Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından bu hafta yayınlanan istatistiklere göre, ABD'deki intihar oranı 2022'de %2,6 artarak 49.449 kişiye ulaştı.

2022'deki artış, ABD vatandaşlarının 2021'de kendi canına kıymasındaki %5'lik artışın ardından geldi. Uzmanlar, rakamların ABD'de kötüleşen bir ruh sağlığı krizini ortaya koyduğunu öne sürüyor.

65 YAŞ ÜSTÜ KİŞİLERDE İNTİHAR ARTIŞI

Baş Cerrah Dr. Vivek Murthy yeni veriler ışığında yaptığı açıklamada, "Akıl sağlığı, zamanımızın tanımlayıcı halk sağlığı ve toplumsal sorunu haline geldi" dedi.

Murthy, rakamları "akıl sağlığı hizmetlerine erişimi daha da genişletmemizin ve akıl sağlığı ile mücadelenin temel nedenlerini ele almamızın ne kadar acil olduğunun uyarıcısı" olarak değerlendirdi.

65 yaş ve üstü ABD'li yetişkinler, 2022'deki intihar vakalarında %8,1 gibi ani bir artışla 10.433 vakaya ulaştı. Bu rakam, Haziran ayında 65 yaş üstü gruptaki intihar oranının 2007 ile 2021 arasında %62 arttığını gösteren tarihsel verilerin devamını yansıtıyor.

LİSELİ GENÇ KIZLARDA İNTİHAR DÜŞÜNCESİ

Araştırma ayrıca ABD'deki ruh sağlığı krizinin tüm yaş gruplarını etkileyen bir sorun olduğunu gösterdi. Mart ayında CDC tarafından yürütülen bir anket, liseli genç kızlar arasında yaklaşık üç kişiden birinin bir noktada yaşamlarına son vermeyi düşündüklerini söylediğini gösteriyor. Bu grubun yarısından fazlası, yani %57'si kendilerinin "devamlı üzgün veya umutsuz" hissettiklerini belirtti.

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı Xavier Becerra Cuma günü CBS'ye yaptığı yorumda, “On Amerikalıdan dokuzu, Amerika'nın bir akıl sağlığı kriziyle karşı karşıya olduğuna inanıyor. CDC tarafından bildirilen yeni intihar verileri bunun nedenini gösteriyor" dedi.

Becerra, “İntihar sonucu kaybedilen bir can bile çok fazla. Buna rağmen çok fazla insan yardım istemenin bir zayıflık işareti olduğuna inanıyor.”

Kolombiya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti Kolombiya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti

CDC'den alınan Haziran ayı rakamlarını da değerlendiren Becerra, verilerin ABD'li yetişkinlerin yaklaşık beşte birinin (%18,4) hayatlarının bir noktasında depresyon teşhisi konduğunu söyledi.