Osmanlı-Venedik deniz savaşı ne zaman yapıldı? Osmanlı-Venedik anlaşması neden yapılmıştır? Maddeleri nelerdir?

1.Mehmet’in (Çelebi Mehmet) tahta geçmesiyle beraber, Osmanlı donanmasına 17’si kadırga olmak üzere 112 gemi eklenmesini emretti. Bu donanma ile Osmanlı, hem Çanakkale Boğazı üzerinde biraz olsun kontrol sağlamaya çalıştı.

Ege Denizi’nde, Venediklilere bağlı birkaç adaya başarılı çıkartmalar düzenledi. Venedikliler, onlar için oldukça olumsuz olan bu olaylara sessiz kalmadı. 1416 yılında, Amiral Pietro Loredano komutasındaki 15 kadırgadan oluşan filo Ege sularına indi. Amaçları, boğazdaki ticaret kontrolünde rol sahibi olmaktı. Osmanlı kara sularına ulaştıklarında, yanlarında getirdiği diplomatlar aracılığıyla bu isteklerini dile getirdiler.

Türk tarihinin büyük zaferi: Kut'ül Amare... Türk tarihinin büyük zaferi: Kut'ül Amare...

Henüz, savaşa yönelik bir ortam görünmüyordu.

Fakat o esnada, bölgeden geçen izinli bir Ceneviz ticaret gemisi Venediklilerin saldırısına uğradı. Osmanlı, bu duruma müdahale etti.

Amiral Pietro’nun karşılık vermesiyle, 29 Mayıs 1416 yılında Osmanlı ilk deniz savaşı başladı. O esnada Venedik’in, 15 büyük kadırgasına karşılık Osmanlı’nın 13 Çektiri‘si ( Çektiri: Yelken desteği ve kürekle mesafe alabilen eski gemi türü) ve 21 küçük gemisi bulunuyordu. Üstelik; toplarla donatılan Venedik gemileri, okla karşılık verecek Osmanlı gemilerine nazaran oldukça üstündü.

Birer birer parçalanan Osmanlı gemileri, şehit olan birçok Osmanlı askeri ve donanmanın başındaki Çalı Bey ile savaş kaybedildi. Bu kayıp sonrası 1.Mehmet Venediklilerin denizdeki üstünlüğünü kabul etti.

osmanlı donanma

Osmanlı-Venedik anlaşması

Osmanlı-Venedik Antlaşması, Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında 1416 yılında imzalanmış bir barış ve ticaret antlaşmasıdır.

29 Mayıs 1416'da Venedikliler, Osmanlı gemilerine saldırınca Çalı bey komutasındaki Osmanlı donanmasıyla Venedik donanması arasında savaş yapıldı.

Osmanlı'nın ilk deniz savaşı olması özelliğine sahip kaybettiği bu savaş sonunda yapılan barış antlaşmasının bazı şartları şunlardır:

  • Osmanlı-Venedik Savaşı sona erecek.
  • Venedikliler, Osmanlı topraklarında diğer milletlerden daha fazla ticaret yapacaklar.
  • Venedikliler buna karşılık Osmanlı gemilerine saldırmayacaklar.