Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda atletizm kadınlar maratonda Hollandalı Sifan Hassan, olimpiyat rekoru kırarak altın madalya elde etti. Fransa'nın başkenti Paris'teki Invalides alanında kadınlar maraton yarışının finali yapıldı. Hollandalı Sifan Hassan 2.22.55 derecesiyle, Londra 2012'de Etiyopyalı Tiki Gelana'ya ait (2.23.07) olimpiyat rekorunu kırarak altın madalyaya uzandı.

BAŞÖRTÜSÜNÜ YASAKLAYAN FRANSA, SİFAN HASSAN'IN MADALYA TÖRENİNİ TÜM DÜNYAYA CANLI YAYINLADI

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda son madalyayı başörtülü bir sporcunun kazanması ise bir hayli ironik oldu. Başörtüsü yasağının bulunduğu Fransa'da düzenlenen olimpiyat oyunlarında başörtülü sporcunun madalya töreniyle kapanış yapıldı ve milyonlarca kişi bu görüntüyü izledi.

FRANSA'NIN SKANDAL BAŞÖRTÜSÜ KARARI

Fransız hükümeti sporcuların başörtüsü takmasını yasaklayarak 2024 Paris Olimpiyatları öncesinde skandal bir karara imza attı.

Olimpiyat Oyunları'nı düzenlemekten sorumlu organizasyon olan Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) bu kapsamda bir kısıtlaması olmamasına rağmen Fransa, olimpiyatlarda yarışacak milli takım oyuncularına başörtüsü yasağı uyguladı.

Fransa Spor Bakanı Oudea-Castera, 24 Eylül 2023'te Paris Olimpiyat Oyunları'nda Fransız sporcuların başörtüsü takmasının yasaklandığını duyurmuş ve sporda "katı bir laiklik" rejimi uygulanmasından yana olduklarını belirtmişti.

Yasak kararı spor camiasından ve insan hakları kuruluşlarından tepki alırken, Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere birçok kuruluş bir araya gelerek 24 Mayıs'ta, uygulanması kararlaştırılan yasağa karşı IOC'ye bir mektup göndermişti.

İtalyan golcü Salvatore Schillaci hayatını kaybetti İtalyan golcü Salvatore Schillaci hayatını kaybetti

Sounkamba Sylla

FRANSIZ SPORCULAR ŞAPKA TAKMAK ZORUNDA KALDI

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda ülkesini temsil eden Fransız koşucu Sounkamba Sylla, ülkesinin sporcularına başörtüsüyle katılma izni vermediği açılış töreninde şapka taktı.