Bolu'nun Mudurnu ilçesinde 2011 yılında inşasına başlanan Burj Al Babas projesi, içinde 732 villa, alışveriş merkezi, otel ve iki kongre merkezinin bulunduğu geniş çaplı bir yapı kompleksi olarak tasarlandı. Ancak proje, finansal sorunlar ve gelişim sürecinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle tamamlanamadı. Tartışmalı mimarisi ve görselliğiyle dikkat çeken bu proje, yıllar içerisinde bir hayalet kasaba görünümüne büründü. Sosyal medya fenomenlerinin sıkça ziyaret ettiği ve paylaştığı bu kasaba, internette milyonlarca kez izlendi.

FİNANSAL SORUNLAR NEDENİYLE YARIM KALDI

Burj Al Babas projesi kapsamında 580 villa kaba inşaat seviyesinde tamamlandı. Bu villalardan 350’si Katar, Bahreyn, Kuveyt, Dubai ve Suudi Arabistan’daki müşterilere satıldı. Ancak, Arap müşterilerin taksitlerini zamanında ödememesi ve Sarot Termal Grup’un ekonomik planlamada yaşadığı sorunlar nedeniyle proje durduruldu. 2018 yılı Haziran ayında konkordato başvurusunda bulunan Sarot Termal Grup, İstanbul 3'üncü Ticaret Mahkemesi'nin Eylül 2018’de verdiği iflas kararıyla zorlu bir sürece girdi. Ancak, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 17'nci Hukuk Dairesi, Sarot Grup’a ait üç şirket hakkındaki iflas kararını kaldırdı ve şirketin konkordato başvurusu da geri çekildi.

ABD'Lİ YATIRIMCI HAREKETE GEÇTİ

Yabancı kaynaklara göre, Amerikalı Nova Group Holdings firması, Burj Al Babas projesini tamamlamak için büyük bir yatırım yapma kararı aldığına ilişkin haberler bölge halkını heyecanlandırdı. Yatırımın miktarı belirtilmemekle birlikte, yaklaşık 60 milyon Euro’luk bir fon sağlanacağı ve bu fonun en az 500 villanın tamamlanmasına olanak tanıyacağı iddia edildi. Bu sermaye girişi, yıllardır belirsizlik ve ihmal nedeniyle terk edilen hayalet kasabanın yeniden canlandırılması için bir umut ışığı olarak görülüyor. Nova Group Holdings, villaların inşaatının tamamlanmasının yanı sıra, bölgedeki altyapının da yeniden yapılacağını ve bu sayede bölgenin ekonomik olarak canlanacağını düşünüyor.

MİMARİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Mudurnu’nun mimarisiyle uyuşmayan Burj Al Babas projesi, yerel halktan büyük tepki topladı. Proje, inşaat sırasında ormanlık alana hafriyat dökülmesi ve birçok ağacın kesilmesi nedeniyle eleştirildi. Bu olaylar neticesinde, proje yöneticileri hakkında Mudurnu Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Ayrıca, proje alanı Meduza, Becky Hill ve Goodboys’un Lose Control şarkısının klip çekimleri için kullanıldı, bu da projeye yönelik ilgiyi artırdı.

CAZİBE MERKEZİ OLMA UMUTLARI DEVAM EDİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Bolu Dağı Tünelinde incelemelerde bulundu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Bolu Dağı Tünelinde incelemelerde bulundu

Burj Al Babas projesi, finansal sorunlar ve eksiklikler nedeniyle yıllardır hayalet kasaba olarak kaldı. Ancak, Amerikalı Nova Group Holdings'in yaptığı yatırım kararı aldığı iddiaları, bu hayalet kasabanın yeniden canlandırılmasına yönelik umutları artırıyor. Projenin tamamlanması, sadece Mudurnu bölgesinin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda turistik bir cazibe merkezi haline gelmesine de olanak tanıyacak.

DÖNEMİN BELEDİYE BAŞKANI: İMARA UYGUN

Burj El Babas'ın imara uygun olduğunu söyleyen dönemin CHP'li Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, “Sosyal medyada dolaşan fotoğraflar yan taraftan ve yukarıdan çekildiği için yoğunluk görünüyor. İmar Kanunu’na aykırı hiçbir işlem yok projede” ifadelerini kullanmıştı.