Ağrı Dağı'ndan Ural Dağları'na, Alp Dağları'ndan, Ant Dağları'na dünyada birçok dağ vardır. Hatta bu dağların büyük bir kısmı sıradağlar şeklinde oluşmuştur. Ancak öyle yükseklikte dağlar bulunmaktadır ki, bu dağlara tırmanmak, tırmasanız bile nefes almak oldukça güçtür. Bu dağlar özellikle Çin-Nepal bölgesinde yoğunlaşırken, bölge Dünya'nın en yüksek 14 dağına da ev sahipliği yapmaktadır.

Peki Dünya'nın en yüksek dağları nerededir? İsimleri nelerdir? İşte tüm detaylar...

DÜNYA'NIN EN YÜKSEK 10 DAĞI

10) Annapurna I Dağı

Annapurna 1

Annapurna IHimalayalarda bulunan bir dizi zirvedir. 55 km uzunluğunda olan bu silsile üzerinde bulunan Annapurna I, 8.091 metre yüksekliğindedir ve bu da onu dünyanın onuncu en yüksek zirvesi ve sekizbinlik dağlarından biri yapar. Annapurna Sanskritçede "Hasat Tanrıçası" anlamına gelir.

Annapurna masifi 6 ana zirve barındırır:

Annapurna I: 8.091 m, Annapurna II: 7.937 m, Annapurna III: 7.555 m, Annapurna IV: 7.525 m, Gangapurna: 7.455 m, Annapurna Güney: 7.219 m   

3 Şubat 1987'de Jerzy Kukuczka ve Artur Hajzer'den oluşan Polonya ekibi, ilk kış tırmanışını yapmışlardır.

Şu ana kadar sadece 191 kişi zirvesine ulaşabilmiştir.

9) Nanga Parbat Dağı

Nanga parbat

Nanga Parbat Dünyanın en yüksek 9. dağıdır. Yüksekliği 8.126 metredir. Urdu dilinde adının anlamı "Çıplak Dağ"dır.

Pakistan'da Gilgit–Baltistan,Kaşmir bölgesinde yer alır, Karakurum Dağları'nın uzantısında bulunur.

Tırmanması en tehlikeli dağlardan biri olarak kabul edilir. İlk kez 1953 yılında zirvesine tırmanılmıştır. 2022 itibarıyla 261 kişi zirvesine ulaşabilmiştir ve dağa tırmanmaya çalışan 31 kişi zirveye çıkamadan hayatını kaybetmiştir.

Bu kadar tehlikeli olmasının ana sebebi dağdaki hava şartlarının öngörülemez olmasıdır.

8) Manaslu Dağı

manaslu

Manaslu Dağı, Nepal Himalayalarının bir parçası olan Mansiri Himal'de bulunan Manaslu (Kutang olarak da bilinir) dünyanın en yüksek sekizinci dağıdır. Yüksekliği 8.156 metredir.

Manaslu, "Ruhların Dağı" olarak çevrilen Sanskritçe bir kelime olan Manasa'dan gelmektedir.

Manaslu'ya ilk çıkış 9 Mayıs 1956'da Toshio Imanishi ve Gyalzen Norbu'dan oluşan Japon ekspedisyonu tarafından gerçekleştirilmiştir.

7) Dhaulagiri Dağı

Dhaulagiri

Dhaulagiri, Nepal'de Kaligandaki Nehri'nden Bheri'ye kadar uzanan bir masiftir.

Dhaulagiri, 8,167 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek yedinci dağıdır.

Buzullarıyla ünlü Daulagiri Dağı'na ilk tırmanış 1960 yılında gerçekleşmiştir. 

6) Cho Oyu Dağı

Cho Oyu

Cho Oyu Dağı veya Cho Oyo veya Zhuoaoyou dünyanın en yüksek altıncı dağıdır. Yüksekliği 8201 metredir.

Cho Oyu Himalayalar'da yer alır ve Everest'in 20 kilometre batısındadır. Cho Oyu Tibetçede "Turkuaz Tanrıça" anlamına gelir.

Cho Oyu'ya ilk kez Herbert Tichy, Joseph Joechler ve Şerpa Pasang Dawa Lama'dan oluşan Avusturyalı bir ekip tarafından 19 Ekim 1954'te dağın kuzeybatı sırtından çıkılmıştır.

Ayrıca Cho Oyu 'Sekizbinlik' olarak adlandırılan dağ grupları arasında tırmanışı en kolay dağ olarak kabul edilmektedir.

5) Makalu Dağı

Makalu

Makalu Dağı, dünyanın en yüksek beşinci dağıdır. Makalu Dağı Himalayalar'da Nepal ile Çin sınırı üzerinde yer alır ve Everest'in 19 kilometre güneydoğusundadır. 8,481 metre rakımı ile sekizbinlikler dağlarından biridir.

Makalu civarında iki tane ilgı çeken alt-zirve bulunmaktadır. Bunlardan Kangchungtse veya Makalu II 7,678 m rakımlı olup ana Makalu zirvesinin 3 km kuzey-kuzey-batısındadır.

Makalu Dağı'na tırmanış dağcılara büyük zorluklar vermiştir ve yapılan ilk 16 tırmanış çabalarından ancak 5'ı başarılı olmuştur.

