Yüksek Teknoloji Uzmanı Tuncay Uludağ, 2020'de yaptığı bir X paylaşımı ile bu pillerdeki tehlikeye dikkat çekmişti.

Uludağ, BMS'nin (bataraya yönetim sistemler) uzaktan güncellenebilir olmasıyla beraber bu pillerin büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtmişti.

Bataryaların aşırı yük ile patlatılabileceğini belirten Uludağ, "Cep telefonlarında BMS yani batarya yönetim sistemleri uzaktan güncellenmeyen,sabit bir yapıda olması gerekir. Fakat son telefonlarda BMS uzaktan güncelleniyor. Bu çok büyük bir tehlike,çünkü istenilen ülkede BMS güncellenerek, bataryalar aşırı yük ile patlatılabilir." ifadelerini kullanmıştı.

Lityum İon pil patlamalarının pilin yapısı gereği son derece büyük bir tahrip potansiyeli taşıdığını söyleyen uzman isim "Telefonlar Li-ion piller kullanılır. Li-ion ise suyla sönmeyen kimyasal özellikler taşır. BMS ise bu pilleri yöneten donanım ve yazılımdır. Yazılımda bilinçli yada bilinçsiz yapılan bir hata, bir ülkedeki tüm telefonları saniyeler içinde, alevlendirmek için yeterlidir." dedi.

Resized 6102D C80A2178Yuvarlakma

Yüksek Teknoloji Uzmanı Tuncay Uludağ


"HER BATARYA, EŞİTTİR SAATLİ BOMBA"

Lübnan'da eş zamanlı olarak çağrı cihazlar patlatılarak gerçekleştirilen İsrail saldırısını da değerlendiren Uludağ, "Lübnan'da son model çağrı cihazlarının BMS sistemlerine uzaktan müdahale edilerek, Lityum iyon pillerinin bomba gibi patlatılmasından tüm ülkeler ders çıkarmalı ve  önlemler almalıdır." dedi.

Uludağ, durumun vahametini ise "Cep telefonları ve Elektrikli Araçların bataryaları, uzaktan BMS sistemlerine müdahale edilerek patlatılabilir. Bu yüzden 2020’de telefonlara BMS güncelleme getirilmesine tepki göstermiştim; Önlem almak için geç sayılmaz. Uzaktan kontrol edilebilen her batarya = SAATLI BOMBA" sözleri ile özetledi.

Selçuk Bayraktar: TEKNOFEST Akdeniz, 2-6 Ekim'de Adana'da gerçekleşecek Selçuk Bayraktar: TEKNOFEST Akdeniz, 2-6 Ekim'de Adana'da gerçekleşecek

Ayrıca, Uludağ çok sayıda batarya patlama olayı yaşandığını bu olaylardan önemli bir kısmının da ölümle sonuçlandığını belirtti.

G Xt O3Rw W Q A A Px L8G Xt O4 Vi X I A A V Kf MG Xt O41K Ww A Azh Vp