Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Açık ve net konuşmayı severim, o şekilde konuşacağım. Çünkü 7 Ekim tarihi, bir başlangıç olarak anlatılıyor. 7 Ekim'den sonraki süreç hiç konuşulmuyor.

Şu an itibariyle 13 bin Filistinli çocuk, kadın, yaşlı öldürülmüştür. Artık neredeyse Gazze diye bir yer kalmadı, her taraf yerle yeksan oldu.

Şu anda yatıyorlar, kalkıyorlar, Hamas, Hamas, Hamas... Hamas'ın silah varlığı ile gücü ile acaba İsrail'in silah varlığı ve gücü mukayese edilebilir mi? Şu anda İsrail'in nükleer silahı var mı? Var ama bunu İsrail'e sorarsanız 'var' demez. Çünkü onlar yalanı çok iyi kullanırlar.

"Bizim İsrail'e borcumuz yok, borcu olanlar rahat konuşamıyor"

Eğer elimiz, kolumuz, dilimiz bağlı kalırsak, hesabını tarihe veremeyiz. Borçluluk psikolojisi içerisinde İsrail-Filistin savaşını değerlendirmemek gerekir. Bakın ben rahat konuşuyorum. Çünkü bizim İsrail'e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konuşamayız. Ama borçlu olanlar rahat konuşamıyorlar. Biz holocoast cenderesinden geçmedik. Çünkü insana saygımız bizim başkadır. Ben ilk defa antisemitizm konusunda ilk kez tavır koyan liderim. Bundan dolayı da kimseye borcumuz yok.

Şimdi bizim bu seyahatimizde bunları tabi konuşacağız ama bütün bunların yanında konuşmamız gereken önemli bir meselede bunu nasıl çözeceğimiz. İnsani ateşkese acaba Türkiye ile Almanya ne kadar katkıda bulunabilir. Bu adımları beraber nasıl atabiliriz. Burası önemli. Bir hafta sonra sayın Steinmeier İsrail'e gidiyor. Kendisinden ricada bulundum. Siz bir taraftan tutun biz de diğer taraftan tutalım ve bu ateşkesi birlikte sağlayalım. Bu adımı atar ve böyle bir insani ateşkesi Almanya-Türkiye birlikte sağlayabilirsek bu ateş çemberinden bölgeyi kurtarma imkanı yakalayabiliriz.

Rehine takası

Rehinelerin takası deniliyor. Rehine dediğiniz zaman İsrail'deki rehinelerin sayısı nedir, öbür tarafta Hamas'ın elindeki rehine sayısı nedir. Buna baktığımız zaman kat ve kat İsrail'in elinde rehine var. Bunu da görmemiz lazım. Biz bütün bunlara varız. Biz nasıl Karadeniz'den Tahıl Koridoru'nda bir çalışma ortaya koyduysak biz Avrupa, Afrika böyle bir ayrım yapmadık. Çok açık ve net söylüyorum Karadeniz Tahıl Koridoru'ndan gelen tahılın yüzde 40'ı Avrupa'ya gitti. Yüzde 14'ü Afrika'ya, yüzde 14'ü de bize geldi.

Türkiye olarak olayların başından beri sivilleri hedef alan saldırıları hiçbir şekilde tasvip etmediğimizi dile getirdik. Hepimizin önceliği ateşkesin sağlanması ve insani yardımların akışının engelsiz olarak sağlanması.

"Türkiye olarak amacımız huzurun ve barışın hakim olduğu bir iklim oluşturmak"

Şu ana kadar 10 uçak dolusu insani yardımı biz Mısır'a gönderdik ve en son gemiyle 666 ton gıda, sahra hastanesi gibi oraya gönderdiklerimiz oldu. Ama bütün dert akan kanın durmasında. Şimdi en son 27 kanserli hasta ve refakatçileri olmak üzere Türkiye'ye aldık. Kendilerini dünde hastanede ziyaret ettim.

Temennimiz daha fazla hastayı da yaralı veya kanserli onları da ülkemize almak ve tedavilerini yapmak. Fakat yaşananlar 1967 sınırları temelinde iki devletli çözümün kaçınılmaz olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türkiye olarak amacımız İsrail ve Filistinlilerin yan yana yaşadığı huzurun ve barışın hakim olduğu bir iklimi oluşturmaktır.

