Çin'in Wuhan kentinde başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını birinci yılını doldururken, etkileri şiddetli bir şekilde artarak devam ediyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte artan vak'alara müteakip sınırlamalar artarak devam ediyor. Almanya'da Korona Yasaklarını protesto eden onbinlerden sonra şimdi de Portekiz'den gelen bir haber, salgın hakkındaki şüpheleri şiddetli bir şekilde tırmandıracak nitelikte. Geçtiğimiz günlerde Elon Musk yaptığı bir paylaşımla ''aynı gün dört kez aynı yerde test yaptırdım. İkisi negatif, ikisi pozitif çıktı'' diyerek tartışmayı alevlendirmiş, Bill Gates ise Korona alevine körükle giderek: ''Korona süreci atlatılsa bile hiçbirşey eskisi gibi olmayacak'' demişti. Türkiye'de de PCR testlerine karşı oluşan güvensizlik bu kararla nasıl bir yön alacak şimdiden merak konusu oldu. Peki Portekiz mahkemesi ne karar aldı?

TEMYİZ MAHKEMESİ 'KANIT YOK' DEDİ!

tkp.at'da yer alan habere göre, Portekiz Temyiz Mahkemesi'nin 11 Kasım 2020 tarihli kararında karantinaya alınan 4 kişinin itirazı kabul edilerek, sağlık kurumu haksız bulunarak karantina kaldırıldı. Azor Bölgesi Sağlık Kurumu pozitif olan bir kişiyle birlikte 3 temaslıyı da zorunlu karantinaya almıştı. Mahkeme, bir hasta hakkında bölga sağlık kurumunun değil doktorun karar vermesi gerektiğini belirterek, bir laboratuvar sonucunun idari yaptırımı olamayacağı gibi sağlık için tehlikeli ilan edilemeyeceği vurgusunda bulundu. Mahkeme ayrıca, PCR testlerinin söz konusu kişilerden alındığına dair bir kanıt sunmadığını belirterek, Biyoetik ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 6. maddesinin ihlal edildiğini tespit etti. Mahkemeye sunulan gerekçelerde, testin yapılmasından ne önce ne de sonra, söz konusu dört kişinin bir doktor tarafından muayene edildiğine dair herhangi bir kanıt ve hatta işaret bulunmadığı sonucuna varıldı.

Portekiz Temyiz Mahkemesi'nin 11 Kasım 2020 tarihli kararının ORJİNAL METNİ İÇİN tıklayınız

MAHKEME PCR TESTLERİNİN YÜZDE 97 HATALI OLDUĞUNU VURGULADI

Mahkemenin aldığı kararın asıl can alıcı noktası PCR testlerinin güvenilir olmadığını yönündeki bilimsel açıklamalara atıf yapması oldu. Söz konusu atıfta mahkeme, ifadelerini vurguladı. Mahkeme ayrıca şu anda Portekiz'de yapılmakta olan PCR testleri için kullanılan döngü eşiğinin bilinmediğini kaydetti.

Portekiz Temyiz Mahkemesi'nin 11 Kasım 2020 tarihli kararının ORJİNAL METNİ OKUMAK İÇİN tıklayınız

PCR testi nedir? PCR testi nasıl yapılır?