Sputnik'ten Turan Salcı'nın haberine göre, Yaz ayının başlaması ve sıcakların olağanüstü yükselmesi ile birlikte kaçınılmaz olarak orman yangınları da birçok noktada başladı. Çanakkale’den Hatay’a ve Kahramanmaraş’a kadar olan özellikle Ege ve Akdeniz hattında birçok noktada irili ufaklı yangınlarla mücadele sürüyor.

Özellikle 2021 yılının yaz ayında Türkiye’nin birçok noktasında çıkan orman yangınlarının ardından yangın söndürmede kullanılan uçak ve helikopterlerin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştı. Yangınlara Rusya’dan kiralanan uçak ve helikopterlerin yanı sıra Azerbaycan, Ukrayna, İspanya, Hırvatistan, Katar ve İran personel ve araç desteği sağlamıştı. Rusya’dan kiralanan uçaklardan birisi 14 Ağustos’ta Kahramanmaraş'taki orman yangınına müdahale esnasında düşmüştü. Bu sürecin ardından Türkiye de envanterindeki araç sayısını artırmak için yeni ihaleler açtı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 4 Ocak 2022’de paylaştığı mesajda, “2022 yılında orman yangınlarıyla mücadele edebilmek amacıyla; 5 adet amfibik uçak, 5 adet büyük tanker uçak, 10 adet küçük tanker uçak ve 55 helikopterden oluşacak hava gücü için ihale süreci Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından başlatılmıştır. 5 adet amfibik uçak satın alınması için Savunma Sanayi Başkanlığı ile birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Amfibik yangın söndürme uçaklarının sipariş üzerine üretilen özel uçaklar olması sebebiyle, uçaklar tedarik edilene kadar kiralama usulü ile hizmet alınmaya devam edilecektir” ifadelerini kullanmıştı.

Diyanet uyardı: Suudi Arabistan sadece hac vizesi kabul ediyor Diyanet uyardı: Suudi Arabistan sadece hac vizesi kabul ediyor

Türkiye’nin yangınlarla mücadele gücü

Sputnik’in Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan edindiği bilgilere göre Türkiye’nin güncel orman yangınlarıyla mücadele hava gücünde toplam 300 ton su taşıma kapasitesine sahip 22 uçak ve 100 helikopter bulunuyor. Uçak kapasitesinin 20’si envanterde 2’si rezerv uçakken 100 helikopterin ise 69’u envanterde 31’i rezerv statüsünde bulunuyor.

REZERV GÜÇ NEDİR?

Rezerv güç ifadesi bir başka bakanlığın envanterinde bulunan ama büyük yangınlarda ihtiyaç halinde kullanılabilecek durumdaki hava araçlarını tanımlıyor.

Bunun yanı sıra 2’si rezerv olmak üzere toplam 10 insansız hava aracı (İHA) da Tarım ve Orman Bakanlığı envanterinde bulunuyor. Bu İHA’lar yangınların gözetlenmesi, erken müdahale ve planlama açısından kullanılıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı envanterinde ayrıca 4 bin 800 kara aracı ve 25 bin personel de orman yangınlarıyla mücadele gücü içinde hazır bulunuyor.