Öncelikle NATO'nun önde gelen ülkelerinden bir tanesi ilk beşin içerisinde yer alan bir ülkeyiz Türkiye olarak. Türkiye, NATO'da sıradan bir ülke değil. Şu anda NATO'nun içerisinde düşüncesi, kanaati kimin ne olursa olsun.

"İsrail'in kiliseleri vurmasından rahatsız olmuyor musunuz?"

'Rusya ve Avrupa artık eskisi gibi olamayacak' 'Rusya ve Avrupa artık eskisi gibi olamayacak'

Rusya-Ukrayna arasında herkes kimin yanında yer alıyor, Ukrayna'nın. Türkiye olarak biz Ukrayna ile de görüşüyoruz Rusya'yla da. Ama 33 bin ton tahıl koridorundan bütün o tahılı Avrupa'ya, Afrika'ya götüren biz olduk. Şu anda diyorsunuz ki yüzlerce, bakın ben size yüzlerce demiyorum binlerce Filistinliyi şu anda İsrail öldürdü mü? Öldürdü. Hastaneleri yok etti mi? Etti. İbadethaneleri, camii, kilise vuruyor mu? Vuruyor. Ben bir Müslüman olarak bundan rahatsız oluyorum. Peki sen bir Hıristiyan olarak bundan rahatsız oluyor musun, buna tavır koyuyor musunuz? Buna da tavır koyun.

Bakın Almanya, İsrail'e şu kadar maddi destek verdiğinden bahsediyor. Eurofighter konusunda da Almanya verir veya vermez. Dünyada savaş uçakları üreten bir tek Almanya mı? Şu anda İnsansız Savaş Uçakları konusunda Türkiye önemli bir noktaya gelmiştir. Bir basın mensubu olarak bize böyle sorular sormayın. Sorular insani olsun. Bizde cevaplarını ona göre verelim.

ALMAN MUHABİRİN SORUSUNA TOKAT GİBİ CEVAP

Cumhurbaşkanı Erdoğan alman gazetecinin ''İsrail'in varoluş hakkını kabul ediyor musunuz? Çünkü Almanya'da bu devlet anlayışıdır. İsrail'e faşist bir ülke dediniz. Bununla ilgili gerekçeleriniz nedir? Hamas terör örgütünü nasıl barış örgütü olarak görüyorsunuz? İsrail'in soykırım yaptığını neye dayandırıyorsunuz. NATO ittifakı tarafından terör örgütü olarak görülen bu örgütü nasıl bir kurtuluş örgütü olarak tanımlayabilirsiniz? Türk-Alman ilişkisini tehlikeye atıyor musunuz? NATO içindeki işbirliğini tehlikeye atıyor musunuz?  Türkiye savunma sanayii için 40 adet Eurofighter savaş uçağı talep ediyor. Almanya bunu kabul edecek midir?'' sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle cevap verdi;

Öncelikle NATO'nun önde gelen ülkelerinden bir tanesi ilk beşin içerisinde yer alan bir ülkeyiz Türkiye olarak. Türkiye, NATO'da sıradan bir ülke değil. Şu anda NATO'nun içerisinde düşüncesi, kanaati kimin ne olursa olsun. Rusya-Ukrayna arasında herkes kimin yanında yer alıyor, Ukrayna'nın. Türkiye olarak biz Ukrayna ile de görüşüyoruz Rusya'yla da. Ama 33 bin ton tahıl koridorundan bütün o tahılı Avrupa'ya, Afrika'ya götüren biz olduk.

BUNA DA TAVIR KOYUN

Şu anda diyorsunuz ki yüzlerce, bakın ben size yüzlerce demiyorum binlerce Filistinliyi şu anda İsrail öldürdü mü? Öldürdü. Hastaneleri yok etti mi? Etti. İbadethaneleri, Camii, Kilise vuruyor mu? Vuruyor. Ben bir Müslüman olarak bundan rahatsız oluyorum. Peki sen bir Hıristiyan olarak bundan rahatsız oluyor musun, buna tavır koyuyor musunuz? Buna da tavır koyun.

SAVAŞ UÇAĞI AÇIKLAMASI

Bakın Almanya, İsrail'e şu kadar maddi destek verdiğinden bahsediyor. Eurofighter konusunda da Almanya verir veya vermez. Dünyada savaş uçakları üreten bir tek Almanya mı? Şu anda İnsansız Savaş Uçakları konusunda Türkiye önemli bir noktaya gelmiştir. Bir basın mensubu olarak bize böyle sorular sormayın. Sorular insani olsun. Bizde cevaplarını ona göre verelim.