Filipinler Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu kaçakçıların insani gerekçelerle cezalarının müebbet hapse çevrilmesi için Çin makamlarına defalarca başvuru yapılmasına karşın sonuç alınamadığı kaydedildi.

Açıklamada, Çin hükûmetinin kendi iç yasalarını gerekçe göstererek Filipinli iki uyuşturucu kaçakçısı hakkındaki idam kararını icra ettiği belirtildi.

Filipinler'in denizaşırı ülkelerdeki vatandaşlarına yardımcı olmak için mümkün olan tüm yollara başvuracağına işaret edilen açıklamada, "Nihayetinde bu davalarda Filipinler değil, yabancı ülkelerin yasaları ve egemen kararları geçerli olacaktır." ifadesi kullanıldı.


Ayrıca söz konusu kişilerin hukuk mücadelelerine finansman sağlamak dahil mümkün olan her türlü yardımın da sağlandığı aktarıldı.

ABD yönetimi, Filistin'i destekleyen öğrencileri şafak baskınıyla gözaltına aldı ABD yönetimi, Filistin'i destekleyen öğrencileri şafak baskınıyla gözaltına aldı

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Teresita Daza, Çin'de iki Filipinler vatandaşının daha hakkında idam kararı bulunduğunu, bu kararın temyize götürüldüğünü ve nihai inceleme aşamasında olduğu bilgisini paylaştı.