Ticaret Bakanlığı, son dönemde fahiş fiyatlara ulaşan ikinci el otomobil piyasasını düzenlemek için yeni bir karar aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ikinci el araçların fiyatının, sıfır liste fiyatlarını geçmesi yasaklandı. Kararın 1 Ocak 2024'e kadar uygulanacağı açıklandı. 

YASAĞI DELENE 300 BİN TL CEZA

15 Temmuz 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek kararı delenlere ise büyük ceza uygulanacağı bildirildi. İnternet satış sitelerini de kapsayan karara aykırı davrananlara 300 bin TL'ye kadar para cezası uygulanacağı belirtildi. 

KURNAZLAR ORTAYA ÇIKTI

İkinci el araç satış fiyatına düzenleme getiren kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yine bazı kurnazlar ortaya çıktı.15 Temmuz'da yürürlüğe girecek kararla birlikte aracını sıfır fiyatının altında satmak istemeyen ancak ceza da yemek istemeyen kurnazlar yeni bir uygulamaya geçti. 

Otomotiv piyasasını düzenlemek için 2. el araçların sıfır fiyatından yükseğe satılamayacağının açıklanmasından ardından bazı satıcılar, fiyatlardan bir sıfır atarak araçları ilan sitelerine koymaya başladı.

Tüm üniversiteler Gazze'deki soykırıma tepki gösterdi Tüm üniversiteler Gazze'deki soykırıma tepki gösterdi

Otomobil ilan sitelerinde 1 milyon 100 bin liraya satılacak aracın 1100 TL'ye, 1 milyon 79 bin TL'ye satılacak aracın 1079 TL'ye, 1 milyon 120 bin TL'ye satılacak aracın ise 1120 TL'ye ilana koyduğu görüldü. 

Bakanlık aldığı kararda şu ifdadeleri kullandı:

“Kamuoyunun malumları olduğu üzere, 06.07.2023 tarihinde İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilerek, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024 tarihine kadar kısıtlama getirilmiştir.

Bu düzenlemeye aykırı her bir ilan, Bakanlığımızca ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek ve bu ilanları verenler hakkında ilan başına 300 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecektir"

Haber7