Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 15 Mart'ı Uluslararası İslamofobiyle Mücadele Günü olarak ilan ettiği bir karar tasarısını kabul ettiği bildirildi. Oylama sonucunda 115 ülke "evet" derken, 44 ülke "kararsız" kaldı. Kararsızlık gösteren ülkeler arasında dikkat çeken isimler Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Yunanistan, İsveç, İsviçre, Finlandiya, Ukrayna ve Hindistan oldu.

Kanada Meclisi'nda kefiye krizi Kanada Meclisi'nda kefiye krizi

Türkiye, karar tasarısının hazırlanmasına katkı sağlayan ve eş-sunuculuğunu üstlenen ülkeler arasında yer alarak, tasarının müzakereleri sırasında esneklik gösterildiğini belirtti. Türk delegasyonu, oylama öncesinde Genel Kurulda kapsayıcı bir metne destek çağrısında bulundu ve tasarıya yönelik değişiklik önerilerine karşı oy kullandı.

Kabul edilen karar, medyanın her türlü ayrımcılığı, şiddeti ve dini nefreti teşvik eden yayın ve paylaşımları kınadı. Ayrıca, Müslümanlara yönelik dini hoşgörüsüzlük, tek tipleştirme ve düşmanlık da kınandı. Kararda, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nden İslamofobi ile mücadele için "Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi" atanması talep edildi ve üye devletlere dini hoşgörüsüzlükle mücadele için gerekli önlemleri alma çağrısı yapıldı.

Ayrıca, kültür ve medeniyetler arası diyalog ve dini çeşitliliğin teşvik edilmesi istendi ve BM Genel Sekreterinden bu kararın uygulanmasına ilişkin bir rapor hazırlayıp BM Genel Kurulu'na sunması talep edildi.

Bu kararın geçmişine de atıfta bulunularak, 2022'de Türkiye ve Pakistan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı adına sunduğu tasarı ile BM Genel Kurulu'nun 15 Mart'ı "Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü" olarak ilan ettiği hatırlatıldı. Bu gün, son iki yıldır Uluslararası İslamofobiyle Mücadele Günü olarak kutlanıyor.