İşgalci İsrail ordusu, Gazze'nin Refah bölgesine güneydan kara saldırısı başlatarak, Mısır'la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurdu.

İşgal ordusundan yapılan açıklamada, 162'nci Tümen ve 401'inci Zırhlı Tugay'ın Refah'ın doğusundaki ordu birliklerine destek verdiği saldırılarda, Gazze'nin Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı'nda kontrolün ele geçirildiği belirtildi.

Mısır'a yaklaşık 3,5 km uzaklıktaki kapının Filistin tarafında tam kontrolün sağlandığı belirtilen açıklamada, saldırıda 20 Filistinlinin öldürüldüğü kaydedildi.

HAMAS'TAN KARŞILIK
Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, "Kassam Tugayları, Refah Sınır Kapısı'nın doğusuna giren düşman (İsrail) kuvvetlerine ağır kalibreli havan toplarıyla saldırıyor." açıklamasını yaptı.

ABD, REFAH'A KARA SALDIRISINI DESTEKLEMİYOR
Beyaz Saray, 1,5 milyon Filistinlinin hayatını tehlikeye atacağından, İsrail'in Refah'a yönelik bir kara saldırısı düzenlemesini desteklemediklerini açıkladı. Açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu durumu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya bildirdiği belirtildi.

Netanyahu geçtiğimiz günlerde, Hamas'la ateşkes sağlansa da sağlanmasa da Refah'a gireceklerini belirtmişti.

Beş siyasi parti yeni ittifak kurdu Beş siyasi parti yeni ittifak kurdu

REFAH'A İLK SALDIRILAR HAVADAN OLDU
İsrail gece boyunca Refah kentindeki bazı noktalara hava saldırıları düzenledi. Bu saldırılarda çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti. Tel Aviv yönetimi, Refah'a karadan da girmeye hazırlanırken, BM Genel Sekreteri Guterres, "Refah'a kara saldırısı kabul edilemez." dedi.

HAMAS ATEŞKESİ KABUL ETMİŞTİ
Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirmişti.

Hamas'ın Katar ve Mısır tarafından iletilen "ateşkes önerilerine" onay verdiğini duyurmasının ardından İsrail Savaş Kabinesi, Refah'ta saldırılara devam kararı almıştı.

Ancak İsrail, Hamas'ın kabul ettiği teklifin, Mısır önerisinin "yumuşatılmış" bir versiyonu olduğunu savunuyor ve kapsamının İsrail'in "kabul edemeyeceği genişlikte" olduğunu belirtiyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu ateşkes kararıyla, "İsrail'i anlaşmayı reddeden taraf gibi göstermek isteyen bir hile görüntüsü olduğunu" iddia ediyor.