''Yalı Çetesi bir söylem mi yoksa gerçek bir çete mi?'' yıllardır bu sorunun cevabı arandı ama bir sonuç bulunamadı. Yalı çetesi nedir, ne değildir?

PERİNÇEK ''YALI ÇETESİ''NDEN BÖYLE BAHSETTİ

1996 yılında dönemin İşçi Partisi bugünün Vatan Partisi'nin Genel Başkanı Doğu Perinçek'in ''Çiller Özel Örgütü'' kitabında 'Yalı Çetesi'nin kokusunun 1992 yılında çıktığı yönünde açıklamalar yer alıyor. Perinçek kitabında ''Başbakan Süleyman Demirel Devlet Bakanı Cavit Çağlar'a görev verdi. 'Tansu Hanım'ı uyarın! Eşi Özer Çiller ticari işlerini bakanlık makamından yönetmesin.' Çağlar gerekli izahatı yaptı. Özer Çiller'in dikkatli olmasını istedi. Olayı yıllardır Demirel'in yanında bulunan bir kabine üyesi anlatıyor.'' ifadelerine yer verdi. Aynı kitapta Yalı Çetesi'nin üyeleri hakkında şu ifadeler yer alıyor: ''Yeniköy, İstanbul'un en güzel semtlerinden biri. Yalılarıyla meşhur. Tansu-Özer Çiller çiftinin evleri de bu semtte. Komşuları, Nazlı-Kemal Ilıcak. 10 yıllık dostlukları var. Müteahhit Nevzat Ak da bu iki ailenin yakın dostu. Özer Çiller, Kemal Ilıcak ve Nevzat Ak, sabahlan beraber koşuyorlar. İstanbullu işadamlarının bu üçlüye taktığı isim Ankara'da tuttu. Ekibin İstanbul'daki merkezi, Özer Çiller'in Kâğıthane'deki iş yeri.''

ÇAKICI: YALI ÇETESİNİ YOK EDECEĞİM

Yeraltı dünyasının ünlü ismi Alaattin Çakıcı Flash TV canlı yayınına telefonla bağlanarak,''1996 yılında Kanal 6 Televizyonu'nu almamız ve iktidar yanlısı yayın yapmamız dahilinde Türk Ticaret Bankası bize satılacaktı'' ifadelerini kullandı. Ama Kanal 6'yı tekrar Ahmet Özal'a vereceklerini söyleyince ödeme yapmadıklarını belirten Çakıcı, bu yüzden Türk Ticaret Bankası'nın Ali Balkaner'e satıldığını belirtmişti. Çakıcı, yaşananların ardından olayların sorumlusu olarak Adil Öngen'i hedef gösterdi. Bu olaylarla bağlantılı olarak Çakıcı, Çiller'in yalı komşusu Mehmet Üstünkaya'yı kastederek ‘‘Yalı çetesini yok edeceğim'' ifadelerini kullanmıştı. Son olarak Çakıcı'nın talimatıyla Mehmet Üstünkaya'ya suikast hazırlığı yapan 13 kişi, İstanbul polisinin operasyonu sonucu yakalandı.

Nihayetinde ''Yalı Çetesi'' iddiları 90'larla birlikte tarihin derin sayfalarına gömüldü.