Geçen hafta Türkiye'nin ortodoks politikalara dönmesi durumunda not artışı olabileceği mesajını veren Moody's şimdi de Türk bankalarının görünümünü değiştirdi. Kuruluştan yapılan açıklamada Türk bankacılık sistemi için görünümün durağan olarak değiştirildiği belirtildi.

Değerlendirmede Türk bankaları için faaliyet ortamının, ekonomik büyümede beklenen yavaşlama ve devam eden yüksek enflasyon nedeniyle zorlu ve dalgalı olmaya devam ettiğini belirten Moody's hükümetin Mayıs 2023'teki seçimlerin ardından ortodoks politikalara dönme yönündeki ilk adımlarının, Türk bankaları için faaliyet koşullarını desteklediğini ifade etti.

TL'deki değer kaybı ve kredi hacmindeki genişlemenin, 2022'ye kıyasla daha yavaş olsa da, görünüm döneminde sektörün sermaye yeterliliğini zorlayacağını ifade eden Moody's kârlılığın 2022'de kaydedilen zirvelere göre normalleşeceğini ama yine de güçlü kalmaya devam edeceğini belirtti.

Lokanta ve kafelerde yiyecek ve içecek KDV'leri yükseldi Lokanta ve kafelerde yiyecek ve içecek KDV'leri yükseldi

Moody's değerlendirmesinde bankaların dış fonlama pozisyonu ve dolarizasyon seviyelerinin iyileştiğini ve özellikle yabancı para olmak üzere likiditenin yeterli kalmasını beklediklerini ifade etti.

GÖRÜNÜM POZİTİFE DÖNEBİLİR NOT YÜKSELEBİLİR

Moody's tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan analizde, Türkiye'nin büyük dış dengesizliklerini azaltmayı ve mali disiplini sağlamayı amaçlayan yeni ekonomi ekibinin, öngörülebilir politika yapımına geçişi beklenenden daha erken gerçekleştirdiğine vurgu yapılırken "para ve maliye politikasının ise yönünü kademeli olarak düzeltmeye başlattığı, ortodoks politikalara geçişin sürdürülmesi halinde ise görünümün pozitife dönebileceği ve not artırımının olabileceğinin mesajı verildi.

MOODY'S AÇIKLAMASI HİSSELERE YANSIDI

Moody's'in açıklamasıyla birlikte Borsa İstanbul'da bankacılık endeksi hisseleri yükselişe geçti. Bankacılık endeksi şu sıralar yüzde 3,24 oranında primli seyrediyor. Garanti Bankası yüzde 2,40 yükselişle 57,15 lira, Yapı Kredi Bankası yüzde 5,49 oranında primle 16.72 lira, Akbank yüzde 2,75 oranında primle 31,04 liradan alıcı buluyor.