Muammer Karabulut: İnsan yapımı yeni bir virüs daha geliyor! Muammer Karabulut: İnsan yapımı yeni bir virüs daha geliyor!

BBC’de yer alan habere göre, Hindistan Genel İlaç Denetçisi (DCGI), soğuk algınlığı ve öksürük gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ‘klorfeniramin maleat ve fenilefrin karışımı’ şurup ve tabletlerin 4 yaş altındakilerde kullanımının yasaklandığını açıkladı. DCGI, üreticilere bu ilaçların kutularının üzerine ‘4 yaş altı kullanımı yasaktır’ ibaresinin yer alması zorunluluğunu getirdi. Hindistan’da da 2019-2020’de bu karışımları içeren şurupları kullandıkları iddia edilen en az 12 çocuğun yaşamını yitirdiği açıklandı.

DSÖ UYARMIŞTI
Gambiya’da ekimde en az 70 çocuğun, yerel olarak satılan parasetamol içeren şurubu kullandıktan 3-5 gün sonra yaşamını kaybettiği öne sürülmüştü. Polis, yayımladığı ön soruşturma raporunda çocuk ölümlerinin, Hindistan’da üretilen ve ABD merkezli ilaç şirketi vasıtasıyla ithal edilen 4 öksürük şurubuyla bağlantılı olduğunu açıklamıştı. Dünya Sağlık Örgütü de bu olay üzerine ülkede, Hindistan’da Maiden Pharmaceuticals Limited tarafınca üretilen 4 şuruba karşı uyarıda bulunmuştu.

Çocukların böbrek problemlerinden yaşamını kaybettiğini ve Maiden Pharmaceuticals tarafınca üretilen şuruplarda “kabul edilemez” seviyelerde toksin bulduğunu belirten DSÖ, ilaçların bugüne kadar yalnızca Gambiya’da tespit edilmesine rağmen ülke dışına dağıtılmış olabileceği mevzusunda da uyarmıştı.

Hindistan hükümeti, DSÖ’nün Gambiya’daki çocuk ölümleriyle bağlantı kurmasının peşinden 4 öksürük şurubuyla ilgili soruşturma emri vermişti.

Gambiya hükümeti, ülkede en az 70 çocuğun böbrek yetmezliğinden ölümüne öksürük şurubunun neden olduğunu şu ana kadar doğrulayamadığını bildirmişti.