Asgari ücretin belirlenmesinin ardından birçok kalemde fiyat değişikliğine gidildi.

Öte yandan belirlenen tutarda 17 bin 2 TL olması tartışma konusu oldu. Vatandaş neden 17 bin TL değil 17 bin 2 TL olduğunu araştırdı. Binlerce kişi sosyal medya hesabı üzerinden bu konuyu tartıştı.

Bunun ardından uzmanından açıklama geldi.

 Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre 2 TL'lik sır şu şekilde açıklandı.

Asgari ücretin küsuratlı belirlenmesinin mantıklı bir sebebi bulunuyor. Hem ücret ödemeleri hem de ücretler üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan prim ödemeleri günlük asgari ücret üzerinden belirleniyor.

Bu nedenle asgari ücret esasında aylık olarak değil, günlük olarak belirleniyor. Günlük tutar 30 ile çarpılarak brüt asgari ücret hesaplanıyor.

Günlük asgari ücretin küsuratının kesin sayıyı vermesi için brüt ve net asgari ücret küsuratlı olabiliyor.

Örneğin, brüt asgari ücret 20.000 TL olsaydı, 1 günlük asgari ücret 666,6666 diye uzayan bir sayı olacaktı. Oysa 20.002,50 TL 30’a bölününce günlük asgari ücret 666,75 TL oluyor.

İsmailağa Cemaati tarihinde bir ilk! Kapılarını basına açtılar İsmailağa Cemaati tarihinde bir ilk! Kapılarını basına açtılar

Yevmiye ile çalışan işçilerin ücretleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmaları, isteğe bağlı sigorta primleri gibi ödemeler günlük ücret üzerinden hesaplanıyor.

Günlük asgari ücretin küsuratının kesin sayıyı vermesi için brüt ve net asgari ücret küsuratlı olabiliyor.