Koronavirüs aşılarının deney aşamalarının tamamlanmadığını her fırsatta vurgulayan Dr. Ümit Aktaş, kendisini suçlayanlarla ilgili sosyal medya hesabından bir dizi açıklamalarda bulundu.

BİONTECH'TEN ALDIĞI CEVAPLARI PAYLAŞTI

Pfizer-Bintech'e sorduğu soruların cevapların paylaşan Aktaş, ''Bu cevap üzerine, Biontech’e mail atarak, sorularımı yineledim. Ürettiğiniz COVID 19 aşılarının tamamlanmış Faz 3 çalışmaları var mıdır? Tamamlanan çalışma yayınını ve/veya linkini gönderebilir misiniz? Aşılarınızın Türkiye Cumhuriyeti’nde kullanım izinleri var mıdır? Biontech’ten cevap 5 Temmuz 2021’de geldi. Buna göre, “Pfizer-BioNTech COVID-19 Aşısına Türkiye’de acil kullanım onayı (AKO) verilmemiştir.” Yani, Biontech ürettiği mRNA aşısının Türkiye’de kullanımına ilişkin acil kullanım onayı veya ruhsatı olmadığını beyan ediyor! Acil kullanım onayıyla ilgili ayrıntılı bilgi için, FDA’in web sitesinden link vermişler. Hatırlatmak isterim, FDA bizim ülkemizin hukuken tanıdığı veya bilimsel otorite olarak kabul ettiği bir kurum değildir. Kararlarının ülkemizde hukuki ya da tıbbi bir bağlayıcılığı yoktur. Gelelim “Faz 3” çalışmalarına: Faz 3 tamamlanmıştır veya linki şudur gibi bir şey yazamamışlar. Anlaşılmıştır ki, daha önce defalarca yazmış olduğumuz gibi, tamamlanmış bir Faz 3 çalışması yok. Sadece ara raporlar var. Onlarla ilgili olarak da yine FDA’e atıfta bulunmuşlar. Gerek FDA “Fact Sheet for Healthcare Providers Administering Vaccine” belgesini ve gerekse Pfizer resmi internet sitesindeki bilgileri incelediğinizde, Faz 3 ara raporlarına yer verildiğini ve çalışmanın henüz sonuçlanmadığını görüyorsunuz. Pfizer’in kendi sitesindeki resmi prospektüste, sonuç çok net yazılmış: "Pfizer-BioNTech COVID-19 Aşısı, COVID-19'u önleyebilecek onaylanmamış bir aşıdır. COVID-19'u önlemek için FDA onaylı bir aşı yoktur" Aynı belgedeki “OVERALL SAFETY SUMMARY” bölümünden: “Çalışma 2'deki (Faz 3 çalışması) güvenlik değerlendirmesi devam etmektedir. Güvenlik popülasyonu, 9 Ekim 2020'ye kadar kayıtlı 16 yaş ve üstü katılımcıları ve 14 Kasım 2020'ye kadar tahakkuk eden güvenlik verilerini içerir.” Yani, anlaşılıyor ki, Pfizer - Biontech işbirliğinde üretilen COVID-19 aşılarının Faz 3 çalışmaları henüz tamamlanmamış ve sadece ara raporlar yayınlanmış.'' ifadelerini kullandI.

'MALUM PROFESÖRLERE' DİYEREK CEVAP VERDİ

Kendisini yalanlayanlar ve dezenformasyon yaptığı yönünde suçlamalarda bulunanlara da cevap veren Aktaş, ''Buraya kadar elde ettiğimiz verileri özetleyelim: Biontech aşısı ile ilgili tamamlanmış Faz 3 çalışması yoktur, sadece ara raporları yayınlanmıştır. Anlaşılmıştır ki, şu an dünya üzerinde COVID-19'u önlemek için FDA onaylı bir aşı yoktur, mevcut aşıların tamamı deneysel aşılardır. Bu verileri, FDA, Pfizer ve Biontech’den edindik. Ülkemizdeki kullanımla ilgili olarak da, bizzat Biontech firmasından aldığımız bilgiye göre, Biontech aşısının Türkiye Cumhuriyeti’nde Acil Kullanım Onayı yoktur. Durum tespiti olarak bu bilgiler burada dursun. Şimdi, haftalardır beni yalanlamak için bağıran ve beni dezenformasyonla suçlayan malûm profesörlere soralım: Üreten firma bile Faz 3 çalışmasının tamamlanmadığını yazarken, siz neye dayanarak “tamamlandı” diye yazabiliyorsunuz? Malûm profesörlere soru 2: Ülkemizde hukuki onayı olmadan uygulanan bu aşıları insanları adeta zorunlu kılacak şekilde, bu kadar pervasızca nasıl önerebiliyorsunuz? Bu baskıların sonucunda doğabilecek tıbbi ve hukuki sorumlulukları almaya hazır mısınız? Malûm profesörlere soru 3: Kraldan çok kralcı olmanızın sebebi nedir? Üreten firma bile “Faz 3 tamamlanmamıştır ve Türkiye’de Acil Kullanım Onayı yoktur” derken siz nasıl bunun tersini savunabiliyorsunuz? Savunduklarınız ile ilgili bilimsel ve hukuki dayanak gösterebilir misiniz? Malûm profesörlere soru 4: Aşı üreten herhangi bir firma ile çıkar ilişkiniz var mıdır? Kamuoyunu aydınlatmak adına, aşı firmaları ile çıkar ilişkiniz olup olmadığını açıklar mısınız? Aşı kararı, bireysel bir karardır. Anlaşılmıştır ki, dünyada COVID-19'u önlemek için FDA onaylı bir aşı yoktur. Mevcut deneysel aşıları olmak veya olmamak bireylerin karar vereceği bir durumdur. Aşılar zorunlu değildir, hiç kimse hiçbir tedavi için zorunlu tutulamaz. İnsanlığın yararı için, bilimsel bilgiyi yaymak ve riskleri anlatmak, hekim olarak boynumuzun borcudur. Özgür düşünce ve insanlık onuru adına, görevimizi yerine getireceğiz. Hiç kimseye ne yapması gerektiğini söylemiyoruz, her birey kendi özgür iradesi ile kararını verecektir.'' ifadelerini kullandı.