Glutatyon vücuttaki her hücrede bulunan güçlü bir antioksidandır. Peki Glutatyon nedir? Glutatyon ne işe yarar? Glutatyon fazla olması iyi midir? Hangi ürünlerde Glutatyon vardır? Glutatyon tedavisi nedir

Glutatyon nedir?

Aminoasit olarak bilinen üç tip molekülden oluşur. Aminoasitler vücuttaki tüm proteinleri yapmak için farklı şekillerde birleşirler. Glutatyonu diğer antioksidanlardan ayıran şey, karaciğerde yapabilmesidir. Glutatyon, aşağıdaki hücresel süreçlerde rollere sahiptir: DNA'nın üretilmesi, proteinlerin ve hücrelerin yapı taşları bağışıklık fonksiyonunun desteklenmesi sperm hücrelerinin oluşturulması serbest radikalleri parçalamak belirli enzimlerin işlevine yardımcı olmak E ve C vitaminlerinin rejenerasyonu beyinde cıva birikiminin önlenmesi karaciğer ve safra kesesinin yağlarla baş etmesine yardım apoptoz olarak bilinen programlı hücre ölümüne yardımcı olmak Sağlıklı gıdaların alımının arttırılması da doğal olarak glutatyon seviyelerini arttırmanın en iyi yoludur.

Bunun yanında süt devedikeni, glutatyon seviyesi yüksek bir bitkidir. Antioksidan defans sisteminde glutatyon tek başına etkili değildir, kompleks bir sistemin parçasıdır. Hidrojen peroksit, glutatyon peroksidaz tarafından suya dönüştürülürken glutatyon kullanılır. Eğer organizmada yeterince glutatyon peroksidaz enzimi yoksa - ki bu enzim de aktivitesi için selenyuma ihtiyaç duyar - glutatyon, antioksidan aktivitede bulunmaz.

Bu nedenle "takviye" olarak almak söz konusu olduğunda, glutatyon ve selenyum birlikte pazarlanmaktadır. Glutatyon, hangi hastalıkların tedavisinde denenmektedir? Glutatyon, çok güçlü bir antioksidandır, çünkü kısmen vücuttaki her hücrede yüksek konsantrasyonlar bulunabilir. Glutatyon, hem insan hem de sıçan "hücre serilerinde" - yani laboratuvarda - yapılan çalışmalara göre, ağır metal hasarlarından korur şeklinde pazarlanmaktadır. Burada hemen 2 soru akla gelmelidir: Ne kadar ağır metal zehirlenmesi riski altındayız? Laboratuvar çalışmalarının sonuçları, insanlara öneri olarak sunulabilir mi? Aslında her iki sorunun da cevabı basit. Ağır metal zehirlenmesi, bir toplum sağlığı sorunu değildir ve belli sanayi işlerinde çalışanlar dışında nadir görülür. Laboratuvar çalışmalarının sonuçları ise, elbette insan deneyleri ile doğrulanmadıkça, insan kullanımı için bir öneri olarak sunulamaz. Bunun ciddi riskleri vardır. (bakınız aşağıda "kanser" bölümü) Glutatyon takviyelerinin bir diğer pazarlanma şekli, sindirim sürecinin normal glutatyonları yok edecek olması endişesinden olayı, onu midenizden geçiren bir "lipozomal glutation" takviyesi ile almamız gerektiği. Ayrıca vücudumuzun kendi başına glutatyon oluşturmak için kullanabileceği N-asetilsistein (NAC) ve alfa-lipoik asit ile takviye edebilirmişiz...

Bu önerilerin kendisi bile ciddi çelişkiler taşımakta: şöyle ki, glutatyon, gıdalarla alınan bir şey değil, vücutta hücreler tarafından oluşturulan bir moleküldür. Gelelim, bazı hastalıklar bazında kan glutatyon düzeyi ve glutatyon takviyelerinin kullanımına: Kanser Bazı laboratuvar araştırmaları glutatyonun kanserin önlenmesinde bir rolü olduğunu gösteriyor. Fakat bu iddia, insan klinik araştırmalarda gösterilmemiştir. Bununla birlikte, aynı araştırma glutatyonun tümörleri, kemoterapiye daha az duyarlı hale getirebileceğini ve hali hazırda kanser tanısı olan kişilerde tümörün büyümesini tetikleyebileceğini düşündürmektedir! Bu nedenle kanser hastalarının glutatyon takviyeleri alması önerilmez ve kanser önleme konusunda ise daha fazla araştırmaya gerek vardır.

Karaciğer hastalığında hücre hasarını azaltmak Hepatit enfeksiyonu, alkol kötüye kullanımı ve yağlı karaciğer hastalığının tümü karaciğer hücrelerine zarar verir. Küçük çaplı bir 2017 klinik araştırması, glutatyonun antioksidan özellikleri ve detoks potansiyeli ile alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı tedavisinde yardımcı olabileceği sonucuna varır. Araştırmacılar bu etkiyi doğrulamak için daha büyük çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. İnsülin duyarlılığının arttırılması İnsülin direnci, tip-2 diyabetin gelişmesine neden olabilir. İnsülin üretimi vücudun glukozu (şeker) kandan ve onu enerji için kullanan hücrelere taşımasına neden olur. 2018 yılında yapılan bir çalışma, özellikle düşük glutatyon düzeylerine sahip olan kişilerin insülin dirençlerinin daha çok olduğu ve bu kişilerde nöropati veya retinopati gibi komplikasyonlara daha eğilimli olduklarını gösterdi. Otizm spektrum bozukluklarını tedavi etmek Otizmi olan çocukların, otizmi olmayanlardan daha düşük düzeyde glutatyona sahip olduğuna dair bazı kanıtlar vardır.

