Kara Tatarlar kimdir? Neden Osmanlı'ya ihanet etmişlerdir? 

Kara Tatarlar, Altay dağları ve Karadeniz'in arasında yaşayan Tatar kökenli etnik bir grup. Esas olarak Orta Asya, Ortadoğu, Transkafkasya ve doğu Avrupa'da yaşarlar. Bu etnik gruplar yerleştiği ülkenin lisanını benimsemiştir. Örneğin doğu İran'da Farsça, Türkiye'de Türkçe ve Rusya'da Rusça konuşurlar.

Bağımsız Çeçenistan'ın temel taşı Cevher Dudayev'i şehadetinin 28. yıl dönümünde rahmetle anıyoruz Bağımsız Çeçenistan'ın temel taşı Cevher Dudayev'i şehadetinin 28. yıl dönümünde rahmetle anıyoruz

Kara Tatarlar Uygurlar, Kırgızlar, Tatarlar ve bir miktar da Moğollar ile birlikte Anadolu'da karışarak ortaya çıkan bir Türk halkıdır.

Eskişehir-Ankara ve Bolu-Düzce-Zonguldak arasında yaşayan Orta Asya Türkleri ve Türkleşmiş Müslüman Moğollardan oluşan topluluğa Selçuklu ve Osmanlı Döneminde "Karatatar Türkmenleri" de denilmekteydi.

kara tatarlar

Ayrıca 1402 Ankara Savaşı'nda Osmanlı ordusundaki, Menteşeoğulları, Germiyanoğulları, Saruhanoğulları beyleri ve kuvvetleri ile birlikte saf değiştirerek Timur'un kazanmasında etkili oldular.

Muharebenin başında Osmanlı tarafında yer alan Kara Tatarlar taraf değiştirerek ön saflarındaki Rumeli askerlerine ok saldırısı yapmaya başladılar. 

Timur, Kara tatarların hem göçünü düzenlemek hemde kaçmalarına mani olmak için emirlerini görevlendirdi ve Tatarlar'ın reislerine göç ettirme kararını açıkladı.

Bazı kaynaklara göre; Onlar İran yoluya Timur'un memleketine sevk edilirken Damgan'a vardıklarında ayaklanmışlardı.Öldürülen 2000-3000 civarında Kara Tatarın kellelerinden kule inşa edilmişti.T

imur'a elçi olarak giden İspanyol Clavijo bu kuleleri haber vermektedir.

Timur'un onları Orta Asya'ya nakletmesinin asıl nedeni kendi topraklarının nüfusunu attırmak ve açılan sahalarda onları istihdam etmek olduğuna şüphe yoktur.Neticede Anadoluda yaşayan önemli ölçüde Kara Tatar bu göçle birlikte gitmişti.Kalanları ise zamanla asimile olmuşlardır.