Temmuz ayında Erdoğan, Kazakistan, Azerbaycan, ABD'ye gidecek. 3-4 Temmuz'da Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi var. Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde Suriye konusu da gündemde olacak, BRİCS’de. Gündem maddelerinden biri de Gazze olacak.

Zirvede Rusya-Ukrayna savaşı, terörle mücadelede işbirliği, ekonomik ve ticari işbirliği konuları de ele alınacak. Gazze ile birlikte, Filistin’in ve Lübnan’ın geleceği, Yemen’deki durumun da görüşülmesi bekleniyor.

Bu arada ilginç bir gelişme yaşandı. Netenyahu Abbas’ın kurulacak olan Filistin devletinin kabinede olmasına itirazının olmayacağını açıklaması ilginç. Demek ki, kurulacak Filistin devletinin kabinesini Netenyahu onaylayacak. Bu nasıl bağımsız bir Filistin devleti olacaksa. Bu açıklama aslında oynanan oyunun içyüzünü bize göstermesi açısından önemli bir ipucu oldu. Yani başkenti Doğu Kudüs olan Bağımsız Filistin devleti planı bir aldatmacadan başka bir şey değil!

Hemen ardından 6 Temmuz'da “Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Gayri resmi Zirvesi” var. Azerbaycan'ın Şuşa kentinde düzenlenecek topalantıda Türk dünyasının genel durumu, ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi konuları üzerinde durulacak. 

Erdoğan, 9-11 Temmuz tarihlerinde ABD'nin başkenti Washington DC'de düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi'ne katılacak. Liderler Zirvesi'nde Erdoğan’ın Bidenle görüşmesi bekleniyor. 4 Gün sonra da 15 Temmuz. Malum o gün 2016 yılında bugün yaşanan darbe girişiminin yıl dönümü.
Bu arada 7 Temmuz Pazar günü 1 Muharrem oluyor. Yani Hicri takvime göre yılbaşı. 10 Muharrem Aşure günü ise 16 Temmuz Salı gününe denk geliyor. Aşure’nin arefesi de 15 Temmuz.

Aşura günü ile ilgili birçok rivayet söz konusu olsa da, halk arasında en yaygın şekilde bilinen Kerbela ile ilgili olanıdır.  İslam peygamberi Muhammed’in torunu Hüseyin’in Yezid’in ordusu tarafından şehid edildiği gündür.10 Muharrem günü, yanı ayın 10.gününe denk geldiği için o güne Aşura günü” denmiştir.

Erdoğan’ın Putin ve Biden görüşmesinin ardından Türkiye’nin rotası belli olacak. Ya NATO’da kalacağız, ya da NATO’dan ayrılıp rotayı BRİCS’e çevireceğiz. Her iki tercih de hem Türkiye için hem de blok ülkeleri için çok özel bir anlam taşıyor.

Tabii bu arada Türkiye’nin Suriye ilişkilerinin geleceği de bu arada netlik kazanacak. Zaten Erdoğan daha önce gitmem dediği Suudi Arabistan’a da  BAE’ye de hatta Mısır’ a da gitti. Şimdi sıra geldi Suriye’ye.

Bu arada İran seçiminin 2. Tutu da gerçekleştirilecek. 1. Turda kimse %50’yi geçemedi. İran'da 61,5 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor ama, bu seçime katılım çok düşük oldu. Ülke genelinde 59 bin yerde kurulan sandıklarda toplam 24 milyon 535 bin 185 oy kullanıldı. Yani seçime katılım %50’nin altında kaldı. İlk turu önde bitiren Türk kökenli Reformist olarak tanınan Pezeşkiyan 10 milyon 415 bin 191 oy alarak oyların %42,5'ini aldı. Oyların 9 milyon 473 bin 298'ini alan Muhafazakar kesimin adayı Celili seçimi 2. sırada tamamladı; oy oranı % 38,6'da kaldı. 2. Tur seçimler 5 Temmuz Cuma günü yapılacak.

