CHP, kuruluş tarihinden günümüze kadar 34 Kurultay ve 17 Olağanüstü Kurultay gerçekleştirdi. CHP’de önce Mustafa Kemal Atatürk, ardından sırası ile İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet ÇetinAltan Öymen ve Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlık yaptı. Şimdi en son genel başkan, Makedon asıllı Türk vatandaşı, hacı torunu Özgür Özel.

Uzun yıllar son kongrede karşısına genel başkan adayı olarak çıktığı, Piro’ Kemal Kılıçdaroğlu’nun dizi dibinden ayrılmadı. Kılıçdaroğlu’nun parti ve seçim politikalarını belirleyen her kararında onun da imzası, onayı ve fikri var. Günahta da sevapta da ortaklar.

Dolayısıyla kendi ifadesi ile 'Manisa Tarzanı Özgür Özel'in diline doladığı 'Değişimin yüzyılı yüzyılın değişimi' spotu, Ekrem İmamoğlu'nun patentinde. İnanmayan İmamoglu'nun resmi web sayfasına girer bakar. Muhtemelen çiçeği burnunda yeni genel başkanın ‘Değişim’ söyleminden anladığı liste değişikliği olmalı. Ki o değişikliğin mimar ve icracısı İstanbul klanı.

Kim ne derse desin Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında gerçekleşen değişim, şimdiye kadar belki Halkçı Bülent Ecevit’e nasip olmuştur. MSP ile yaptığı koalisyon, CHP’nin imajına olumlu katkı sunmuştu. Ama onun ‘Ortanın Solu’ da aşırı sol grupların uçlarına savruldu.

Kılıçdaroğlu'nun “Helalleşme” kapsamında "28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz. İkna odalarına sokulan başı kapalı kızlarımızla helalleşeceğiz" sözü, Deniz Baykal ile pekişen sözde Kemalist Batıcı klasik CHP imajının muhafazakâr çevrelerde kısmen değişmesini sağlamıştı.

Özgür Özel’in izleyeceği parti politikası Cumhuriyet Halk Partisini nerelere sürükleyecek, hep birlikte göreceğiz.

Bülent Ecevit ile Özgür Özel’in kurultay benzerliği!..

12 Mart 1971’de Türk Silahlı Kuvvetleri, Demirel hükûmetine muhtıra verdi. Başbakan Süleyman Demirel istifa etti. Yeni hükûmeti eski CHP'li Nihat Erim kuruyordu ve Ecevit, bu askerî müdahaleye karşı olduğundan CHP'nin bu hükûmette yer almasını istemiyordu. İsmet İnönü, muhtıraya karşı ılımlı bir tavır takınınca ve hükûmete destek vereceğini belirtince, Genel Sekreter Bülent Ecevit istifa etti.

Ecevit'in bu muhalefeti, onu toplumda büyük prestij sahibi yapmış, partide de oldukça güçlendirmişti. İnönü, Haziran 1972 yılındaki olağan kurultay öncesinde 5 Mayıs 1972 tarihinde V. Olağanüstü Kurultay'ı toplayacağını duyurdu. Maksadı il ve ilçe kongrelerini birer birer kazanan Ecevit'i Kurultay’da yenmekti.

Kurtuluş Savaşı’nın Batı Cephesi Komutanı, Atatürk’ün Başbakanı, Cumhuriyetin II. Cumhurbaşkanı, Milli Şef İsmet İnönü’nün ilerlemiş yaşına rağmen CHP’nin başında olmasına, CHP Genel Sekreter, Bülent EcevitCHP’nin 'Ortanın Solu' olması gerektiğini söyleyerek karşı çıktı.

Kurultay'da İnönü'ye o kadar büyük bir sevgi gösterisi vardı ki, bu coşkuyla İsmet Paşa'nın, genç rakibini rahatça yeneceği düşünülüyordu. O sıralarda kimsenin düşünmediği gerçek ise şuydu: Delegelerİnönü'yü coşkuyla alkışlıyorlardı ama bu onun genel başkanlığı sürdürmesi için değil, kendisine veda etmek içindi. 

Kurultay'da gördüğü coşku karşısından mutlu olan Paşa, kürsüye çıktı ve rest çekti. İl ve ilçe kongrelerinde başarı gösteren Ecevit'e karşı kendi özgül ağırlığını ve tarihi kişiliğini masanın üstüne koyan İnönü; "Ya Bülent Ya Ben" dedi.

