Avustralyalı Yahudi Dennis Michael Rohan'ın 21 Ağustos 1969'da Mescid-i Aksa'ya girerek, Kıble Mescidi'nin mihrabını ve bin yıllık minberini ateşe vermesinin üzerinden tam 53 yıl geçmesine rağmen İsrail işgalinde bulunan Harem-i Şerif hala yangın yeri...

kıble mescid-i yangını

FETHİN NİŞANESİ YAKILDI

İslam Halifesi Hazreti Ömer'in emriyle 636 yılında Harem-i Şerif'in içine inşa edilen Kıble Mescidi, 1969 yılında Avustralyalı fanatik Yahudi Rohan'ın saldırısına maruz kaldı.Çok sayıda tarihi eşya yandı. Bunların arasında Selahattin Eyyubi'nin fethin nişanesi olarak Kudüs'e getirttiği Halep'li bir Türk kündekar tarafından sedef ağacından yapılma, tek bir çivi ve tutkal kulanılmadan inşa edilmiş ‘Ahşap Minber (Selahaddin Minberi)' de vardı.

Denis Michael Rohan kıble mescidi yangını

MESİH'İN GELİŞİNİ HIZLANDIRMAK İSTEMİŞ

Mescidi Aksa’da yangın çıktığı sırada işgal belediyesi de suları keserek ve itfaiyenin yangın yerine varmasını engelleyerek caminin üçte birinin yanmasına yol açtı. Camiyi yok etmenin Mesih'in gelişini hızlandıracağına inandığını söyleyen Rohan, bu eyleminden sonra delilik raporu aldı ve herhangi bir cezaya çarptırılmadan işgal rejimi tarafından sınır dışı edildi. Mescidi Aksa ve Kudüs’e yönelik terör eylemleri o günden bugüne hiç durmadı. Filistin topraklarına tamamen el koymak için her yola başvuran Siyonist rejim, Filistin halkını zorla topraklarından sürgün etmekte, mal ve mülklerine el koymakta, Filistinli müslümanların Mescidi Aksa’da namaz kılmalarını engellemekte ve Mescidi Aksa’nın altında tüneller kazmaya devam etmektedir.

kıble mescid-i minber

ÜRDÜN TARAFINDAN KOPYASI YAPILDI

Ürdün Vakıflar Bakanlığı'na bağlı Kudüs'teki İslami Vakıflar İdaresi ekiplerinin, Mescid-i Aksa'daki onarma çalışmaları uzun süre devam etti. Vakıflar İdaresi, İsrail polisinin çalışmalara müdahalesinden ve restore işlemlerini engelleme girişimlerinden şikâyetçi oldu. 2007 yılının başlarında Aksa'nın minberi, orijinal minberle aynı ölçü ve özelliklere uygun şekilde yeniden yapıldı. Ürdün'deki Belka Üniversitesi'nde yapılan minberin masrafları Ürdün Kralı 2. Abdullah tarafından karşılandı.

İSRAİL YANGININ SÖNDÜRÜLMESİNE ENGEL OLDU

O dönemde Mescid-i Aksa'nın avlusunda yer alan lisede öğretmenlik yapan Şeyh Sabri, yangın günü ve sonrasında yaşananları anlattı. Olay günü yaz tatili nedeniyle okulların kapalı olduğunu belirten Sabri, "21 Ağustos 1969 sabah yedi sularıydı. Kıble Mescidi'nin minber tarafından alevler yükseliyor, bölge halkı, cami hoparlörlerinden yapılan anonslarla yardıma çağrılıyordu. Yardım çağrısını duyan kadın-erkek, genç-yaşlı herkes Aksa'ya akın etti. Alevler hızla yayılıyordu, korkunç bir sahne vardı." dedi. Sabri, önce ilkel yollarla yangına müdahale etmeye çalıştıklarını, oluşturulan insan zincirleriyle elden ele toprak ve kum taşındığını dile getirdi. Yangını söndürmeye çalışan insanların öfkeli olduğunu aktaran Sabri, bölge halkının salavatlar ve tekbirlerin yanı sıra İsrail aleyhinde sloganlar atarak yardıma koştuğunu söyledi. Halkın, yangını söndürme çalışmalarının, El-Halil, Beytüllahim ve Ramallah'tan itfaiye araçları gelene kadar devam ettiğini belirten Sabri, "İsrail makamları, itfaiye araçlarının bölgeye ulaşımını engelledi. İtfaiye araçları geldiğinde yangın, mescidin doğu kısmında çatı, kemer ve pencerelere kadar yayılmış, minber, mihrap, seccade ve Kur'an-ı Kerimler yanmıştı." dedi.

HaberVakti