Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 24 Temmuz 2020 tarihinde yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi bugünlerde çeşitli tartışmalarla gündemde. Caminin üst katının tekrardan müze hüviyeti kazanıp kazanmadığı tartışma konusu. Şu anda üst kattaki galeri bölmünü ziyaret etmek isteyen herkes -Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da dahil- 25 Euro ödemek durumunda.

Tartışmalara dair son bir açıklama da Tarihçi-yazar Ahmet Şimşirgil'den geldi. Şimşirgil, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulunduğu açıklamada, Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin üst katının müze statüsüne getirildiğini ve burada Hristiyanlık propagandası yapıldığını belirtti.

Ahmet Şimşirgil'in söz konusu açıklaması şu şekilde:

Polis merkezinde dehşet! Bir polis meslektaşlarına ateş açtı Polis merkezinde dehşet! Bir polis meslektaşlarına ateş açtı

Sayın Cumhurbaşkanım!

- Ayasofya Camii'nin yalnızca toprağı veya bir parçası değil, bütün katları ve külliyesi cami olarak tescillidir. Buna rağmen üst kata hala halılar serilmedi ve namaza uygun hale getirilmedi. Bunun yerine ücretli bir bölge haline getirildi.

- Ayasofya Camii'nin herhangi bir yeri için ücret almak, Fatih Sultan Mehmed'in vakfiyesine aykırıdır. 

- Müslümanların üst kata 25 avro vermeleri çok mümkün olmayacağından üst kat tamamen bir müze hüviyeti kazanmış oldu. 

- Kültür Bakanlığı, bu kısmın işletmesini de bakanın akrabası olduğu ifade edilen bir şirkete verdi.

- Üst katta rehber sistemi yok. Ayasofya'nın Osmanlı ile ilgili hiçbir noktası anlatılmıyor. Tamamen Hristiyanlık propagandası yapılıyor.

Siz değerli devlet büyüğümüzün, içeriden atılan bu meş’um kararları kaldıracağınıza inancımız tamdır.