Amerikan Senaristler Birliği'yle (WGA) oyuncuları temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (SAG) ve Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları (AFTRA), 1960'lardan beri ilk kez ortak greve gitti.

1 - Grevler nasıl başladı?

Hollywood'da WGA'ya üye yaklaşık 11 bin 500 senarist, stüdyoları ve yayın şirketlerini temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'yle (AMPTP) iş güvencesi ve maaşlarda anlaşma sağlanamaması üzerine 2 Mayıs'ta greve gitti.

Film ve dizi endüstrisinde büyük yankı uyandıran grev, yaklaşık 65 bin oyuncuyu temsil eden SAG-AFTRA sendikasının da AMPTP'yle anlaşamaması sonucunda 14 Temmuz'da iş bırakmasıyla büyüdü. 

Sendikanın başkanı Fran Drescher, grev kararını açıkladığı konuşmasında Hollywood'daki duruma ilişkin şunları söyledi: 

Birçok meselede birbirimizden bu kadar farklı pozisyonlarda durduğumuza açıkçası inanamıyorum. CEO'larına yüz milyonlarca dolar verirken, her yerden para kaybettiklerini iddia ediyorlar. Bu iğrenç bir şey. Yazıklar olsun.

2 - Sendikalar neler talep ediyor?

WGA ve SAG-AFTA temelde maaşların enflasyon karşısında iyileştirilmesini, dizi ve film yapımlarında yapay zeka kullanılmasına karşı iş güvencesi talep ediyor. 

WGA'nın grevden önce 14 Mart'ta yayımladığı raporda, özellikle Netflix, Amazon Prime, HBO MAX ve benzeri dijital yayın platformlarının son dönemde fırlayan kazançlarının, yazarların maaşlarına yansımadığına ve senaristlerin eskiye kıyasla daha kötü koşullarda çalıştığına dikkat çekilmişti.

Hollywood'un ünlü film yapım şirketlerinden Paramount'un yönetim binası önünde geçen hafta açıklama yapan senarist ve oyuncu Seth Green de Kovid-19'da yükselişe geçen internet televizyon ağlarının, sektörde greve gidenlerin geçim kaynaklarını altüst ettiğini söyledi. 

3 - Hollywood patronları grevlere ne diyor?

Disney'in CEO'su Bob Iger ise sendikaların taleplerinde gerçekçi davranmadıklarını savunarak eylemler için "Sektör halihazırda tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşarken, yaptıkları gerçekten çok rahatsız edici" dedi.

Sony Pictures Entertainment'ın CEO'su Tony Vinciquerra da sendikalarla konuşmaya yanaşmadıklarına yönelik iddiaların asılsız olduğunu öne sürerek, "Masaya oturup bu sorunu bir an evvel çözmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Stoltenberg: Rusya'nın casusluk faaliyetleri kabul edilemez Stoltenberg: Rusya'nın casusluk faaliyetleri kabul edilemez

Ünlü internet televizyon ağı platformlarından Netflix'in CEO'su Ted Saranos, Vinciquerra'yla benzer şekilde grevi bitirmek için çözüm arayışı içinde olduklarını belirtti. Saranos, "sendika ve sektördeki tüm taraflar için en kısa sürede adil bir anlaşmaya varmakta kararlıyız" diye konuştu. 

Hollywood'u sarsan grevlerde sendikalarla stüdyoların ne zaman tekrar masaya oturacağı henüz bilinmiyor. 

Zarar 4 milyar doları bulabilir

Senaristler, en son 2007'de greve gitmiş ve çalışanların 100 günlük iş bırakmaları yaklaşık 2 milyar dolar zarara yol açmıştı.

ABD merkezli finansal araştırma kuruluşu Milken Enstitüsü ise hem senaristlerin hem de oyuncuların yer aldığı mevcut grevin yaratacağı zararın 4 milyar doları bulabileceğini öngörüyor.