Fakat glutatyon takviyesi yapmak otizmi tedavi etmemiştir. Anti-aging (yaşlanma karşıtı) Glutatyon takviyelerinin yaşlanmayı önlendiği veya yaşamı uzattığına dair şimdiye kadar herhangi bir bilimsel kanıt mevcut değildir. Özet Glutatyon, vücuttaki her hücrenin her gün kullandığı güçlü bir antioksidandır. Araştırmacılar birkaç hastalıkta kan glutatyon seviyelerini düşük bulmuştur.

Bununla birlikte glutatyon takviyesi bu durumları tedavisine anlamlı bir katkı sağlamamıştır. Peki, bu kadar kritik hücresel rollere sahipken ve bazı laboratuvar araştırmaları takviye glutatyon alımına dair umut verici sonuçlar sunuyorken, "kullanalım gitsin, bir zararı olmaz, belki faydasını görürüz" yaklaşımı doğru mudur? Söz konusu antioksidanları takviye olarak kullanmak olunca, sanılanın aksine yarardan çok zarar verebilir. Özellikle 2000 yılından sonraki bilimsel araştırmalar, takviye olarak antioksidan alımının kanser oluşumu veya mevcut bir kanserin yayılm

Glutatyon tedavisi nedir?

Eğer aşırı bir toksik yük, ağır metal yüklenmesi veya serbest radikal saldırısına maruz kalmamışsak vücudumuzun doğal üretim miktarı genelde kendisine yeterlidir. Ancak yine de bedenin toplam glutatyon rezervi ne kadar yüksekse vücudumuzun detoks işlevi de o oranda yükselir ve bağışıklığımızı daha güçlü kılar.

Bu tedavi, vücudumuzun glutatyon üretiminin yeterli olmadığı noktalarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Glutatyon molekülü, yaşlanma geciktirici özelliği içerisinde barındıran üç aminoasitten oluşan bir peptidtir. Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan damar hastalıkları, kanser, bunama gibi sağlık sorunlarıyla kronik hastalıkların oluşumunda serbest radikallerin etkisi oldukça yüksektir. Tedavisi ise bu gibi kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır.

Diğer yandan sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin aşırı kullanımı vücuda ciddi ve uzun süreli zararlar verebilir. Glutatyon tedavisi bu zararların en aza indirgenmesinde de kullanılır.

Vücudumuzdaki glutatyon miktarını arttırmanın en etkili yolu elbette IV yolu ile damardan alınmasıdır. IV glutatyon alımı damar yolu ile edildiğinde, direk kana karışarak dolaşıma katılır.

Glutatyon tedavisinin faydaları nelerdir?

Bağışıklık sisteminin doğal koruyucusudur. Vücudu zararlı serbest radikallerden korur ve vücudun savunma mekanizmasına destek sağlar.

Bağışıklık sistemimizde hücresel süreçlerde rollere sahip olan glutatyon, proteinlerin ve hücrelerin yapı taşı olarak DNA’nın üretilmesinde aktif rol alır.

Sperm hücrelerinin oluşturulmasına yardım eder.

Beyinde cıva birikimini önler.

• E ve C vitaminlerinin yeniden üretimine yardım eder. Bu vitaminlerin takviyesinde Nevfix Hidrolize Kollajen sizin için iyi bir seçenecek olabilir.
• Apoptoz olarak bilinen programlı hücre ölümüne yardımcı olur.
• Cildin yenilenmesini sağlar, rengini düzenler ve parlaklık kazandırır.
• Yaşlanmayı geciktirir.
• Vücut enerjisini ve ısısını arttır.
• Zihinsel odaklanmayı kuvvetlendirir.
• Kas performansının artmasını sağlar. Eklem ve kaslarda oluşan ağrıları azaltır.
• Karaciğer ve safra kesesinin yağlarla baş etmesinde rol alır. Karaciğer yağlanmasında tedaviyi kolaylaştırır.
• Tip 2 diyabet ve insülin direncinin oluşturabileceği zararlı etkileri azaltır.
• Alzheimer hastalığının tedavisinde aktif rol oynayarak, hastalığın yarattığı etkileri daha azaltmaya yardımcı olur.
• Sigara ve alkole bağlı oluşan sağlık sorunlarının etkisini azaltır.
• Uyku kalitesini arttırır.

Bütün bu olumlu etkilerine karşın glutatyonun tek başına etkili olmadığını, kompleks bir sistemin destek parçası olduğunu bilmek önemlidir.

Glutatyon tedavisinin yan etkileri var mıdır?

Vücuttaki her hücrenin her gün kullandığı güçlü antioksidanlardan biri olmasına karşın bilinçli bir şekilde uygulanmadığı takdirde zarar verici de olabilir. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, takviye olarak antioksidan alımının kanser oluşumu veya mevcut bir kanserin yayılması riskini arttırdığını göstermektedir. Eğer kan ölçümlerinizde glutatyon eksikliği çıkmışsa tedavisini veya takviyelerini kullanabilirsiniz.