Hong Kong’da 19 Şubat 2020 tarihinde yapılan, “Diamond Princess” haberi, “COVİD-19”’a nasıl inandırıldığımızın trajedik bir öyküsünü ortaya çıkarttı. 

İlgili haberdeki gelişmeler kronolojik sıra ile baktığımızda;

Berlin Charite Viroloji Enstitüsü Başkanı Prof. Christian Drosten tarafından Orijinal adı, “2019-nCoV” olan bir virüs bulundu. Bulunan  bu virüs  13 sayfa olarak, 17 Ocak 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü’nün resmi sayfasında, “2019-nCoV”  olarak yayınlandı.

Nikkei Asia’nın yazarı MICHELLE CHAN tarafından, 19 Şubat 2020 tarihinde, “Diamond Princess: Bir Hong Kong’lunun gemideki hayatı o kadar da kötü değil.” başlıklı bir haber yazdı.

Haber 53 yaşındaki Michelle Au’nun 25 Ocak 2020 tarihinde kocasıyla birlikte Hong Kong limanından, koronavirüs bulaşan ilk gemi olarak bilinen İngiltere bandıralı Diamond Princess'e bindi. Adı yazılmayan, 80 yaşlındaki Hong Kong’lu bir yolcu da gemiye binmeden önce, 10 Ocak'ta Çin'nin Shenzhen, Guangdong Eyaleti’nden 17 Ocak'ta gemiye binmek için Tokyo’ya uçtu. 19 Ocak'ta öksürük şikayeti olmasına rağmen 20 Ocak 2020 tarihinde Japonya’nın Yokohama limanından bindiği gemiden, 25 Ocak 2020 tarihinde Hong Kong limanda indi.

1 Şubat'ta gemi Okinawa’daki Naha Limanı'na yanaştı ve karantinaya alındı. Aynı gün, altı gün önce Hong Kong'da inen 80 yaşındaki kişinin, COVID-19 testi pozitif çıktı. “Haber kaynağı BBC!”  

Diğer bir haber de ise adı geçmeyen ama 80 yaşındaki adam on gün sonra, Çin anakarasını kısa bir süre ziyaret etti. 80 yaşındaki adamda, “resmen COVID-19 olarak bilinen” yeni koronavirüs testi  pozitif çıktığı yazıldı.

Gemiden Hong Kong limanında inen 80 yaşındaki adamda test sonucu pozitif çıkınca, Diamond Princess  bunu üzerine 3.711 kişiden 2.666 yolcu ve 1.045 mürettebattı ile  Japonya'nın Yokohama kıyılarında karantinaya alınarak test yapıldı ve  alındı 542 kişinin test sonucu pozitif çıktı.  

Diamond Princess gemisinin 2.666 yolcu arasında, 20 Şubat ile 14 Nisan tarihleri arasında 14 kişi öldü. Ama herkes ile temas eden 1.045 mürettebattan ölen olmadı. Tabii ki hala adı bilinmeyen 80 yaşındaki adamın ise yayınladıkları ülke uyruklarından dolayı ölmediği anlaşıldı.

Elde edilen bilgiler göre söz konusu ettikleri operasyonel virüse, bir kişi maruz kaldığında ve enfekte olduğunda, semptomların başlamasından önceki kuluçka süresi yaklaşık beş gündür, ancak bu iki ila 11 gün arasında değişebilir. 11. günden sonra, hayatta kalan çoğu hasta iyileşme yoluna giriyor.

Ayrıca ölen 14 kişinin yaş ortalaması 71 olup, ilk ölüm 20 Şubat’ta 2 yolcu  ve 23 Şubat’ta 1 yolcu olmak üzere 80 yaşlarında 3  Japon vatandaşı oldu.  

DSÖ 12 Mart 2020 tarihinde protokoldeki adı ile “2019-nCoV”  pandemi ilan etti!.. Ama nasıl servis edildi ise virüsün adı “resmen COVID-19” olarak kayıtlara geçti. Henüz test kitleri konusunda DSÖ bir genelge yayınlamadan PCR testi ile neyin testi yapıldığı ise hala anlaşılmadı… Daha bir çok soruyu bu haberden çıkmak olasılık dahilindedir.  

Son olarak Diamond Princess’un yolcularından Michelle  Au, ücretsiz Wi-Fi ve telefon hizmetlerinin karantinanın ilk günü olan 4 Şubat'tan beri mevcut olduğunu, "Hijyen tamam", Canlı TV, film ve internetin olduğu kabinde oldukça rahatız, "Bilgiye erişimimiz olduğu için, durumun farkındayız ve oldukça sakiniz." dedi.

Tabii ki tüm bu olanakları sunan Medallion Net idi ve tanıtım sayfalarında, “Denizdeki En İyi Wi-Fi Hızlı. Dürüst. Sınırsız. Uygun fiyatlı. Fişi çıkarırken ve gevşerken bağlantıda kalın.” kalın ki bağışıklık sisteminiz çöksün ve sanki yaşlı hastalara yolcu gemileri mezar olsun diyorlardı.

80 yaşındaki esrarengiz Hong Kong’lu, virüs, test, gemidekilerin feryatları da aynen daha önceki Hollywood filmlerinde olduğu gibiydi. Asıl bahsetmeleri gereken, “Denizde internet” bu yaşlı insanlara bir zarar vermiş olabilir mi sorusunu ise hiç kimse sormadı.

Sorsaydı 5G teknolojilerinin ilk denendiği alan olduğunu da öğrenecekti. Çünkü, “Yolcu gemisi bağlantısını pekiştirecek en önemli gelişmelerden biri 5G teknolojisinin ortaya çıkmasıdır.”

