Milli Gazete'de yer alan habere göre, Çin'den ithal edilen motorlu taşıtlara yüzde 10 gümrük vergisi, yüzde 40 ise ek vergi olmak üzere toplamda yüzde 50’lik vergi uygulanılması kararlaştırıldı.

Bu kararın ardından kamuoyu Çin'den getirilen otomobillerin fiyatlarının artacağına odaklanmıştı. Ancak fiyatının artması muhtemel taşıtlar arasında motosikletler de bulunuyor.

'Köprü ve otoyol ücretlerine zam geliyor' iddiası yalanlandı 'Köprü ve otoyol ücretlerine zam geliyor' iddiası yalanlandı

Öyle ki geçtiğimiz aylarda yayımlanan istatistiklere göre motosiklet satışları Türkiye tarihinde ilk kez otomobil satışlarını geride bırakmıştı. Pazar payının bu denli büyük olduğunu göre firmalar ise Çin'den çok sayıda motosikleti ülkemize getirerek piyasaya sürmüştü.

Şimdi ise akıllarda söz konusu vergi dilimine motosikletlerinde dahil edilip edilmeyeceği oldu.

Öyle ki Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) listesinde 87’nci fasılda listelenen motorlu kara taşıtları için söz konusu vergi geçerli olacak. Söz konusu fasılda ise traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunları aksam, parça ve aksesuarları yer alıyor. Yani getirilen gümrük vergisi motosikletleri ve yedek parçalarını da kapsıyor.

Yani Resmi Gazete'de yayımlanan, İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Çin'den getirilen motosiklet ve motosiklet parçalarında da fiyatların yükselmesine neden olacak. Hali hazırda oldukça yüksek fiyatlara sahip olan motosikletlerin fiyatları daha da yükselecek. 

Getirilen söz konusu yüzde 10 gümrük vergisi, yüzde 40 ise ek vergi olmak üzere toplamda yüzde 50’lik vergi nedeni ile şuan 100 bin TL'den satışa sunulan Çin menşeli motosiklet 150 bin TL bandından satışa sunulacak.