Bosna Hersek'teki Mostar Köprüsü'nden yerel saat ile 11.07'de yapılan sessiz atlayışla, Srebrenitsa'da yaşananların, dünyanın hiçbir yerinde asla tekrarlanmaması gerektiği mesajı verildi.

Etkinliğe katılanlar, Srebrenitsa kurbanları anısına Neretva nehrine çiçekler attı, Mostar'ın Donja Mahala bölgesinde yaşayan gençler tarafından hazırlanan Srebrenitsa çiçeği de nehrin soğuk sularına bırakıldı.

Mostari Dalgıç Kulübü Sözcüsü Sasa Orucevic, burada yaptığı konuşmada, "Kurbanların unutulmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Srebrenitsa'da yaşanan soykırımın bir daha kimsenin başına gelmemesini temenni ediyoruz." dedi.

- Soykırım kurbanları Karadağ'da da anıldı

Soykırımın 26'ncı yıl dönümü dolayısıyla Karadağ'ın başkenti Podgorica'da da anma töreni düzenlendi.

Karadağ Boşnak Meclisi tarafından "Ruhumuz Srebrenitsa ile" sloganıyla düzenlenen tören kapsamında, Pobrezje Parkı'nda bulunan anıta çiçek bırakıldı.

Törene, Karadağ İçişleri Bakanı Sergej Sekulovic ile Türkiye'nin Podgorica Büyükelçisi Songül Ozan da katıldı.

- Soykırımın 19 kurbanı daha bugün toprağa verilecek

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen soykırımın 19 kurbanı, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenecek anma ve cenaze merasiminin ardından ebedi huzura kavuşacak.

Cenaze namazı öncesinde Srebrenitsa Anıt Merkezi'nde soykırımın 26'ncı yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Bu yıl defnedilecek soykırım kurbanlarının en genci, öldürüldüğünde 16 yaşında olan Azmir Osmanovic, en yaşlısı ise 63 yaşındaki Husein Kurbasic olacak.

Toprağa verilecek diğer kurbanların isimleri ise şöyle:

"Vejsil Hamzabegovic (1939), Muhidin Mehmedovic (1977), Ramiz Selimovic (1951), Esnaf Halilovic (1976), Muamer Mujic (1976), Mehmed Beganovic (1947), Hajro Aljic (1944), Jusuf Aljic (1967), Zajim Hasanovic (1968), Asim Nukic (1971), Nezir Dautovic (1969), Ibrahim Avdagic (1950), Jusuf Halilovic (1948), Salih Dzananovic (1955) ve Meho Karahodzic (1939), Fikret Kiveric (1978), Zilha Delic (1971)."

- Toprağa verilenlerin sayısı 6 bin 671'e yükselecek

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Bu yılki törenin ardından anıt mezarlıkta toprağa verilen kurbanların sayısı, 6 bin 671'e yükselecek.