Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, TV100'de Candaş Tolga Işık'a konuk oldu. Burada deprem gündemi, kentsel dönüşüm ve projelerine ilişkin kritik değerlendirmelerde bulunan Kurum, topyekün bir seferberliğin çağrısını yaptı.

Acil olarak İstanbul'un depreme dayanıklı konutlarla yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Kurum, "Her türlü enerjiyi gayreti vereceğiz ve dönüştüreceğiz. Depremlerde 130 bin canımız gitmiş. 11 ilde deprem oldu, bakın İstanbul'da deprem olursa, İstanbul'a bir şey olursa ülke gider. Terörle mücadele kadar önemli diye o yüzden söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

MURAT KURUM'UN SÖZLERİ ÇARPITILDI

Kurum'un bu sözleri, muhalif sosyal medya kullanıcıları tarafından 'Kahramanmaraş merkezli depremlerde 130 bin kişi ölmüş' algısıyla servis edildi. CHP yandaşı Halk TV, söz konusu açıklamayı son dakika olarak vererek, "Büyük acıya, büyük itiraf" ifadelerini kullandı.

"CUMHURİYET TARİHİNDEKİ DEPREMDE ÖLENLERİN SAYISINI İFADE ETTİ"

Sunucu Candaş Tolga Işık, Kurum'un söz konusu açıklamayı Cumhuriyet tarihinde ölen kişilerin yaklaşık sayısı olarak ifade ettiğini aktardı. Işık, X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Bu arada çok soruldu, yayından sonra Murat Kurum'a "Depremlerde 130 bin kişi öldü" cümlesini tekrar sordum. "Bu sayının 6 Şubat depremiyle alakalı değil Türkiye Cumhuriyeti tarihinde depremden ölenlerin yaklaşık olarak toplam sayısı olarak ifade ettiğini söyledi."

KURUM DAHA ÖNCE DE FARKLI KANALDA AYNI AÇIKLAMAYI YAPMIŞTI

Kurum'un “130 bin canımızı kaybettik" sözünü daha önce de 29 Nisan 2023 tarihinde, Haber Global TV canlı yayınında kullanmış, sayının son bir asrı kapsadığını Kurum, bizzat kendisi ifade etmişti.

MURAT: ETKİ AJANLARI DEVREDE

Yerlerde yuvarlanan AK Partili meclis üyesi, partisinden ve görevinden istifa etti Yerlerde yuvarlanan AK Partili meclis üyesi, partisinden ve görevinden istifa etti

Haber7 Yazarı ve siyasal iletişimci Ferhat Murat sosyal medyada, Murat Kurum aleyhine yapılan algı operasyonuna tepki gösterdi. 'Etki ajanları devrede' diyen Murat, "Bu akşam katıldığı bir tv programında Murat Kurum’un ‘6 Şubat depremlerinde 130 bin insanımızın kaybedildiğini söylediğine yönelik’ dezenformasyonlar yayılmış. Kolay bir araştırmayla böyle olmadıklarını bulabilecekleri, hatta ‘bazıları adı gibi bildikleri halde’ insanların acılarını hiçe sayarak kirli oyunlarını oynamaktan geri durmamışlar. Yazıklar olsun…" ifadelerini kullandı.

"POLEMİK HALİNE GELMESİ ÜZÜCÜ"

Sosyal medyada videonun dolaşıma girmesinin ardından Kurum sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Kurum yaptığı açıklamada, "6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde 11 ilimizde 50 bin canımız gitti. Cumhuriyet tarihindeki depremlerdeyse toplam 130 bin kişi hayatını kaybetti. Aynı yayında ve aylar önceki yayınlarda da defalarca söylememize rağmen, bunun bugün bir siyasi polemik konusu haline getirilmesi gerçekten üzücü. Yalana sarılan siyaset anlayışıyla hakikatli bir zafer kazanılamayacağını 31 Mart’ta kaybettiklerinde görecekler" dedi.