İran’a bağlı Hizbullah'ın lider yardımcısı Salı günü yaptığı açıklamada Lübnan-İsrail sınırında ateşkese giden tek kesin yolun Gazze'de tam bir ateşkes olduğunu söyledi.

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, grubun Beyrut'un güney banliyölerindeki siyasi ofisinde Associated Press'e verdiği mülakatta, "Gazze'de ateşkes olursa, hiçbir müzakere yapmadan saldırıları durduracağız" dedi.

Kasım, Hizbullah'ın İsrail-Hamas savaşına müttefiki Hamas için bir "destek cephesi" olarak katıldığını ve "savaş durursa, bu askeri desteğin artık var olmayacağını" söyledi.

Ancak İsrail resmi bir ateşkes anlaşması yapmadan ve Gazze'den tamamen çekilmeden askeri operasyonlarını azaltırsa bunun Lübnan-İsrail sınır çatışması üzerindeki etkilerinin daha az belirgin olacağını söyledi.

Kasım 40 dakikalık bir mülakat sırasında "Gazze'de olanlar ateşkesle ateşkessizliğin, savaşla savaşsızlığın bir karışımı olursa (nasıl tepki vereceğimizi) şimdi cevaplayamayız çünkü bunun şeklini, sonuçlarını, etkilerini bilmiyoruz" dedi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam ettiği hava ve kara saldırıları Gazze'de geniş çaplı bir yıkıma yol açtı ve Sağlık Bakanlığı'na göre o tarihten bu yana tamamına yakını kadın ve çocuklardan oluşan 37.900'den fazla insanın ölümüne neden oldu.

Gazze'deki ateşkes görüşmelerinin son haftalarda sekteye uğraması, Lübnan-İsrail cephesinde gerilimin tırmanması endişelerini arttırdı.

Hizbullah geçtiğimiz dokuz ay boyunca İsrail güçleriyle sınır boyunca neredeyse her gün saldırılar düzenledi.

İsrail ve Hizbullah arasındaki düşük seviyeli çatışma, İsrail-Lübnan sınırının her iki tarafında on binlerce kişiyi yerinden etti.

Kuzey İsrail'de 16 asker ve 11 sivil ölürken, Lübnan'da çoğu Hizbullah savaşçısı olmak üzere onlarca sivilin de aralarında bulunduğu 450'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

Hamas sadece çatışmalara ara verilmesini değil, Gazze'deki savaşın sona erdirilmesini talep ederken, Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail Hamas'ın askeri ve yönetim kabiliyetlerini yok etme hedeflerini gerçekleştirene ve Hamas'ın elinde bulunan yaklaşık 120 rehineyi eve getirene kadar böyle bir taahhütte bulunmayı reddediyor.

Geçtiğimiz ay İsrail ordusu, devam eden çatışmalara diplomatik bir çözüm bulunamaması halinde Lübnan'a yönelik bir saldırı planını "onayladığını ve teyit ettiğini" açıkladı.

Bazı İsrailli yetkililer çatışmalara diplomatik bir çözüm arayışında olduklarını ve savaştan kaçınmayı umduklarını söylediler.

Aynı zamanda, savaş çıkması halinde Gazze'de yaşanan yıkım sahnelerinin Lübnan'da da tekrarlanacağı uyarısında bulundular.

Hizbullah ise Hamas'tan çok daha güçlü ve İsrail'in her yerini vurabilecek geniş bir roket ve füze cephaneliğine sahip olduğuna inanılıyor.

Kasım, İsrail'in şu anda Hizbullah'la tam kapsamlı bir savaş başlatma yeteneğine sahip olduğuna ya da buna karar verdiğine inanmadığını söyledi.

İsrail'in Lübnan'da geniş çaplı bir savaştan uzak duracak sınırlı bir operasyon başlatma niyetinde olsa bile çatışmaların sınırlı kalmasını beklememesi gerektiği konusunda uyardı.

"İsrail ne istediğine karar verebilir: Sınırlı savaş, topyekün savaş, kısmi savaş,” dedi ve ekledi:

"Ancak bizim tepkimizin ve direnişimizin İsrail tarafından belirlenen bir tavan ve angajman kuralları dahilinde olmayacağını beklemeli... Eğer savaşı İsrail yürütüyorsa, bunun kapsamını ya da savaşa kimin gireceğini kontrol etmiyor demektir." 

Bu sözlerle Hizbullah'ın bölgedeki İran destekli "direniş ekseni" içindeki müttefiklerine açık bir gönderme yaptığı anlaşılıyor.

Irak, Suriye, Yemen ve başka yerlerdeki silahlı gruplar - ve potansiyel olarak İran'ın kendisi - Lübnan'da tam ölçekli bir savaş durumunda mücadeleye girebilir ve bu da İsrail'in en güçlü müttefiki olan ABD'yi de içine çekebilir.

ABD'li ve Avrupalı diplomatlar daha geniş çaplı bir çatışmayı önlemek amacıyla aylardır Lübnan ve İsrail arasında mekik dokuyor.

Kasım Cumartesi günü Beyrut'ta Almanya'nın İstihbarat Şefi Yardımcısı Ole Dieh ile bir araya geldiğini söyledi.

'Netanyahu giderse Gazze'de savaş bitebilir' 'Netanyahu giderse Gazze'de savaş bitebilir'

ABD'li yetkililer Hizbullah'la doğrudan görüşmüyorlar çünkü Washington Hizbullah'ı terörist bir grup olarak tanımladı, ancak aracılar vasıtasıyla düzenli olarak mesaj gönderiyorlar.

Kasım, Beyaz Saray temsilcisi Amos Hochstein'ın kısa süre önce aracılar vasıtasıyla Hizbullah'tan ABD Başkanı Joe Biden tarafından sunulan ateşkes ve rehine takası önerisini kabul etmesi için Hamas'a baskı yapmasını talep ettiğini söyledi.

Ancak Hizbullah'ın bu talebi reddettiğini söyledi.

"Kararlarını veren Hamas'tır ve kim bir şey istemek istiyorsa doğrudan Hamas'la konuşmalıdır" dedi.

Kasım, ABD'nin Gazze'deki savaşa bir çözüm bulma çabalarını eleştirerek, İsrail'in Hamas'ın Gazze'deki varlığını sona erdirme planlarını desteklediğini söyledi.

Yapıcı bir anlaşmanın savaşı sona erdirmeyi, İsrail'in Gazze'den çekilmesini ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamayı amaçlayacağını söyledi.

Ateşkes sağlandıktan sonra Gazze içinde ve Lübnan cephesinde yapılacak düzenlemelerin siyasi bir yolla belirlenebileceğini de sözlerine ekledi.

MEPA NEWS