.

Sinvar'ı cezaevinde 180 saat boyunca sorgulayan eski Şin Bet görevlisi Michael Koubi ise Hamas'ın yeni liderinin kendini örgüte adadığına ve örgütü "eşi ve çocukları" olarak gördüğüne dikkat çekliyor.

Sinvar, 7 Ekim saldırılarının ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan isimlerden biriydi.