5G bu alanda da üç yeni özelliğini de “Denizde internet”   sunmaya hazırdı. Daha yüksek hız (daha fazla veri taşıma), daha düşük gecikme (daha duyarlı) ve aynı anda daha fazla cihazı bağlama yeteneği (IoT sensörleri ve akıllı cihazlar için). 5G teknolojisi, farklı bağlantı seçenekleri, kullanıcı deneyimleri ve fiyatlandırma modelleri arasında mücadele eden bir kurvaziyer yolcu için kullanıcı deneyimindeki sürtünmeyi ortadan kaldırmada bir katalizör olacaktır. 5G hücresel mobil, kurvaziyer hatları ve sadece yolcular için değil, yolcu gemisi operasyonlarının her bölümü için gemilerinde mobil bağlantıyı nasıl kullandıkları için bir oyun değiştiricidir.

Denizcilik iletişiminin geleceğini yönlendirmek, denizcilik pazarına 5G'yi ilk teslim eden olmak için teknoloji uzmanlığına erişimini ve uydu ilişkilerinden yararlanarak denizcilik radyo frekansı mühendisliğinde lider olmaya devam edecek. Bu bağlamda, kurvaziyer hatlarının bu ağdan nasıl para kazanacağı da değişecek. Ön yatırımlar azalacağından kurvaziyer hatları, "akıllı gemi" teknolojisine kolay erişime sahip olacak. Konuk, mürettebat ve denizcilik operasyonları için ses, veri, IoT ağı ve uydu altyapısı için tek bir satıcıyla uğraşmak WMS ile mümkün olacak.

Bu bilgiler ile kurvaziyerlerin tanıtımı yapılmaktadır.

Ama uzun gemi yolcularında sorun olan internet bağlantısını aşan uygulama reklam olsun  diye konuşturdukları yolcuların memnuniyetleri ise şöyleydi;   "İnternetin ne kadar iyi çalıştığından ve ne kadar hızlı olduğundan inanılmaz derecede etkilendim! Kullanması o kadar kolaydı ve gerçekten uygun maliyetli hale geldi (günde 9,99 $ kadar az!)."

MedallionNet'in kullanıma sunulmasıyla, Princess Cruises denizde internet için oyunu tamamen değiştiriyor - çok yüksek hızlarla - ve artık çok daha uygun fiyatlı.

"Acil işlere erişebileceğimizi ve bunlara başarılı bir şekilde yanıt verebileceğimizi bilmek, muhtemelen hepsinin en büyük faydasıydı ... meslektaşlarımızı yarı yolda bırakmazdık veya aşırı çalışan patronların gazabına uğramazdık.”

"Evimdeki internetten farkı pek fark etmedim… ve denizde internete sahip olacağımı bilmek muhtemelen beni 6 aylıkken ilk kez [kızımı] terk ederken kendimi bu kadar rahat hissettirdi."

MedallionNet sunduğu bu hizmet  şu adreslerde mevcuttur: Caribbean Princess | Coral Princess | Crown Princess| Diamond Princess | Emerald Princess | Grand Princess | Island Princess | Majestic Princess | Regal Princess | Royal Princess | Ruby Princess | Sky Princess

Bu gemilerin hepsi limana demir attı.

“Diamond Princess” tarihe yolcularını kobay olarak kullanan gemi olarak geçecek.

Çıkan sonuç ise gemide virüs tatbikatı yapıldığı yönündedir. Frekans değerlerinin yükselmesi insan vücudunda ki etkileri insanlardan hep gizlendi. Bu gizlenmenin sonucu 2020 yılında daha hızlı internet ile tekrar gündemimize girdi.

Bir de konuya bize sunulduğu gibi, ama soru sorarak bakalım.

- Medallion Net gemideki yolculara, “Gemide Hızlı İnternet” paketinden ne tutarda satış yaptı?

- Medallion Net  gemideki vericisi telefon dışında başka hangi alanlarda kullanılıyor?  

-25 Ocak 2020 tarihinde Hong Kong’da inen 80 yaşındaki yolcu ile başka inenler de oldu mu?   

-Eğer indi ise onlara da ulaşıldı mı?

- Gemideki virüslü yolcuları bulmak için,  PCR testleri ile kim test yapılmasını istedi?

-Virüs nasıl COVİD-19 oldu?

- Ölen hastaların kronik rahatsızlıkları var mıydı?

- Hong Kong’lu 80 yaşındaki o kişi nasıl tedavi oldu?

-Hastalığı nasıl bulaştırdı?

-İnsanları tedirgin etmek için 14 kişinin öldüğü açıklandı. Ama kendisi ortada yok. Gemiye binerek öksürdüğüne kadar bilinen bir kişi hakkında başka bir bilgi yok mu?

- 80  yaşında birisi 5 günlüğüne böyle bir gemiye nasıl biner?

- Hasta üstelik küresel şebekenin tehlikeli virüsü COVİD-19’lu  olan birisi ki bu kişi 80 yaşında Çin eyaletlerini, Hong Kong ve Japonya’yı dolaşacak sonra da o gemiye tekrar nasıl biniyor?

- O zaman COVİD-19 dediğiniz bu virüs insanın yaşamsal faaliyetlerini 80 yaşında da olsa etkilemiyor, doğru mu?  

Bu nasıl bir senaryodur? Bu korkunç virüs gemi personeline neden bulaşmadı v.s..v.s..v.s yi bulsunlar ve açıklasınlar.

Elon Musk’un dediği gibi yalnızca Bill Gates değil bunların hepsi geri zekalı.. yalnızca paraları var.