Hıttin Savaşı

Haçlılara karşı yürütülmüş olan bir savaştır. Birinci Haçlı Seferi sonrasında Kudüs'te bir Haçlı devleti kurulmuştu. Bu Haçlı devleti Kudüs Krallığı olarak bilinir. Krallığın başında da Kral Lüzinyanlı Guy bulunmaktaydı. 1187 yılının 4 Temmuz günü Eyyubiler Kralı Selahattin Eyyubi. Kudüs Krallığının etrafını sararak haçlı ordusunun 17.000 askerini öldürmüş ve Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy bu savaşta esir alınmıştır. 

Hıttin Savaşı Tarihi ve özeti 

Selahattin Eyyubi'nin en büyük gayesi Haçlı işgali altındaki Kudüs şehrini ve Müslüman topraklarını bu işgalden kurtarmaktı. Bu gaye ile birçok savaş yapmıştır. Hıttin Muhaberesi de bu savaşların başında gelir. Selahattin Eyyubi 1179 yılında kazandığı Merciuyun Savaş sonucunda Beytülahzan Kalesi' ni geri almakla Haçlılara karşı bariz bir üstünlük kazanmış oldu. Bu tarihten sonra Selahattin Eyyubi sürekli taarruza geçti. Haçlıları bir meydan muhaberesine çekmek istedi ise de Haçlılar buna cesaret edemediler. 

Selahattin Eyyubi sırasıyla Halep'i ve Musul'u ele geçirdi. Bunun üzerine Kudüs'te kurulmuş bulunan Kudüs Krallığının başına getirilen Kral Guy ve kendisine bağlı Kerek ve Şevbek Prinkepsi Renaud de Chatillon Selahattin Eyyubi ile bir anlaşma yapmışlardı. Fakat ilerleyen dönemde antlaşmaya aykırı bir şekilde ticaret kervanlarına saldırı gerçekleştirmişlerdi. 

İşte bu olay üzerine ve talep ettiği halde kervanın da kendisine iade edilmemesi üzerine Selahattin Eyyubi çeşitli emirliklere de mektup yazarak askerler istedi ve cihat çağrısı yaptı. Sefere derhal çıkan Selahattin Eyyubi büyük bir askeri deha örneği göstererek Kudüs Kralı'na saldırdı, çembere aldı ve çok sayıda asker ve şövalyenin öldüğü Hıttin Savaşı'nı kazandı.

Hıttin Muhaberesi Kimler Arasında ve Nerede Olmuştur? 

Kudüs bölgesinde Taberiye Gölü civarında Taberiye Kalesinin yakınlarında bulunan "Hıttin Köyü" ve Hıttin Tepesi etrafında yapılmış bir tarihi muhaberedir. 

Hıttin Savaşları Nedenleri 

Doğu Akdeniz kıyısında 1098-1099 yılları arasında Haçlı devletleri kurulmuş ve bu topraklar Haçlıların eline geçmişti. Burada bulunana Müslümanların en büyük gayesi bölgeyi Haçlı işgalinden kurtarmaktı.

Hıttin Savaşları Sonuçları 

l Hıttin Savaşı sonrasında Haçlılar asla bir daha eski güçlerini sağlayamamışlardır.

l Trablus kontluğunun topraklarının büyük bir kısmı ele geçirilmiştir.

l Antakya prensliğinin toprakları da bu savaşla elde edilmiştir.

l Kudüs ve Kudüs Haçlı Krallığı'nın Sur şehri dışındaki tüm toprakları ele geçirilmiştir. Hıttin Savaşı sonunda Şevbek ile Kerek kaleleri teslim alınmıştır.

l Kudüs Kralı Guy bizzat Selahattin Eyyubi tarafından esir alınmıştır.

Hıttin Savaşı Önemi 

Hıttin Savaşı sonrasında Haçlılar bu bölgede bir daha eski güçlerine kavuşamamıştır.