İşte bunu demeyecekti çünkü Kurultay Ecevit’i seçti. İlk kez CHP içinde bir oylamadan yenik ayrılan İsmet Paşa için yolun sonu görünmüştü. Delegenin kendisine karşı Ecevit'i tercih etmesi sonucu genel başkanlık yarışından çekildiğini duyurdu.

33 yıldır Genel Başkan olarak CHP'yi yöneten İsmet İnönü, 8 Mayıs 1972 tarihinde genel başkanlıktan istifa etti. Bülent EcevitAtatürk ve İnönü'den sonra CHP'nin III. Genel Başkanı seçildi. Bülent Ecevit, o dönemde 40'lı yaşlarında bir politikacıydı. Siyasete 1957 yılında İsmet Paşa tarafından milletvekili yapılarak dâhil olmuştu. 1961 seçimleri sonrasında ise yine İnönü'nün kurduğu hükümetin Çalışma Bakanlığına getirilmişti.

CHP’nin "İkinci Yüzyılda Birlik ve Demokrasi sloganıyla düzenlenen 38Olağan Kurultayı’nda delegeler, Mayıs seçimlerindeki yenilginin faturasını Kılıçdaroğlu’na kesti. Tıpkı İnönü’nün Bülent Ecevit’e yenilgisi gibi, kurultay süreci İsmet İnönü’nün CHP liderliğinden ayrılarak koltuğu Bülent Ecevit’e bıraktığı, 1972 kurultay sürecine benzetildi. 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. CHP Olağan Kurultayı’nda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı seçilen Kılıçdaroğlu13 yıldır yürüttüğü genel başkanlığa, kurultay yenilgisiyle veda etti. BBC Türkçe“Özgür Özel: CHP'de 13 yıllık Kemal Kılıçdaroğlu dönemine son veren değişimci yeni genel başkan” manşeti atmış.

CHP’de 'değişim' kazandı yorumları ne söyleyeyim bana çok da inandırıcı gelmiyor. İçi doldurulmamış boş sözler bunlar. İngilizlerin analizlerine bakılırsa bizim bilmediğimizi onlar biliyor olmalı.

Özgür Özel Potresi: kimdir kimlerdendir?

21 Eylül 1974 tarihinde Manisa'da Öğretmen Talat ve Rukiye Şükran çiftinin çocuğu olarak doğan Özgür ÖzelÜsküp ve Selanik kökenli Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu. Ailesinin dörtte üçü göçmen.  Anneannesi Selanik, babasının dedesi Üsküp, babaannesi Penbe Özel de Gostivar ile Ohri arasındaki KerçovaKırçova'dandır.  

Özel, kendisini “Bahçıvan Abdullah ağanın torunuyum diye tanıtıyor. Dedesi Abdullah Özel; 104 yaşında hayatını kaybetmiş.  Dedesini 90 yaşına kadar tarlada, bahçede çalışıp, pazarlarda kendi ürettiklerini satan birisi olarak anlatıyor. Annesinin babası yani diğer dedesi M. Agah Menemenlioğlu'nun  Cumhuriyet’in Manisa’daki ilk defterdarlarından olduğunu belirtiyor. Sadriye Menemenlioğlu ise Özgür Özel’in anneannesidir.

Menemenlioğlu soyadının kökeni…

Menemenlioğlu soyadına ilk kez, İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalle olan Kızılca Köyü’nde rastlanılmaktadır. Celal Bayar Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü  Dr. Öğretim Görevlisi Abdullah Doğtekin tarafından  yayınlanan ‘Temettuat ve Nüfus Defterlerine Göre 19. Yüzyılda Kızılca Köyü’nün Sosyo-Ekonomik Durumu’ başlıklı makalede, 1844 tarihli temettuat defterine göre Kızılca Köyü’nde ikamet eden Gayrimüslim sülalelerin isimleri arasında Menemenlioğlu aile lakabı yer almaktadır. Bir diğer aile Kasabalıoğlu ve Menemenlioğlu sülaleleri, Kızılca Köyü’nde yaşayan bu iki Gayrimüslim ailedir. 

