Bakan Işıkhan'dan 1 Mayıs açıklaması Bakan Işıkhan'dan 1 Mayıs açıklaması

Anayasa Mahkemesiyle ile Yargıtay arasındaki hak ihlali ihtilafı sürüyor. AYM'nin Gezi Parkı davası hükümlüsü TİP Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali vermesinin ardından Yargıtay bir kez daha "AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok” diyerek karara uyulmamasını uygun buldu.

YARGITAY BAŞKANI AKARCA'DAN AYM YANITI
Afyonkarahisar Valiliği'ne yaptığı ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Anayasa Mahkemesinin tutumu ve yaşanan süreçle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akarca, "Anayasa Mahkemesiyle bu sadece son olayla ilgili olarak ortaya çıkmış bir problem değil. Yani aşağı yukarı 5-6 yıldır süregelen bireysel başvuru yolunun incelenmesindeki yorum farklılığından ve Anayasa'nın durumundan kaynaklanan ve ciddi anlamda derin görüş aykırılıklarımız olduğu bir gerçek."" dedi.

AYM VE YARGITAY ARASINDAKİ HAK İHLALİ TARTIŞMASI
Anayasa Mahkemesi TİP Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı vermiş ve Yargıtay bu kararı tarihi bir manifestoyla reddetmişti. 10 Kasım 2023 tarihinde yapılan açıklamada Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'yı ihlal ettiği kaydedilmişti. Açıklamada ayrıca AYM'nin süper temyiz mahkemesi olmadığı belirtilmişti.

Bu kararın ardından Anayasa Mahkemesi, Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verdi. Yargıtay bu kararı da "Anayasa Mahkemesi'nce verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa'nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığı" gerekçesiyle reddetti.