Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında, 14 Haziran'daki tekne faciasının üzerinden günler geçti.

Yunan sahil güvenlik botunun halat ile çekmeye çalıştığı sırada alabora olduğu belirtilen faciaya ilişkin iddiaların ardı arkası kesilmiyor.

"GÖÇMENLERİN RESMİ İFADELERİNİN TAHRİF EDİLDİĞİ" İDDİASI...

TRT Haber'de yer alan habere göre; Yunan makamlarının tekne faciasından kurtulanların resmi ifadelerini tahrif ettiği öne sürülüyor.

Lighthouse Reports haber sitesi, yaşananlara ışık tutmak amacıyla Der Spiegel, The Times, El Pais, gibi birçok medya kuruluşlarıyla ortak çalışma yürüttü.

Tekne faciasından kurtulan göçmenlerin tanıklığına başvuruldu. Elde edilen bilgiler, Yunan sahil güvenliğinin hayatta kalanların resmi ifadelerini tahrif edecek kadar ileri gittiğini ortaya koydu.

Rusya şeker ihracatını yasakladı Rusya şeker ihracatını yasakladı

Ortak çalışmada yer alan iddiaya göre, görevlendirilen kişilerin, tanıklardan aldıkları ifadeler yanlı olarak çevrildi. Buna kanıt olarak da, incelenen Yunan belgelerindeki ifadelerin, adeta "Kopyala-yapıştır" şeklinde kayıtlara geçmesi gösterildi.

"İFADELERİN MANİPÜLE EDİLDİĞİ" ÖNE SÜRÜLÜYOR

Bir diğer iddia da, Yunanistan'ın ifadeleri manipüle etmeye çalıştığı.

Faciadan sağ kurtulanlar, ifadeleriyle kendilerine imzalattırılan belgelerin uyuşmadığını öne sürüyor ve Yunan makamların belgelerde tahrifat yaptığını iddia ediyor.

Yunan makamlarının, göçmenlere, bazı kişileri insan kaçakçısı gibi göstermeleri konusunda baskı uyguladığı da iddialar arasında.

Düzensiz göçmenleri taşıyan tekne 14 Haziran'da Mora açıklarında alabora olmuştu.

700'den fazla kişinin bulunduğu sanılan teknede yaşanan faciada, 104 kişi kurtarılmış, 80'nin üzerinde cansız bedene ulaşılmıştı.