İran seçim sonuçları Türkiye, Irak, Suriye, Lübnan, Yemen ve Azerbaycan açısından önemli. Dolaylı olarak İsrail ve Rusya açısından da yakından takip edilen bir seçim olacak. Tam da Şangay zirvesinden hemen sonra açıklanacak sonuçlar, Seçimden 2 gün sonra da 1 Muharrem. Muharrem ayının Şia üzerinde ayrı ve özel bir anlamı var.

Eğer aynı seçmenler sandığa gidecekse sonuç belli, değilse, daha önce sandığa gitmeyenlerden hangi kesim insanları sandığa gitmeye ikna ederse o kesim seçimi kazanacak. Yoksa seçimin sonucu zaten bugünden belli. Bugün Pezeşkiyan %4 puan daha önde.

Ayrıca, 30.6.-7.7.2024 tarihleri arasında Fransa’da erken Cumhurbaşkanlığı seçimi var. 10.4. 2022 seçiminde ilk turda  Emmanuel Macron %27.84, Marine Le Pen %23.15 oy almıştı. Seçimin 2. turu 24 Nisan 2022 tarihinde yapıldı ve Emmanuel Macron %58,5 oyla yeniden seçilirken, Marine Le Pen  %41,4'de kalmıştı.

Türkiye’de siyasi gündem sıcak. Ekonomik gündem de öyle. Diplomatik gündem de farklı değil. Bu arada bakanlar kurulunda önemli değişiklikler bekleniyor. Muhtemelen bu değişiklikler Erdoğan’ın Şangay yolculuğundan önce netleşecek. Erdoğan 11’inden önce döneceğine göre, 15’inden önce de Ankara’da bir takım önemli kararların açıklanması mümkün. 15’inden önceki son mesai 12 Temmuz.  15 Temmuz’dan sonra Suriye ile ilişkiler, NATO ve ABD ile ilişkiler, AB ile ilişkiler, Anayasa değişikliği ve İklim yasası, Suriye’deki terör örgütlerinin faaliyetleri ile ilgili önemli açıklamalar yapılabilir.

Sıcak yaz günlerinde nefes nefese bir süreç yaşıyoruz. Bir yandan mevsimin sıcağında daha yakıcı bir dünya savaşı gündemi var..  Türkiye’nin Rusya ve İsrail’le ilişkilerinin geleceği, önümüzdeki bir-iki hafta içinde şekillenecek.

Bu arada sonuçlanacak İran ve Fransa seçimlerinin sonuçlar özellikle Suriye ve Lübnan açısından önemli. Çünkü Suriye ve Lübnan’ın Garantörü İngiltere ve Fransa. Her iki ülkede de İran var. Suriye’de ayrıca ABD ve Rusya var. Türkiye’nin Suriye üzerinde, Türkiye sınır bölgesinde vasayat hakkı bulunuyor.

Bu arada Arap birliğinin, Lübnan’daki Hizbullah’ı terör örgütü olarak tanımaması da dikkat çekici bir gelişme. Mesela, Fas, İspanya’nın limanlarına kabul etmediği İsrail gemisini kabul edebiliyor. ABD ve İngiltere ile yakın ve sıcak ilişki içindeki Suudi Arabistan ve BAE’nin BRICS’e üye olmak istemesi de not edilmesi gereken ilginç gelişmelerden bazıları..

Dünyada ilginç gelişmeler yaşanıyor. Sürprizlere hazır olmamız gerekiyor. Sonuçta herkesin bir planı var, Allah’ınsa bir hükmü. Galib olacak olan ise muhakkak ki, Allah’ın hükmüdür.

Görelim Mevla’m neyler. Neylerse güzel eyler! Sonuçta O bize hayır gibi gelen bir şeyde şer irade buyurmuş olabileceği gibi şer gibi gelen bir şeyde hayır murat etmiş olabilir. Biz bilmeyiz, Allah bilir. Bize düşen Onun rızasını gözetip, Ona tabi olmaktır. Selam ve dua ile.