Dünya savaşa koşuyor mu demek lazım, yoksa itiliyor mu?

Küçükken sokakta maç yapacağımız zaman takım kurarken aldım-verdim yapardık ya! Tam o hesap... Devletler(?) aldım-verdim yapıyor.

Ortada dönen dolaplar, numaradan kavga edenlere bakan kalabalığın cüzdanlarını çaptırması gibi... Hep aynı hikaye, hep aynı nakarat! Zoka yutmaktan ötürü bir türlü iflah olmamışların hazin hikayesinin başlığı: Uluslararası Sistem...

Önce karıştır sonra barıştır. İki oluklu bir değirmen, birinden kan öbüründen para akıyor. Kazara avlanana, sistemin efendileri(?) boyunduruğu takıyor. Baalbek'in beslemeleri yüzyıllardır böyle... Ya yıkıyor ya da yakıyor. Herkesin bildiği bir sırrın gizemi, şu "jeo-teo-neo" ön ekleriyle türetilen kaypak kavram inşasında saklı... Nasreddin Hoca fıkrasında olduğu gibi herkes bir noktada haklı!

Türk tarihine bakınca iki milletle kapışmanın bize yaramadığını görebiliriz. Bunlardan biri Çin diğeri Rusya... Gelişen bütün denge(sizlik)ler kadim tezgaha buyur ediyor sanki... Yine muz kabuğuna basacak mıyız? Herkesle dostane ilişki kurma meselesi hayli ütopik kaçıyor bu noktada... Müttefiklik sarmalı ise, adı konmamış bir sazan sarmalına dönüşmüş gibi... Gerilim üstüne gerilimin bindirildiğinin konuşuluyor olması, kurmaca gidişatı tartışılır yapmaya yetmiyor. Bir es verip ne oluyor diyebilse insan belki de görecek... Diz bağı sahiplerinin attıkları göz bağı bunun için zahir! Sekiz milyar göz bağının olduğu yerde "bağımsız" olma iştiyakı ve ihtiyacı da ofsayta düşürülmüş olmuyor mu? Ne kadar gol atarsan at... Sözde dünya "var" odasında oturan "elitler(in)in" hükmüyle iptal!

Daha birkaç gün evvel İsviçre'de düzenlenen Ukrayna barış konferansı ile 1876'da yapılan Tersane Konferansı ne kadar da ruh ikizi. Her nereye baksanız hep aynı senaristin parmak izi!

Dolu dizgin hercümerce gideduralım. Kork Allah'tan korkmayandan sözü uyarınca, olacaklara şahitlik ederken, hakiki kaçış rampamızı elimizle berhava ettiğimize yanacağımız daha çok günümüz olduğunu da nazar-ı dikkatlerden kaçırmayalım.

Sözün özü ey dünya sakinleri, bizim askerlik bitmez...