4) Lhotse Dağı

Lhotse

Lhotse Dağı dünyanın dördüncü yüksek dağıdır. 

Lhotse Himalayalar'da yer alır ve Tibetçede "Güney Zirve" anlamına gelir.

Bu dağın en yüksek zirvesi 8,516 metre rakımlıdır ve hemen yanında yüksek rakımlı altzirveler bulunur. Bunlar doğuda 8,414 metre rakımlı "Orta Lhotse"; 8,383 metre rakımlı "Lhotse Shar"dır.

Lhotse'ye ilk tırmanma 18 Mayıs 1956 bir İsviçre Everest/Lhotse ekibi başında Fritz Luchsinger, Ernst Reiss olmuştur.

Aralık 2008 itibarıyla 371 dağcı Lhotse zirvesine tırmanmıştır ve bu dönemde 20 dağcı bu dağa tırmanma sırasında hayatlarını kaybetmiştir.

3) Kanchenjunga Dağı

BAE'nin genel özellikleri! BAE'nin tarihi, coğrafi özellikleri, nüfusu... BAE'nin genel özellikleri! BAE'nin tarihi, coğrafi özellikleri, nüfusu...

Kanchenjunga

Kanchenjunga, 8586 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek 3. zirvesidir.

Hindistan ile Nepal arasında bulunan dağa George Band ve Joe Brown 29 Mayıs 1955'te ilk tırmanışı gerçekleştirmişlerdir.

Kangchenjunga yerel halkın kullandığı Limbu dilinde Sewalungma olarak bilinir.

Şu ana kadar zirvesine sadece 243 kişi çıkabilmiştir.

2) K2 Dağı

K2

Karakurum Dağları'nın Pakistan-Çin sınırı üzerinde bulunan K2 Dağı, 8.611 metreye ulaşan yüksekliğiyle Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağıdır.

Zorluk bakımından ise dünyada ilk sırada yer alır ve dolayısıyla dağcılar arasında zirvesi bir nevi "kutsal zirve" olarak görülür. K2 Dağı, yüzde 25 gibi yüksek ölüm oranıyla "öldürücü dağ" ve "zalim dağ" olarak nam salmıştır.

K2, 8.000 m'den yüksek 14 dağ arasında çıkış sayılarına göre zirvesine en zor tırmanılandır.

Bunun başlıca birkaç sebebi ise dağın aşırı dik olup teknik beceri gerektiren birçok safhası olması, düşen kaya parçaları ve çığ çökmesi olarak gösterilebilir.

İlk başarılı zirve çıkışını 1954 yılında bir İtalyan ekip yapmıştır. Liderliğini Ardito Desio'nun yaptığı bu ekipte zirveye ulaşabilen dağcılar Lino Lacedelli ve Achille Compagnoni'dir.

Yakın yıllara kadar dağcılar için ölüm oranı yüzde 33 iken, bu oran teknolojideki gelişmeler ve dağcıların tehlikeler konusundaki tecrübeleri sayesinde azalmaktadır.

1) Everest Dağı

everest 1

Everest Dağı, (Tibetçe: Çomolungma; Nepalce:Sagarmāthā), dünyanın deniz seviyesi üzerindeki en yüksek dağıdır. Everest Dağı  Çin-Nepal sınırı üzerinde yer almaktadır.

Çin ve Nepal'in 2020'de kabul ettiği resmî verilere göre dağın şu anki yüksekliği 8.848 metredir.

Everest'i tırmanma girişimlerinin tarihi 1904 senesine dayanır.

Ancak ilk deneme tarihi olarak her ne kadar zirveye varma amacı olmamasına, sadece jeolojik ölçüm ve olası zirve yolunun tespitine dayalı olmasına rağmen 1921 senesi olarak alınabilir.

Zamanın İngiltere Krallığı adına görevlendirilen George Mallory ve Lhakpa La yaklaşık 31 bin kilometrekarelik bir alanın Jeolojik ve topoğrafik analizlerini yapmışlar ve olası zirve tırmanışı için kuzey yamacı rotasını tespit etmişlerdir.

everest

Bu denemeler sırasında George Mallory zirveye yakın bir yerde ölmüştür. Cesedi ancak 1999'da bulunabildi. 1922 ile 1924 seneleri arasında zirve tırmanışı birçok deneme olmasına rağmen hepsi başarısızlık ile sonuçlanmıştır.

1953 senesinde İngiliz Kraliyet Coğrafya Derneği desteği ile John Hunt liderliğinde iki ekip oluşturulmuştur.

İlk ekip Tom Bourdillon ve Charles Evans den oluşmuştur. Kapalı oksijen sistemi kullanan bu ekip 26 Mayıs'ta güney zirvesine ulaşmalarına rağmen Bourdillon'un babası tarafından geliştirilmiş olan kapalı oksijen sisteminin donması sebebi ile tırmanışın son aşamasını gerçekleştiremeden geri dönmek zorunda kalmışlardır.

İkinci ekip ise Edmund Hillary, Tenzing Norgay ve Ang Nyima'dan oluşmuştur. Açık oksijen sistemi kullanan bu ekipten Edmund Hillary ve Tenzing Norgay 29 Mayıs saat 11:30'da Everest zirvesine ulaşmışlardır.