Senegal'de PASTEF partisi lideri Fransa'ya karşı çıkan muhalif lider Ousmane Sonko:

"Ülkedeki tüm sıkıntıların kaynağı Fransa değil ama Fransa'nın artık elini gırtlağımızdan çekmesinin zamanı geldi." dedi.

"FRANSA DEFOL, KAHROLSUN MACRON"

Senegal'in tüm büyük kentlerinde protestolar alevleniyor, Fransız bayrakları yakılıyor ve "Fransa defol, Macron kahrolsun" sloganları atılıyor.

Eski bir Fransız sömürgesi olan Nijer'de askeri cunta, Fransa ve ABD'ye uranyum ticaretini yasakladı. Burkina Faso ve Senegal'de de Batı karşıtı ayaklanmalar başladı.

Nijerli göstericiler, "Uranyum, elmas, altın, petrolümüz var ve köle gibi yaşıyoruz. Bizi güvende tutmak için Fransızlara ihtiyacımız yok" diye konuşurken ülkenin sayısız noktasında Fransa karşıtı eylemler de yaşanıyor.

ABD'de Obama döneminin yüzlerce çalışanından Beyaz Saray'a Gazze mektubu ABD'de Obama döneminin yüzlerce çalışanından Beyaz Saray'a Gazze mektubu

Senegal'de de Fransız sömürgeciliğe karşı başlayan ayaklanma büyüyor. Senegal'de Fransız sömürgeciliğine karşı olmasıyla bilinen muhalif lider Ousmane Sonko'nun partisi PASTEF, Fransa yanlısı hükümet tarafından feshedilmişti.

Başkenti Dakar'da göstericiler, Fransız himayesindeki hükümete karşı sokaklara dökülerek Fransız bayrağını yaktı. "Fransa'dan bıktık" ve "Defol Fransa!" sloganları atan göstericiler, Sonko'nun serbest bırakılması çağrısında bulundu.