Kızılcaköylü Menemenlioğlu ailesi ile Özgür Özel’in anne tarafından dedesi, M. Agah Menemenlioğlu’nun soyadı benzerliği ötesinde genetik bir bağ mevcut mudur? Yoksa sadece bir isim benzerliği midir? Ayrıca bölgede birçok aile, bu soyadını taşımaktadır. Dedesinin akrabası 3’üncü Dönemde de Manisa'dan milletvekili seçilen Kemal Menemenlioğlu’dur.

Kemal Menemenlioğlu, daha sonra soyadını Gürol olarak değiştirmiştir. TBMM Albümü 212 nolu dip not: Özlük dosyasında bulunan özgeçmişine sonradan "Menemenlioğlu" soyadının ilave edildiği görülmüstür. Türk Parlamento Tarihi Araştırma Grubu'nun yayınında da aynı soyadı kullanılmıştır. Ancak, MERNIS'ten çıkarılan vukuatlı nüfus kayıt örneğinde ve TBMM özlük dosyasında bulunan belgelerde, soyadı Gürol'dur.

Özgür Özel’in annesi Adıyaman Besni’ye tayini çıkınca öğretmenlikten istifa etmiş…

Özgür Özel’in annesi, 1970 Haziranında Buca Eğitim Enstitüsünü bitiren Rukiye Şükran Menemenlioğlu, 9 Temmuz 1970 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığında çekilen mecburi hizmet kurası sonucu Adıyaman’ın Besni ilçesine, 19491950 öğretim yılında eğitim ve öğretime başlayan, Besni Ortaokulu Fen Bilgisi öğretmenliğine atanır. Atandığı yıl; Besni Ortaokulu liseye dönüştürülmüştür.

Babası M. Agah Menemenlioğlu ile birlikte Besni'ye gelen, öğretmen Rukiye Şükran HanımıBesni Ortaokulu Müdürü merhum Mehmet Çiftçi karşılar. Yeni atanan öğretmen hanım için seferber olunur ama bir türlü istenilen nitelikte kiralık ev bulmak mümkün olmaz. Mevcut evlerin çoğunun tuvaleti bahçede, banyosu ise genellikle bir odada dolap içindedir. Babasının güvenle bırakıp gideceği şekilde bir ev yok gibidir. 

O gece çarşıda, Nedim Güleken ile oğlu Hasan Güleken’in işlettiği Nedimin Kahvesinin üstünde bulunan Yıldız Otel’inde babası ile birlikte kalırlar.

Kahve deyip geçmeyin. Cumhuriyet tarihinin en belli başlı kahvelerinden biriydi belki de. İkoniktarihi bir yerdi. Bütün eşraf, erkekler ve kentin ileri gelenleri orada buluşur, hasbihal ederlerdi. Atatürkçü bir mekândı. Ayrıca ilçedeki tek iletişim aracı telefon buradadır.

Rukiye Şükran ve babası, gece boyu gürültüden dolayı rahat uyuyamazlar. Ayrıca kaldıkları otel odasının sağlık koşulları açısından elverişsiz bir ortamı mevcuttur. Ege'nin incisi Manisa'dan, o tarihte 12 bin nüfuslu Besni'ye gelen baba-kız, kendilerini adeta denizden çıkmış balık gibi hissederler.

Babası; "-Kızım ben seni yalnız başına buralara inanamam, gözüm hep arkada" der ve istifa etmesini söyler. Rukiye Şükran Öğretmen Leyli Meccani yani Parasız Yatılı okuduğu için mecburi hizmetten imtina/ kaçınma/vazgeçme etme bedeli o yıllarda 8.113 Türk lirasıdır. Rukiye Şükran Öğretmenin Manisa'nın saygın muhasebecileri arasında bulunan babası, bu parayı devlet hazinesine öder. Manisa'ya dönerler. Kanuni süre geçtikten sonra Kütahya ili Emet ilçesinde göreve başlayan Şükran Menemenlioğlu daha sonra atandığı Turgutlu (Kasaba) Ortaokulunda görevli Öğretmen Talat Özel ile evlenir ve 1974 yılında Özgür Özel dünyaya gelir.

Balkan Muhaciri Özgür Özel…

22.04.2013’de Makedonya Göçmenleri (Mak-Göç) Derneğinin düzenlediği 9. Letnik (BaharŞenliği’nde Manisa Milletvekili Özgür Özel kendisinin de bir Makedon olduğunu söylemişti.

