Bu projelerinin en önemli ayağını oluşturan Ankara İstanbul Sürat Demir Yolu Projesi 26 yıldan fazladır gündemde bulunuyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının geçtiğimiz günlerde yayınlanan 2023 Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda, yılın ikinci altı ayında gerçekleştirilmesi öngörülen yatırım projeleriyle ilgili planlanan ihalelere ilişkin bilgilere yer verildi.

Korhan Berzeg ile ilgili önemli gelişme Korhan Berzeg ile ilgili önemli gelişme

Bu kapsamda, yıl sonuna kadar ihaleye çıkılacak Ankara İstanbul Sürat Demir Yolu Projesi ile Ankara-İstanbul arası yolculuk süresinin 80 dakikaya inmesi amaçlanıyor.

ORTA KORİDOR TAMAMLANACAK

AK Parti’nin seçim beyannamesinde İstanbul-Ankara Süper Hızlı Tren açılışının 2028 yılına kadar yapılacağı bilgisine yer verilmişti. Yıl sonuna kadar ihale süreçlerinin tamamlanacağı belirtilen bir diğer proje ise Kars-Tiflis-Bakü Demir Yolu Hattı ve inşası devam eden Kars Lojistik Merkezi ile birlikte orta koridoru tamamlayacak bir hat niteliğinde olan Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demir Yolu Hattı. 224 kilometre uzunluğundaki bu hattın yıllık 5,5 milyon yolcu ve 2 milyon ton da yük taşıma kapasitesine sahip olacağı ifade edildi. Etüt çalışmaları tamamlanan projenin ihalesinin bu yıl sonuna kadar gerçekleştirilmesi planlanıyor.

ÜÇ HAT DAHA İHALEYE ÇIKIYOR

Ulaştırma Bakanlığı yıl sonuna kadar ayrıca Dörtyol-Hassa Otoyol ve Demir Yolu, Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Hızlı Tren Projesi ve Kırıkkale (Delice)-Çorum Yüksek Standartlı Demir Yolu Projesi’ne yönelik de ihale süreçlerini gerçekleştirmeyi hedefliyor.


TÜRKİYE GAZETESİ