Ortaylı, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Fuar Kompleksi'ndeki söyleşide yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin asker ve sivil bürokratlar tarafından kurulduğunu söyledi.

"BİRİNCİ MÜESSESE ORDUDUR"

Şehzade Osmanoğlu, provokasyonlara listeyle dur dedi: Hanedan mensubu olmayanları ifşa etti Şehzade Osmanoğlu, provokasyonlara listeyle dur dedi: Hanedan mensubu olmayanları ifşa etti

"Türkiye büyük bir memleket oldu. Bu, Türk Milleti'nin, Türk tarihinin kendine ait bir yoludur. O yolu izlemiş ve buraya gelmiştir. Bunun temel müesseseleri vardır. Temel müesseselere saygı duymayı öğrenmek zorundasınız. Birincisi ordudur. Türkler bildiğimiz çağdan beri devletler kurdular bu devletlerin bir sürüsü Türklerin olmayan memleketlerde kuruldu. İran'da, Afganistan'da; Orta Asya bir zamanlar İranlılarındı."

"ALMANLAR DEVLET ANANELERİ ZAYIF BİR MEMLEKETTİR"

"Dünyadaki büyük devletlerin küçük devletlerden farkı budur. Mesela Yunanistan ordusu küçük Asya'ya girerse rezalet çıkarır. Ama İngiliz girerse o kadar olmaz. Tahammül edilir. Fakat büyüklerin içinde de Alman ordusu girerse orada felaket olur. Çünkü Almanlar devlet ananeleri zayıf bir memlekettir. Teşkilat başka bir şey hatta iyi bürokrasi kurmak da başka bir şey. Devlet ve millet ananesi zayıf bir topluluktur. Onun için gaddar olurlar. Yani devlet haysiyetleri zayıf olur. Onun için büyük diplomatları da çıkmaz. Türklerin diplomatı çıkar her zaman."