Dikkatinizi çekerim Makedonya göçmeni değil Makedon olduğunu söylemişti.

Makedonlar, Balkan Yarımadası'nda çoğunlukla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde yaşayan bir Güney Slav etnik grubudur. Güney Slav dili olan Makedoncayı konuşurlar. Şimdi Özgür Özel kendisini Makedon asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak mı tanımlıyor? Ne Mutlu Türküm Diyene diyebiliyor mu?

Eczacı Didem Okay ile evli olan Özgür Özel, bir çocuk babası. İpek adını verdiği bir kızı var. Özel, iyi düzeyde Almanca ve İngilizce biliyor. Mühendis olmak isterken babasının ısrarı ile Eczacı olmuş. İyi bir polemikçi, ağzı laf yapan bir siyasetçi. 'Atom karınca''hiperaktif''Tipitip' lakapları. Ama o "Grup başkanvekili, siyasetin gladyatörü demek" diyor. Sinirlenince hızlı düşünüyor, o yüzden rakiplerine sinirlendirmemelerini öneriyor.

Akar ile arası yok!..

Özel'in 2019'daki bütçe görüşmelerinde, Genelkurmay eski Başkanı da olan dönemin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yönelik sözleri “mahkemelik” olmasına yol açmıştı.

Akar’ın, Ergenekon ve Balyoz davalarından tutuklanan askerlerle ilgili tutumunu eleştiren Özel, onun dava arkadaşlarını, “bir kez bile ziyaret etmediğini” belirtip, “Senin silah arkadaşların sana haklarını helal etmeyerek öldüler, sen silah arkadaşlarının bedduasını alan bir adamsın” demişti.

Akar, kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle Özel hakkında 500 bin liralık dava açtı ve 15 bin lira tazminat kazandı. Ancak temyiz mahkemesi, tazminat kararını kaldırdı.

Devlet Bahçeli hem kızıyor hem destekliyor!..

Özgür Özel, yaptığı açıklamalar nedeniyle zaman zaman MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin de hedefi oldu. Bahçeli, 2018 seçimleri öncesi “Seçim ordusu kuruyoruz” diyen Özel için “tipitip” benzetmesi yaptı ve “Eğer ordu kuruyoruz diye ortalığı velveleye vermeye kalkarlarsa bunların alayının alnını karışlamak bizim için farz olacaktır” dedi.

MHP lideri, 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri sonrası CHP’de başlayan “değişim” tartışması sonrası Özel’in Genel Kurul’da yaptığı bir konuşmayı eleştirirken ise “Bir kongre konuşması havasındaydı. Cumhuriyet Halk Partisi'nde sınıf arkadaşım (Kemal Kılıçdaroğlu) devam etmezse Ekrem'e karşı Özgür derim” ifadelerini kullanmıştı.

Kılıçdaroğlu’na sevgisini ağlayarak gösteren Brütüs…

Özgür ÖzelKemal Kılıçdaroğlu Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı olup CHP Meclis Grubu'na veda ederken ağlamıştı.

Özel, 14 ve 28 Mayıs seçimleri sonrası, CHP'de parti içinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun başlattığı “değişimciler” kanadında yer aldı. Misyonu, kontrollü değişim ve dönüşümü sağlamaktı. Ama Türkiye'deki siyasi süreç ve politik kaderi onu Brütüs olmaya sürükledi.

İmamoğlu faktörü!..
İBB Başkanı İmamoğlu’nun, CHP genel başkanlığına seçilen Özgür Özel'i ziyaretinde CHP’nin çiçeği burnunda genel başkanı Özel’in, "Sayın İmamoğlu ile aramızda kardeşlik ilişkisi var, bu ilişki bizi iktidara taşıyacak" sözleri dikkat çekici. Bu neyin kardeşliği loca mı, yüzük kardeşliği mi? 

CHP'nin yeni lideri Özgür Özel, PM seçiminde ilk darbeyi aldı. Kendisine karşı oluşturulan gruptan 8 kişi ile 1 bağımsız, PM'ye girerek listeyi deldi. PM seçimlerinde gözler bir yandan da Sezgin Tanrıkulu'nun üzerindeydi.

