Naci Hüseyin Selim El-Ali kimdir?

Asıl adı Naci Selim Hüseyin El Ali, lakabı ise “Dâmiri's Sevre” yani Devrimin Vicdanı. Çünkü o Filistin davası ile özdeşleşen bir karikatür çizeri. 1936 yılında Şecere köyünde doğdu. 1948 yılında ailesiyle birlikte Filistin'den sürüldü. Lübnan'ın Sayda şehri yakınlarındaki Aynül Hilva Mülteci kampında büyüdü. 1960 yılında Lübnan Sanat Akademisine girdi. 1961 yılında Çığlık adında bir dergi yayımladı. Lübnan Sanat Akademisinde bir yıl okuduktan sonra Lübnan polisi tarafından hapse konuldu. Okulunu hapishanede tamamladı. 1963 yılında Kuveyt'te bir gazetede çalışmaya başladı. 1974 yılından itibaren Sefir gazetesinde çalışmaya başladı. 1979 yılında Arap Karikatüristler Birliği Başkanı seçildi. 1987 yılının temmuz ayının 22'sinde Londra'da İsrailli ajanlar tarafından düzenlenen silahlı saldırıda ağır yaralandı, 38 gün sonra 29 Ağustos'ta şehit oldu. Londra'da defnedildi. Halit, Usame, Leyal ve Cudi isimlerini taşıyan dört çocuğu var.

Bir Japon Gazetesi Naci el-Ali'yi dünyanın en önemli 10 karikatüristinden birisi olarak seçti. Ölümünden bir yıl sonra Paris'teki Dünya Gazete Yayıncıları Birliği, Naci el-Ali'ye 18. yüzyıldan günümüze dünyanın en büyük karikatüristi ünvanını vererek, “Altın Kalem Özgürlük Ödülü”ne layık gördü.

Hanzala kimdir?

Naci el-Ali'nin yaklaşık kırkbin eseri vardır. Her çizgisinin altında sırtı dönük, birkaç diken saçı olan bir çocuk vardır. O, Hanzala"dır ve daima 10 yaşındadır.

Naci Ali'nin bir yazısında Hanzala kendisini şöyle tanımlıyor: “Ben Hanzala. Babamın adı: Önemli değil. Annemin adı: Nakba. Kız kardeşimin adı: Fatıma. Ayakkabı numaram: Bilinmiyor. Çünkü ben hep yalın ayakla dolaşırım."