Yıllardır Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve Türk askerine yönelttiği iftiralarla büyük rahatsızlık yaratan Tanrıkulu, buna rağmen Özel tarafından "A takı”ma dahil edilmişti. PM seçimlerinde yeterli oyu alamayıp saf dışı kalan Tanrıkulu, kendisine ancak yedek üyeler arasında yer bulabildi.

Sanırsınız ki Sezgin Tanrıkulu bulunmaz Hint Kumaşı?

Oysa adamın her dönem şansının yaver gitmesinin nedeni çok başka. Emniyet İstihbarat Daire eski Başkanı Bülent Orakoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilgili sözleri sonrası hakkında soruşturma açılan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nu CIA ajanı olmakla suçlamıştı.

CHP’li Tanrıkulu'nun, “Gölge CIA” olarak bilinen Stratfor belgelerinde "TR 705" kod numaralı isim olduğu yıllarca yazılıp çizildi.  

CHP'nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel, kurultaydaki seçim sürecinde Kılıçdaroğlu’nun ilk tur sonrası geri çekilmek istediğini ama çevresindekilerin izin vermediğini söyledi. Sonradan öğrenildiğine göre İmamoğlu ekibi, süreci sabote etmiş.

Özgür Özel ve FETÖ…
CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda ikinci turda 812 oy alan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Genel Başkan seçildi. Özel'in CHP'nin genel başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte geçmişteki FETÖ bağı da yeniden gündeme geldi.

Özgür Özel'in CHP Genel Başkanı olmasının ardından FETÖ ile irtibatına yönelik ifadeler de bir kez daha gündeme geldi. Özgür Özel'in, Manisa'da eczacılık yaptığı dönemden milletvekili olma sürecine kadar FETÖ tarafından parlatıldığı, FETÖ'cü isimlerin ifadelerine yansımıştı.

Kızı İpek'in, FETÖ'nün eğitim üssü olarak bilinen Yamanlar Koleji'nde eğitim gördüğü Özel, FETÖ'nün yayın organı Zaman Gazetesi'nde, özellikle ön plana çıkarıldığı haberleri özellikle iktidar yanlısı medyada yer aldı.

Özgür Özel, kızı İpek Özel’in FETÖ’ye ait bir okulda öğrenim gördüğü iddiasını yalanladı ve yanıtladı. “Biricik kızımı FETÖ’nün okuluna gönderdiğim yalanını atıyorlar. Kızım ilköğretimi ODTÜ Ülkem Koleji’nde liseyi Bornova Anadolu Lisesi’nde okudu. Ben yalanlamaktan yoruldum siz iftira atmaktan yorulmadınız” dedi.

Eğer bu iddialar doğru ise CHP’nin yeni genel başkanı Alevi Kılıçdaroğlu’na karşı Sünni kartına oynayacak.

Kılıçdaroğlu'nun Alevi Türkmenlerden olduğu biliniyordu Konya Akşehir’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun büyük dedesi Seyyid Mahmud Hayrani'nin türbesi bulunuyor. Kemal Kılıçdaroğlu, Kureyşan ocağına bağlı olduğu gibi aile silsilesi de Seyyid Mahmud Hayrani oğlu Kureyşan'dan gelmekte. Yine İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet Han tarafından İstanbul’a ilk atanan Kadı Hızırbey de Seyyid Mahmud Hayrani torunlarındandır. Sağ sektör siyasilerin Cumhuriyet Halk Partisi’ne yönelik en büyük bel-altı darbesi, genellikle din eksenli. Bu konuda kullandıkları en büyük argüman, Arap harflerine dayalı alfabenin değiştirilmesi, Cumhuriyet muhalifi, İngiliz İşbirlikçisi din adamlarının İstiklal Mahkemelerinde yargılanmaları, 2. Dünya Savaşı sırasında, camilerin ahır yapılması gibi iddiaları içeriyor.

Tüm bunlar geride kaldı…

Şimdi CHP’nin yeni genel başkanı “atom karınca”, “hiperaktif”, “tipitip”, “Manisa Tarzanı” Özgür Özel. Neler yapabilecek göreceğiz?

CHP, Londra - Washington hattında yalpalanmaya devam edecek mi yoksa rotasını Türk'ün başkenti Ankara'ya doğrultacak mı?